X
strangere-gunoaie-soma-colectare-selectiva-3

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei care locuiesc în Sibiu, la case

Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor pe tema modificărilor aduse sistemului integrat de colectare selectivă, ca urmare a implementării principiului “Plătește pentru cât arunci“. Sistem care a dus la un nou mod de plată a deșeurilor pentru locuitorii caselor din municipiul Sibiu.

Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ (PPCA) a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale – care vor fi depozitate în rampele de gunoi – să fie cât mai mic.

ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.

Cele două componente ale taxei de salubrizare

La nivelul Sibiului, în vederea aplicării acestui mecanism, a fost montat un sistem digital RFID (un fel de cip) pe toate pubelele destinate deșeurilor reziduale (pubelele de culoare neagră). Cu ajutorul acestor sisteme, toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.

Începând cu data de 1 august 2019, doar pubelele negre echipate cu chip RFID vor fi ridicate de către operatorul de colectare a deșeurilor Soma SRL.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubrizare va avea două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei.
PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale pubelei negre, proporțional cu numărul de persoane din gospodărie, precum și ridicarea săptămânală a pubelelor pentru deșeurile biodegradabile (cele de culoare maro).

Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru locuințele individuale, precum și frecvența de colectare și costurile aferente sunt descrise în diagrama de mai jos.

diagrama

“Voluntar“ = pubela va fi ridicată doar dacă este prezentată la poartă în ziua prevăzută pentru colectarea fracției reziduale, știind că serviciul de ridicare a deșeurilor reziduale rămâne în continuare disponibil în fiecare săptămână.

Numărul de ridicări lunare ale pubelei de deșeuri reziduale incluse în PSSB se va monitoriza cu ajutorul sistemului de RFID tag-uri (cipurile instalate pe pubele) și este diferențiat pe structura familială, după cum este ilustrat în tabelul de mai jos.

tabel 1

Legendă: 1, 2, 3, 4, 5- numărul de colectări maxime într-o lună; x – colectare inclusă în Pachetul de Servicii de Salubrizare de bază (PSSB); o – colectare suplimentară.

Regulile pentru cei care locuiesc la case

1. Utilizatorii pot alege oricare săptămâna din lună în care prezintă la ridicare pubela pentru deșeuri reziduale, fără ca acest lucru să genereze costuri suplimentare, atât timp cât numărul de ridicări nu îl depășește pe cel prevăzut de PSSB pentru structura familială declarată.

2. Colectările suplimentare dintr-o lună ale pubelelor de deșeuri reziduale vor fi taxate cu 3 lei/pubela de 120 l, respectiv 6 lei/pubela de 240 l și vor fi achitate cu ocazia regularizării semestriale a taxei de salubrizare.

3. Pubelele pentru fracțiile reciclabile și biodegradabile nesortate corespunzător, nu vor fi ridicate de către operator în ziua de colectare a respectivelor fracții si vor fi etichetate pentru semnalizarea contaminării. Utilizatorul are astfel posibilitatea să selecteze corespunzător deșeurile, sau să le predea în ziua de colectare a deșeurilor reziduale, fapt ce va atrage plata unei penalizări, în cuantum dublu față de colectarea suplimentară. În plus, comisiile de control vor putea aplica sancțiuni pentru nerespectarea obligației de colectare selectivă a deșeurilor, în conformitate cu Regulamentul serviciului de salubrizare al Municipiului Sibiu și cu legislația în vigoare.

4. Frecvența de colectare a fracțiilor biodegradabile se va păstra neschimbată pe perioada martie-octombrie, pentru a acomoda și ridicarea deșeurilor verzi generate de grădini și parcuri. În perioada noiembrie-februarie, această frecvență va putea fi micșorată la două ridicări/lună.

5. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare ale pubelei pentru deșeuri reziduale, va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale pubelei de deșeuri reziduale, raportat la cele cuprinse în PSSB pentru structura familială declarată cu ocazia întocmirii declarației de impunere.

6. Cu titlu de excepție, pentru calibrarea sistemului si pentru o mai bună înțelegere a lui, în perioada 01 iulie – 30 septembrie 2019, costurile adiționale determinate de infrastructura digitală nu vor fi aplicate utilizatorilor, ele urmând, totuși, a fi comunicate celor în cauză spre știință. Astfel, prima perioadă de calcul și de aplicare a regularizărilor va fi cuprinsă între 1 octombrie 2019 – 31 decembrie 2019, urmată de intervale de regularizare semestriale.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cozma

  Un total eșec acest proiect, responsabili nu au făcut decât să ceară oamenilor sa respecte regulile de colectare selectiva. Fără ca aceștia să informeze corect sa asigure infrastructura necesara și sa respecte la rândul lor regulile de colectare selectiva. Nu sunt străzi unde oamenii nici măcar nu își mai scot pubelele la poartă numele datorita nerespectării programelor de ridicare. Sau saturat și îl arunca la platformele dintre blocuri. Sun zone în care nu sau distribuit toate pubelele, dar Soma se așteaptă ca bătrâni să le ridice de la sediul lor. Sunt zone de blocuri în care pubelele sunt foarte puține. Nu nimeni nu face nimic pentru în privința asta. O adevărată indiferență din păcate.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Asta am votat....asta am primit

  Cea mai mare hotie. De ce ne mai taxati atunci pe persoana daca ne luati gunoiul la cantitate? De ce nu sunteti transparenti si ne spuneti adevarul, ca pretul preluarii gunoiul se dubleaza !!!! Faceti atatia bani pe seama valorificarii gunoiului reciclabil si inapoi nu ne dati nimic, bani se duc la patronii SOMA, ba mai mult ne dublati si pretul ridicarii gunoiului !!!! Cum vreti voi sa stam la curti cu mancare gatita si rahat de caine intr-o pubela neagra doua saptamani ???? Voi sunteti normali ? PROTEST IN FATA PRIMARIEI !!!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nelu

  Alo consiliu judetean!!!! Faceti ca hoti noapte !!!! Suntem informati dupa ce intra in vigoare noile reguli sau cu 2 zile inainte. Va este frica de oameni se vor revolta de scumpiri. Avem pnl tot fdgr era mai bine, vin alegerile. Oricum o idiotenie sa fiu taxat la nr de ridicari si nu la CANTITATEA de gunoi. Iar suntem furati.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Haideti sa vedeti cum e HOTIA Primariei la case

  Cazul unei persoane ce locuieste la casa (sa zicem pensionar).
  Pana acum platea 7,89 lei lunar si gunoiul rezidual se ridica de 4x lunar.
  Acum printr-o minciuna (dand vina pe legislatia nationala) Primarita Fodor impreuna cu toti consilierii – ce au votat in unanimitate fara nici o intrebare, au decis ca pensionarul de mai sus trebuie sa plateasca 9,50 lei / luna + 3 lei pt fiecare ridicare neinclusa in “pachetul de baza” stabilit tot de ei.
  Daca sibianul are un caine la casa sau copil mic sau alte cazuri nu poate astepta 2 saptamani ridicarea containerului negru si atunci va plati 9,5 +3+3 = 15,5 lei, adica cu 97% mai mul decat acum o luna !! Cum justifica primaria cresterea de 97% in cazul acesta ?
  Tocmai la case unde se poate verifica saptamanal la fiecare ridicare in fiecare container corectitudinea selectarii colective si se poate penaliza la nevoie, primaria si-a gasit sa-i taxeze DIN SENIN si fara justificare DUBLU (sau mai putin daca sunt mai multe persoane)

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  filip

  Simultan cu intrarea in vigoare a noului sistem de colectare (mai bine zis scumpirea nerusinata a tarifelor) au aparut modificari la firma care asigura reciclarea prin automatele de la Carrefour, mai exact:

  – contravaloarea unui PET sau a unei doze reciclate a scazut cu 50%
  – nu se mai pot recicla ambalaje din sticla;
  – se inchide punctul de colectare de la magazinul Carrefour Selimbar unde se putea recicla hartie, carton, electronice, electrocasnice etc.
  Simpla coincidenta???
  Ce-ar fi ca TS sa faca o ancheta jurnalistica pe tema asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact