Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Șefii PSD din Sibiu despre viața post-Dragnea, după alegeri: de la plecarea de la guvernare, la demisia tuturor. “ Eu m-aș da la o parte“

Șefii PSD din Sibiu despre viața post-Dragnea, după alegeri: de la plecarea de la guvernare, la demisia tuturor. “ Eu m-aș da la o parte“

Cu toate că PSD Sibiu a obținut un scor de sub 12% la europarlamentare, față de cele 28 de procente câștigate la scrutinul din 2016, puțini sunt primarii social-democrați ori liderii de partid din Sibiu care indică în mod clar cine ar trebui să deconteze această situație. Cu Dragnea după gratii, o parte din primari îl indică pe acesta drept vinovat pentru rezultatul alegerilor. O parte o arată și pe premierul Viorica Dăncilă și doar câțiva vorbesc de faptul că și Bogdan Trif, președintele interimar al PSD Sibiu, ar trebui să își asume rezultate.

Cătălin Stanciu este președintele organizației municipale a PSD Sibiu, organizație care nu a reușit să treacă nici măcar de pragul de 10% la alegerile de duminică. Cu toate acestea, pentru Stanciu acest rezultat reprezintă un început. “La Sibiu, nici nu mai am ce să comentez despre rezultat. Pe mine, ca și președinte al organizației municipale, nu are de ce să mă sperie și nici pe colegii mei. Este o realitate de la care astăzi plecăm. Suntem tineri cu toții și avem viitorul în fața noastră pentru a dovedi în ce măsură suntem capabili să îmbunătățim ceea ce avem în realitate. Situația cred că a surprins pe toată lumea. Căci această prezență masivă la vot – care pe mine și pe colegii mei ne bucură – cred că nimeni nu a luat-o în calcul. Noi, cel puțin, nu am estimat o asemenea participare. Eu nu știu să fi avut peste 90.000 de oameni la Sibiu să participe la un scrutin“, declară Stanciu.

Cu Dragnea după gratii la propriu, Stanciu se ferește să își arate preferințele pentru conducerea centrală și așteaptă semnalul “de sus“. “Aștept să vedem cu ce vești va veni de la București președintele Bogdan Trif. Să vedem dacă acolo sus există vreun nume, căci eu nu știu de nume agreate“. Președintele PSD Sibiu consideră că partidul său nu ar trebui să părăsească din proprie inițiativă guvernarea. “Dacă opoziția are capacitatea să declanșeze o moțiune de cenzură și să găsească susținere, este dreptul lor să o facă. Iar dacă acest Guvern va cădea astfel în Parlament, este un proces democratic în fața căruia nu ne putem opune“, mai spune Stanciu, invocând și “lipsa de comunicare“ a lucrurilor pozitive.

Parlamentarii

Senatorul Viorel Arcaș nu a putut fi contactat telefonic, iar deputatul Ioan Terea nu a dorit să comenteze, deocamdată, situația. Senatorul Nicolae Avram, în schimb, cere cât mai rapid un congres și la nivel local. “PSD trebuie să rămână unit. În primul rând. Mai apoi să stăm și să analizăm rezultatul votului, care este mai presus de toate. Și după acest lucru, care trebuie să se întâmple foarte rapid, trebuie analizate posibilitățile pentru noua conducere a partidului. Nu am un nume, nici nu mă pronunț, deoarece probabil bătălia este prea mare în interiorul partidului ca să mă pronunț eu, care nu am căutat nicio funcție. Congresul va trebui să stabilească clar care sunt persoanele care își iau răspunderea de a conduce partidul. Congres trebuie și la nivel local. Dar fără o analiză clară și reală, nu povești, nu avem decât să suportăm pedeapsa cetățenilor prin votul acordat. Partidul este unul serios și cu un program de guvernare bun. Asta cred că o știe toată lumea, de aceea cred că acest program ar trebui continuat în anumite zone“, spune Nicolae Avram.

Nicolae Avram Nicolae Avram

Președintele interimar al PSD Sibiu, Bogdan Trif – totodată ministru al Turismului – nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol. Într-o postare publicată pe pagina lui de Facebook, Trif a vorbit despre faptul că „își ia angajamentul să comunice mai des și mai clar sibienilor despre ceea ce face PSD pentru ei și pentru familiile lor”.

Ulterior publicării acestui articol, Bogdan Trif a revenit cu un comunicat de presă. “PSD se află, indiscutabil, într-un moment de răscruce, un moment greu, dar peste care suntem obligați să trecem cu bine. PSD este un partid puternic, capabil să se reformeze și să se adapteze noilor cerințe ale electoratului. Partidul Social Democrat a respectat și va respecta întotdeauna justiția și deciziile magistraților. Nu comentez și niciodată nu voi comenta sentințele judecătorești, mai ales atunci când este vorba despre decizii irevocabile. Nu mă bucur că, astăzi, un om a ajuns în spatele gratiilor și nu m-aș bucura nici dacă s-ar întâmpla acest lucru oricui altcuiva. Aceasta este o atitudine firească ce ține de umanitate“, a transmis Trif, reluând practic ceea ce anunțase cu câteva ore mai devreme Viorica Dăncilă, în urma ședinței de partid.     

Primarii care cer schimbarea

În acest moment, cei 25 de primari pe care PSD îi are în Sibiu au un rol important în organizația județeană, fiind membri ai Biroului permanent. Cu toate acestea, puțini sunt cei care își exprimă, în continuare, părerea în mod deschis.

Printre ei se numără Cristin Magheru, primarul comunei Cârța. Intrat în conflict cu Liviu Dragnea în urmă cu mai bine de un an, când la Sibiu i-a reproșat inclusiv lipsa controlului în cheltuirea fondurilor publice, primarul social-democrat al comunei Cârța consideră că la nivel județean se impun modificări. “În orice democrație, dacă ai pierdut trebuie să te dai la o parte. Îți place sau nu, ești în frunte, îți asumi și lași pe alții mai buni. Și eu, dacă pierd la Cârța, mă dau la o parte. Să vină altcineva mai bun“.

Cristin Magheru Cristin Magheru

Mai mult, Cristin Magheru crede că PSD ar trebui să predea puterea. “Eu m-aș da la o parte. Celor care se cred deștepți foc, în frunte cu Iohannis, le-aș pune mandatul în brațe. Să facă domnul președinte Guvern. Căci până alegerile parlamentare de la anul mai este... În Țara Românească nu avem cu cine ne face mai bine“, este concluzia lui Cristin Magheru, aprecierea lui având legătură cu rezultatele sistemului educațional din România. “Poți să mai prinzi 100 ca Dragnea și să îi dai afară. Nu ne facem bine peste noapte, asta e clar“

Nicolae Mohor, primarul comunei Boița, nu vrea să își asume o poziție tranșantă, dar citează din “specialiști“. “E simplă povestea. Într-un stat de drept și o țară democratică, suveran este ceea ce spune poporul. Aia trebuie să se întâmple. Nu o spun eu, o spun specialiștii. Nu am ce să spun altceva, căci orice aș spune nu este bine. Într-un partid e ca într-o familie: mor bunicii, preiau treaba copii. Asta e“, a vorbit primarul din Boița.

“Nu știu, nu știu. Nu zic nimic. Mă abțin. La revedere“, Eugen Feldeoiu, primarul PSD al comunei Chirpăr

Dragnea e de vină. Și Dăncilă

“Părerea mea este că Liviu Dragnea trebuia să demisioneze de mai demult, înainte de alegeri“, spune Ioan Onea, primarul PSD din Laslea. “Tot strict ca o părere personală – dacă tot se agită domnul Iohannis și ceilalți, să le fie predată guvernarea. Domnul Iohannis și PNL să conducă și să îi monitorizăm pe programe. Căci, la Sibiu, beneficiari de astfel de programe sunt mai mulți peneliști, decât pesediști. Să vedem dacă se continuă programele, dacă se mențin salariile, dacă se cresc pensiile. Dacă ei conduc mai bine, pe ei îi votăm, ce să mai zicem. Noi primarii ne dorim să meargă lucrurile bine, în administrație facem mai puțină politică“.

În ceea ce privește situația de la nivel județean, Ioan Onea arată că, oricum, PSD Sibiu nu are o conducere aleasă. “Avem un interimat, niște băieți tineri, ne bucurăm că s-au mai schimbat lucrurile, dar încă nu avem o conducere autentică, rezultată dintr-un congres care nu s-a mai ținut din vina nu știu cui. Fiecare a fost pe cont propriu, fiecare primar s-a descurcat cum a putut“.

În ceea ce privește un nume agreat pentru preluarea conducerii partidului, Onea consideră că Gabrielei Firea “i s-au tăiat aripile prematur“. “E un comunicator foarte bun și m-a reprezentat și pe mine. Eu sunt mai de dreapta în PSD. Aș fi vrut un comunicator mai bun, care să nu se ascundă, căreia să nu îi fie frică, la fel cum nici mie nu îmi este să ies printre oameni. Și chiar dacă e huiduit să stea de vorbă cu toată lumea“.

O parte din primarii PSD dau acum vina pe Dragnea, pentru rezultatele la alegeri O parte din primarii PSD dau acum vina pe Dragnea, pentru rezultatele la alegeri

Tot “conducerea centrală“ este vinovată pentru rezultatele de la europarlamentare și din punctul de vedere al lui Ioan Strava, primarul PSD din Porumbacu de Jos. “Se impune o schimbare de lideri la nivel național. Iar la nivel de județ, vom vedea dacă se impun schimbări sau nu. Părerea mea este că rezultatele slabe de la Sibiu se datorează conducerii centrale. Mă așteptam la un rezultat mai slab decât la parlamentare, dar nu credeam că va fi chiar așa de slab. Altele ar fi fost rezultatele dacă Dragnea și-ar fi dat demisia înainte de alegeri“. În ceea ce privește simpatiile pe care le are pentru preluarea conducerii partidului, Strava amintește atât de Gabriela Firea, cât și de Eugen Teodorovici, actualul ministru al Finanțelor. “Are balta pește, ca să zic așa“.

Norbert Jacint Pleiner este primarul PSD al comunei Târnava. Și pentru el, decontarea rezultatelor slabe trebuie să o facă Dragnea și premierul Viorica Dăncilă. “Pentru mine era clar, aveam un vot anti-Dragnea, anti-Dăncilă. Nu împotriva PSD, ci împotriva conducerii centrale. S-a văzut clar în ultima perioadă, eu așa am simțit. PSD a făcut și greșeli, dar și lucruri bune. Nu s-au luat în considerare aceste lucruri, ci au contat Dragnea și Dăncilă. De aici au venit voturile negative“, apreciază Pleiner.

Cât privește situația de la Sibiu, primarul din Târnava așteaptă un semn “de sus“. “Acolo, la București, deja s-au luat deciziile despre cine va prelua conducerea partidului. La Sibiu, vom vedea ce va pleca de sus. Dacă se va schimba la nivel național totul, cred că așa se va întâmpla și în jos. Vom aștepta directivele“.

Cel mai dezamăgit primar

Vasile Buidin, primarul PSD al comunei Poplaca, a fost – în convorbirea cu reporterul Turnul Sfatului - cel mai dezamăgit lider de la Sibiu care a vorbit pe acest subiect. “Nu mai cred nimic. Dezamăgire totală. Eu am niște proiecte terminate și nu cred că meritam scorul acesta. Noi suntem mici, nu ne punem cu cei de la nivel național“, declară Buidin.

În fine, pentru organizarea rapidă a unui congres se pronunță și primarul orașului Ocna Sibiului, Claudiu Predescu, care este de părere că partidul pe care îl reprezintă nu ar trebui să renunțe la guvernare. “La nivelul conducerii județene ar trebui să fim mai harnici, să muncim mai mult. Nu consider că ar trebui făcute modificări“, adaugă Predescu.

“În mod clar, va trebui să avem o ședință de Birou permanent la nivelul organizației județene, în care să ne exprimăm cu toții părerea pentru modul în care s-a desfășurat campania atât în municipiul Sibiu, cât și în județ. Să vedem unde trebuie să corectăm. Și să vedem ce spun în primul rând primarii, pentru că ei sunt membrii Biroului permanent interimar, până la alegerile care vor avea loc cândva, nu știu când“, Cătălin Stanciu, președintele organizației municipale PSD Sibiu
În cursul după-amiezii de luni, după condamnarea lui Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, președinte executiv al PSD, a anunțat întrunirea forurilor de conducere ale partidului în cursul zilei de marți. “Vreau să vă asigur de faptul că nu îmi voi da demisia, indiferent de solicitările unora sau altora, vom respecta decizia luată în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură, dacă aceasta va fi depusă, dar asta nu înseamnă dacă cineva cere demisia imediat trebuie să acceptăm acest lucru. Suntem un partid responsabil, avem o guvernare responsabilă, ne dăm seama că este importantă stabilitatea ţării, este important că încă deţinem preşedinţia rotativă a Consiliului UE", a declarat Dăncilă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Baltag

Acum 4 ani

Cu PSD sau fără, micii același gust are!
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

zau, ba pesedache, n-ati anticipat ca venim toti sa va dam jos?
Raspunde

S

Acum 4 ani

Mah copii mah, asta e problema voastră, ca va uitați "acolo sus". Pai ce sibieni sunteți voi? Nu vedeți ca mai marii tuturor celorlalte partide sunt din Sibiu sau bazați la Sibiu? Barna, Turcan, Iohannis... Nu zic ca fie toți șefii din Sibiu, dar ca sibieni pesedisti, atâția cât sunteți, trebuie sa va uitați de la același nivel la oricine e șef PSD, nu de jos. Ca sunteți sibieni, mah!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

tanti marioara

Acum 4 ani

Dragi pesedisti, nu parasiti corabia precum sobolani! Luptati! Aratati ca sunteti in acest partd pt. idealurile social-democatiei si nu ca sa va faceti averi si case peste case ca altii! Fiti curajosi, asumati-va esecul, ridicati-va si mergeti mai departe! Nu se sfarseste lumea cu niste alegeri sau cu unreferendum , nici cu olecarea lui Dragnea ...la pension...
Raspunde

vivi dragan

Acum 4 ani

Se pare ca pesedisti din Sibiu nu au priceput nimic din ce li sa intamplat. Sa ei 10 la suta si sa nu intelegi nimic e o performanta. Cand scriam aici ca nu vor lua 10 la suta in municipiu si 15 la suta in judet radeau pesedisti. Pai nu poti cu un conducator ca Trif care dadea niste comunicate de ne stricam de ras sa mergi in alegeri. Acest Trif a crezut ca daca il injura pe Iohannis si il pupa in dos pe puscariasul Dragnea va lua o gramada de voturi in Sibiu. Au trecut doua zile si Trif mare caracter nu sufla o vorba despre dezastrul de la Sibiu. Daca avea o minima decenta trebuia a doua zi sa isi depuna demisia. Dar de unde nu e nu ai ce cere. Succes din victorie in victorie spre infrangerea finala sau mai bine spus in SIBIU adio PSD.
Raspunde

trid

Acum 4 ani

rusine stanciu și suditu a reusit mai mult, demisia
Raspunde

LL

Acum 4 ani

Am cunoscut multi primari PSD ai judetului Sibiu; unii nu au treaba cu partidul lor dar se complac pentru ceva fonduri extrabugetare primite de la Buc; altii sunt cu probleme de justitie si se vor ispasiti. Din pacate nu-mi aduc aminte de niciunul care sa nu ma fi dezamagit de-a lungul timpului.
Raspunde

Teo

Acum 4 ani

Acest trif cu sleahta lui ,au fost marionetele puscariasului dragnea la Sibiu,obtinand avantaje-inclusiv functia de ministru-ca urmare a acestei situatii.Ca sa ti dai demisia, iti trebuie un dram de onoare.Nu poti sa fii de partea hotilor ,doar daca esti complice cu acestia sau daca ai de castigat de pe urma lor.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Comunistii tot comunisti raman! Ei asteapta un mesaj de la centru pentru a decice pe cine o sa sustina in consinuare. Oameni fricosi, fara principii si fara idei.
Raspunde

Terea

Acum 4 ani

După ce ai fost alături de un multiplu infractor, pe care l-ai slujit și urmat politic, nu crezi că e cazul să-ți dai demisia de onoare, tovarășe Trif?
Raspunde

Dumi

Acum 4 ani

Pot răspunde și eu cu o întrebare? Raluca Turcan după ce a adus osanale și a susținut o infractoare de ce nu își da demisia?
Raspunde

xxx

Acum 4 ani

ari trebui sasi ia exemplu dela cei din Austria indiferent ce partit.este.
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Ca bine zici, ca-s destui sași pe acolo.
Raspunde

Micu

Acum 4 ani

Sa-l intrebe cineva pe domnul Budin de la Poplaca cate promisiuni si-a respectat din lista aia pe care a pus-o in cutiile postale imediat dupa alegeri. zero. Aaaa, ca a facut cateva drumuri? E doar o chestie de normalitate inceputa de minim 6 ani deci nu e doar meritul sau. Canalizarea inca nu exista si la 7 km de sibiu gazul metan nu curge, mortii inca se tin in casa ca nu exista o capela, drumurile agricole lipsesc cu desarvarsire, etc. Cele 116 voturi pe care le-au primit au fost prea multe.
Raspunde

Mihaela

Acum 4 ani

Conducerea psd sibiu ar trebui sa plece imediat. Ar trebui sa isi asume scorul foarte slab de la alegeri, 10%. Daca sunt oameni onorabili, ar trebui sa aiba demisia pe masa la aceasta ora. oricum o sa zboare ei, doar au fost trompetele lui dragnea. PA TRIF! PA PSD SIBIU!
Raspunde

PSD Puscarie

Acum 4 ani

Trif e la fel de redus mintal ca toata sleahta de agramati, bufoni si penali care formeaza PSD.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus