Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
14°C

FOTO Tronul papal și întregul concept al scenei de la Blaj unde este așteptat Papa Francisc, realizate de sibieni. „S-a lucrat cu inspirație”

FOTO Tronul papal și întregul concept al scenei de la Blaj unde este așteptat Papa Francisc, realizate de sibieni. „S-a lucrat cu inspirație”

Întreaga scenă și tronul pe care va sta Papa Francisc la Blaj, în Câmpia Libertății, unde va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, au fost realizate de sibieni: atât la nivel de design, cât și de construcție.

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc sunt pe ultima sută de metri în Şumuleu Ciuc, Blaj şi Iaşi. Autorităţile au reabilitat parcuri şi drumuri, iar la Blaj a fost construit un tron special pentru Sfântul Părinte.

„Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos”, susţin organizatorii vizitei Papei. Potrivit acestora, aurul reprezintă „omagiul şi închinarea în faţa lui Dumnezeu”, iar catifeaua albă reprezintă „puritatea cugetului şi a simţirii creştine”.

tronul papal

Tronul arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii a fost construit de Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti. Am discutat cu el despre acest proiect:

„În afară de tron, vorbim de mai multe obiecte, practic de tot conceptul scenei și tot ce va fi pe această scenă la acest eveniment. Munca a durat vreo 3 luni de zile pentru planificarea integrală a ceea ce este acolo - la nivel de arhitectură și design, cu tot ceea ce înseamnă condiționări de scenă, căi de acces, zona tehnică.

Pentru scaun, eu le-am prezentat conceptul atât ca imagine, cât și ca text, ca să existe o înțelegere cât mai bună a ideii. Au fost lucruri impuse de Vatican, la nivel de ergonomie a produsului, la nivel de dimensiuni, respectiv de simplitatea lui - mi s-a cerut să nu existe elemente simbolice pe acest obiect, steme, blazoane. De aceea, au fost tratate abstract”, ne-a spus Andu Mărginean.

Acesta ne-a mai spus că pentru tronul papal au fost mai multe idei și că „ultima idee a venit spontan, la momentul potrivit. Nu vreau să spun că s-a lucrat mult, ci s-a lucrat probabil cu inspirație”.

Realizarea obiectului în sine a fost făcută de firma Tehnolemn, tot din Sibiu.

De asemenea, mai multe perechi de dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului” îl vor aștepta pe Papa Francisc pe Aeroportul Internațional de la Sibiu. De aici, Suveranul potif va pleca duminică, 2 iunie, la ora 17.30, spre Roma.

La rândul său, Gheorghe Rotar, primarul din Blaj, a declarat că pregătirile pentru eveniment sunt în grafic, cele trei locuri de parcare amenajate la intrările în oraş dinspre Alba Iulia, Târgu Mureş şi Sibiu sunt aproape finalizate, iar la amenajarea scenei de pe Câmpia Libertăţii se lucrează la finisaje.

„Pregătirile sunt în grafic, deşi am întâmpinat dificultăţi foarte mari din cauza condiţiilor meteo. Parcările sunt deja pregătite în proporţie de 90%, Câmpia Libertăţii undeva la 80%, dar cele trei zile rămase ne vor permite, sper din suflet, să primim cei peste 50.000 de pelerini şi, bineînţeles, pe Sanctitatea Sa, împreună cu însoţitorii, în cele mai bune condiţii. Sper din tot sufletul ca această manifestare să fie una de mare ţinută, sper să ne ajute şi vremea şi cel mai mult doresc să fie fără incidente. Fac apel la cei care vor veni să ne aplecăm asupra celor sfinte şi să lăsăm alte dispute pentru alte perioade şi în alte momente”, a declarat primarul, citat de Mediafax.

Cei care nu au invitaţii la evenimentul de pe Câmpia Libertății de la Blaj, vor putea urmări toate aceste momente pe un ecran instalat în Piaţa 1848, la intersecţia cu strada Astra.

Papa Francisc pleacă de la Roma vineri, 31 mai, la ora 8.10 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcția București – Otopeni, unde urmează să ajungă la ora 11.30.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus