Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Reflecții postelectorale

Românii au fost la înălțime. Voința lor a fost limpede exprimată : e nevoie de schimbare pe linia principiilor care asigură o evoluție sănătoasă a țării. Care sunt, care pot fi rezultatele? Depinde de optică.

De principiu, voința populației ar trebui reflectată actual și permanent în actele guvernării. Așa de pildă, voința exprimată în alegerile din 2016 ar trebui corelată cu voința exprimată acum, în 2019. Nu are cine știe ce importanță forma și prilejul cu care se exprimă această voință, adică forma și natura alegerilor, ci esența exprimată în ele și care esență se cere a fi reflectată întocmai și permanent în actele de guvernare.

Alegând masiv partide cu programe și proiecții diferite de cele ale actualei coaliții de guvernare, firesc și normal ar fi ca actuala putere să se retragă, fie să procedeze de îndată la alegeri parlamentare anticipate. Nu este așa, și cei cu scaun la cap nu se pot aștepta să fie așa. De ce ? Simplu: pentru că PSD-ALDE nu este o alianță politică de principii, calată pe interesul țării, ci o structură de tip neocomunist. Adică, n-a cucerit puterea cu tancurile dar, odată cucerită, ține cu dinții de ea indiferent de circumstanțe și împrejurări.

O primă consecință va fi deci continuarea guvernării PSD-ALDE. Așa zișii democrat-liberali ai lui Tăriceanu s-au trezit cu un bobârnac năucitor. L-au pus pe seama înfrățirii cu PSD și, era gata să credem că s-au trezit la realitate și se vor retrage de la guvernare. Nu știu câtă speranță s-a investit într-o astfel de idee. Personal am dubii, cunoscând voracitatea cu care râvnesc și ei puterea, indiferent de urmări.

O a doua consecință la care ne putem aștepta este că PSD își va colora părul, dar va rămâne cu năravul. De ce ? Tot atât de simplu: pentru că ei nu pot trăi, nu pot supraviețui decât în sucul lor propriu. Au urmat o constantă neocomunistă din primele începuturi de după 1989 și vor continua-o cu sfințenie, pentru că le este în sânge: puterea cu orice preț, indiferent de temeiurile ei economice, legale sau morale. O putere politică responsabilă urmează exemplul bunului gospodar : muncește cinstit, pe rupte, chiar cu unele sacrificii, pentru a crea baza economică, singura care asigură condițiile dezvoltării sociale pe toate palierele, nivel de trai, sănătate, învățământ etc. Inclusiv social-democrația reală ține seamă de această legitate politică. Dimpotrivă, PSD își onorează cu fidelitate înaintașii : sacrificarea economiei - atâta câtă este, și dacă nu mai este recurge la întinsul mâinii prin împrumuturi - pentru a-și cumpăra în stil populistic susținerea. Cât privește fundamentele morale și etice pe care ar trebui să se reazeme întregul aranjament de guvernare, nicio nădejde. Minciuna, calomnia, furtul și hoția au stat la baza clasei baroniale care ne conduce și nu există niciun indiciu că se vor pocăi, ceea ce ar însemna plecarea de bună voie de la guvernare în lumina recentelor alegeri. Românii au prilejul să constate cât de importantă este prezența la vot. Ei țin cu dinții de votul dat în 2016 pe care-l invocă acum la orice pas.

Judecata de mai sus s-ar putea să se verifice cât de curând. Comisia juridică a Senatului a dat – după mai bine de jumătate de an de tergiversări și probabil numai șocată de rezultatul alegerilor – undă verde cercetării de către DNA a lui Tăriceanu, pentru o infracțiune gravă, infracțiune „princeps” a corupției, luare de mită. ALDE șantajează PSD-ul cu ieșirea de la guvernare. Trocul este rămânerea la guvernare cu prețul mușamalizării infamei infracțiuni. Dacă așa va fi, vom vedea la votul în plenul Senatului care este majoritar pesedist, (dacă, în circumstanțele date, se va ajunge la vot sau se va tergiversa și acesta similar celui din Comisie). Probabil vom avea pe viu exemplul ilustrativ, cum se vinde onoarea, cinstea și corectitudinea față de țară, în schimbul apărării furtului și hoției. De altfel, cum se știe, avem în materie și precedentul Vosganian, așa că n-ar fi o noutate.

Ce pot spune partidele de opoziție? În primul rând că au primit o gură de aer de la electorat, o notă de încurajare și o invitație la acțiune. Numai că, de ambele părți, e nevoie de prudență și realism. Refacerea economiei trebuie să fie ținta strategică a oricărui demers. Liberalii – principalii beneficiari ai scrutinului – n-au avansat o proiecție concretă. Numai pedalarea pe lozinca drepturilor și a justiției nu-i suficientă. „Alegeți-ne pe noi și apoi vom vedea” nu va merge. Alianța USR-PLUS – un adevărat reviriment în plan politic – pare prea prudentă cu o proiecție pe 80 de ani. Mi se pare nerealistă, de o parte pentru că românii nu au, nu pot avea răbdarea unei așteptări atât de îndelungate, iar de altă parte pentru că efectiv nu e nevoie de atâta timp. Să facă dovada competenței politice, a bunei credințe și lucrurile se pot îndrepta în termen rezonabil.

Ce putem spune despre electorat? Că în bună măsură s-a trezit dar, din punctul meu de vedere, o prezență la vot de sub 50% nu e mulțumitoare. Mai avem de învățat în ale democrației. Câtă vreme doar unei jumătăți dintre cetățeni îi pasă de cele ce se petrec în țară, iar cealaltă așteaptă ca lucrurile să se îndrepte de la sine, sau pur și simplu n-o interesează, rămân semne de întrebare și îngrijorare. Democrația trebuie să fie nu numai declarativă ci și responsabil-participativă.

În fine, recentele alegeri arată că întocmai alegerilor din 1996, românii doresc o alianță cu occidentul nu cu răsăritul. O politică înțeleaptă de viitor ar cere o bună abordare pe coordonatele colaborării în cadrul Uniunii Europene, conjugată cu prezervarea și promovarea interesului național de dezvoltare și modernizare, în primul rând în plan economic. Aceasta este de fapt, prima garanție a unui real progres, premisă a independenței și demnității de sine, în cadrul unei colaborări fructuoase.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus