Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Cruci acoperite cu saci de plastic în Cimitirul din Valea Uzului. Fost președinte: „Arată primitivism”

Cruci acoperite cu saci de plastic în Cimitirul din Valea Uzului. Fost președinte: „Arată primitivism”

Poliţiştii băcăuani au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului.

„Poliţiştii s-au autosezizat cu privire la imaginile apărute în spaţiul public legate de cimitirul internaţional Valea Uzului şi se fac cercetări la faţa locului pentru a se stabili situaţia de fapt, iar în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activităţile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcţie de rezultat se va face şi încadrarea infracţiunii”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu, citat de Mediafax.

Surse locale au declarat, de asemenea, că membrii comitetului maghiar de iniţiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaţilor maghiari din Cimitirul Valea Uzului consideră acoperirea crucilor eroilor români ca „o provocare” de care se dezic, astfel că cimitirul a fost păzit în noaptea de joi spre vineri de zeci de persoane pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceştia au şi scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.

Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, din Dărmăneşti, judeţul Bacău a fost amânată, primarul susţinând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susţinea, însă, că autorităţile nu aveau aviz.

cruci acoperite cu saci 2

Mediafax mai amintește că liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Aflându-se azi la Timișoara, fostul preşedinte al României Traian Băsescu a criticat incidentul de la cimitirul eroilor din Valea Uzului, afirmând că acest lucru arată „primitivism”. „Am văzut cum primitivi au îmbrăcat în pungi de gunoi crucile a 52 de militari căzuţi la datorie. Mi se pare că cetăţenii români de etnie maghiară, prin unii reprezentanţi, au întrecut orice măsură de data asta. Vorbim despre un cimitir militar, în care sunt îngropaţi 1143 de soldaţi, din care 984 eroi necunoscuţi şi nu sunt doar români, sunt militari unguri, italieni, germani, sârbi, austrieci, ruşi căzuţi la datorie. Indiferent în ce direcţie a frontului au fost, orice creştin merită o cruce şi asta este expresia acestui cimitir militar în care România au tratat cu respect orice militar. Din păcate, extremişti unguri au ţinut să învelească crucile militarilor români, cele 52 de cruci, ceea ce spun încă o dată că arată primitivism", a declarat Traian Băsescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus