Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Europarlamentare, Sibiu: candidații PSD și-au donat câștigul pe aproape întreg anul. Candidata USR – pe trei ani

Europarlamentare, Sibiu: candidații PSD și-au donat câștigul pe aproape întreg anul. Candidata USR – pe trei ani

Patru din cei cinci candidați sibieni aflați listele pentru alegerile europarlamentare apar pe listele de finanțatori ai campaniei electorale care s-a finalizat săptămâna trecută. Cei doi candidați PSD au donat de trei ori mai mult decât cei ai USR. Comparate cu veniturile din declarațiile de avere, donațiile pot părea surprinzătoare.

142.770 de lei este suma totală cu care Mihai Ioan Macaveiu și Alexandru Popa au contribuit la campania pentru alegerile europarlamentare, în cadrul cărora cei doi au fost candidați înscrișlistele PSD (locurile 26, respectiv 31, locuri neeligibile).

51.520 de lei este suma totală pe care au donat-o campaniei electorale cei doi candidați din partea USR Sibiu, respectiv Raluca Amariei (locul 31, neeligibil) și, respectiv, Nicolae Ștefănuță (locul 6, eligibil, Ștefănuță fiind ales europarlamentar în urma scrutinului de duminică).

Cel de-al cincilea candidat sibian pentru europarlamentare – Daniela Maria Kruppa – nu apare pe lista publicată de Autoritatea Electorală Permanentă, în care sunt redate contribuțiile declarate ale candidaților.

În ciuda donațiilor triple, social-democrații au obținut în cele din urmă 11% din voturile sibienilor, în timp ce lista Alianței USR – PLUS a fost votată de 25% dintre sibieni.

A donat cât câștigul pe trei ani

Din cei 51.520 de lei donați de candidații USR – PLUS, 41.000 de lei apar ca fiind donați de Raluca Amariei. Fosta președintă interimară a organizației județene, donația Ralucăi Amariei este de trei ori mai mare decât venitul anual încasat. Potrivit declarației de avere depusă de Raluca Amariei în calitate de candidat, aceasta încasează câte 13.944 de lei (la fel ca și soțul său) de la o societate comercială privată. Depozite declarate nu are, în schimb are un credit de 69.000 de euro, accesat în 2007 pe o perioadă de 30 de ani.

“Banii aceia pe care i-am donat nu sunt din câștigul meu anual. Sunt împrumuturi pe care le-am luat de la cunoscuți, pentru această campanie. Am făcut o campanie în care i-am rugat să ne sprijine și am strâns această sumă“, declară Raluca Amariei (foto principală dreapta).

Celălalt candidat al USR Sibiu, care a devenit europarlamentar în urma scrutinului de duminică a donat restul de 10.520 de lei. Care, raportat la veniturile sale anuale, înseamnă o sumă de 37 de ori mai mică. Nicu Ștefănuță câștigă într-un an 81.000 de euro, în calitate de funcționar european angajat în cadrul delegației UE în SUA, la Biroul de legătură cu SUA al Parlamentului European. Soția lui Ștefănuță este consultant juridic în SUA, având un venit anual de 65.000 de dolari.

Nicu Ștefănuță este singurul care a donat mult mai puțin decât câștigă Nicu Ștefănuță este singurul care a donat mult mai puțin decât câștigă

Nicu Ștefănuță și-a trecut în declarația de avere și două credite, unul de 115.000 de euro, contractat în 2010 scadent în 2021 și unu de 13.000 de euro, contractat în 2017 și scadent anul acesta.

Social-democrații au donat aproape egal

Aflați ambii pe locuri neeligibile, cei doi candidați ai PSD Sibiu pentru alegerile europarlamentare au donat aproximativ aceeași sumă: 71.030 de lei a donat Mihai Macaveiu și, respectiv, 71.470 de lei – Alexandru Popa. Pentru ambii, aceste sume reprezintă venitul pe aproape un an întreg.

În cazul lui Macaveniu, venitul anual declarat de acesta este de aproximativ 80.000 de lei, însumat din funcția de director tehnic al unei societăți din Mediaș (3.372 de lei venit), de inginer în cadrul Serviciului urmărire execuție lucrări la Transgaz (72.138 de lei) și din calitatea de consilier local (4.852 de lei). Potrivit declarației de avere depusă de Macaveiu în calitate de candidat, soția sa câștigă 3.000 de lei pe an. Împreună au un credit de 337.000 de lei, accesat în 2027 și scadent în 2052. Totodată, sunt beneficiar ai un promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare a unui imobil în valoare de 35.000 de euro.

Mihai Macaveiu și Alexandru Popa au donat sume aproximativ egale. Mihai Macaveiu și Alexandru Popa au donat sume aproximativ egale.

Și Macaveiu arată că banii sunt împrumutați înainte de campanie. “Nu pot spune că nu a meritat să aloc această sumă. Nu poți ști de dinainte ce se poate întâmpla. Rezultatul a fost surprinzător, cel puțin pentru mine. Eu sunt convins că am făcut tot ceea ce ne-a stat în putere, dar campania asta a fost peste noi“, declară Mihai Macaveiu, pentru Turnul Sfatului.

În fine, Alexandru Popa are un salariu anual de 83.000 de lei, încasat de la Agenția pentru finanțarea investițiilor rurale din București. Veniturile familiei au fost completate din veniturile soției (salariu și indemnizație de creștere a copilului). Și Alexandru Popa are un credit, în valoare de 90.000 de lei, accesat în 2018 și scadent în 2032.

Tot împrumutați sunt și banii pe care Alexandru Popa i-a alocat campaniei. “Sper că a meritat. Mi-aș fi dorit ca rezultatul să fie mai bun, dar suntem tineri, la început. A fost o experiență bună și pentru că am fost printre oameni, am stat de vorbă cu ei. Deci, pe termen lung eu zic că a meritat“, arată Alexandru Popa.

Își vor primi banii înapoi

Potrivit legislației în vigoare, ”Autoritatea Electorală Permanentă rambursează numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscripţiei electorale în care acesta a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.

Prin urmare, având în vedere rezultatele de la Sibiu, toți cei patru candidați de mai sus vor primi sumele înapoi, dacă vor întocmi corect deconturile. “În 2016, filiala Sibiu a fost una dintre puținele din țară care a primit integral banii de la Autoritatea Electorală Permanent. Chiar dacă eram la început, am primit înapoi banii 100%. De aceea nici acum nu mi-a fost frică nici acum să împrumut atâția bani“, spune, spre exemplu, Raluca Amariei.

Nici candidații PSD nu au emoții. “Nu mi-a fost totuna, dar dacă am respectat toate dispozițiile legale, sigur că îi voi recupera“, spune, de exemplu, Mihai Macaveiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Consuela von Sibiu

Acum 4 ani

Nu as dona la ciuma rosie si nici la uniunea hipsterilor virgini, nici sa-mi taie cineva mana!
Raspunde

Miclaus

Acum 4 ani

Am vrut si eu sa donez la peneleu 350 de oi, mi-ar fi ramas in jur de 35000, nici eu nu mai stiu. Dar doamna Turcan a refuzat, ea vroia doar branza si lana.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 ani

Interesant, sa dai bani la PSD ca sa mearga in parlamentul european din 8 castigatori 4 ( avram,grapini,terhes,ciuhodariu) care nici nu sunt membri ai acestui partid cred ca trebuie sa ai maxim un neuron.
Raspunde

S

Acum 4 ani

@consuela von sibiu Ups, avem o fana a acestui macho care este Rareș Bogdan :))) lasă, useristii sa rămâna hipsteri virgini. Și fecioara Maria a fost ceva de genul. Da, la Raluca amariei... Văleu, cum sa te împrumuți pt donații la partid? Trebuie sa știi când ești prea rupt în fund.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus