X

M..e ați vrut, m..e primiți. În fiecare zi

Alin Bratu

Bă căcat cu ochi, mâncați-aș p..a ta de hoț ordinar. Dă-ți demisia bă, f…-ți morții mă-tii de jeg!

Credeți că e departe ziua în care vom ajunge să auzim asta în direct, din Parlamentul României? Nu cred.

Cine ar fi crezut acum 10-15 ani că e perfect normal să auzi în prime-time, pe orice televiziune cum își dau unii altora m..e?

Pot înțelege frustrarea multor români care văd că furtul se poate legaliza, când văd că infractorii pot ajunge la conducerea țării. Pot înțelege furia multora care se simt sufocați în România când văd atâta mizerie. Inclusiv umană. Dar, de asemenea, pot vedea și frustrarea altora, care se văd încolțiți de tot mai mulți oameni. De cele mai multe ori cu un limbaj absolut suburban. Inclusiv de la oameni de la care nu te aștepți.

Chiar dacă pot înțelege cât de cât acest peisaj, nu pot pricepe de ce e nevoie de atâta violență. Verbală, deocamdată. Violență care e alimentată din plin de mediul politic. Sunt politicieni atât de incapabili, încât singura lor șansă de afirmare este de a șoca prin nivelul discursului.

S-a trecut atât de repede la un limbaj de periferia periferiei, încât micile înjurători cu care eram deja obișnuiți și ne plezneam peste gură când le scăpam, par acum vorbe de alint. De mult nu mai contează cine ești, ce reprezinți și ce vrei să faci. Ești imediat împroșcat direct, în față, în păr (cum aud tot mai des), în mamă, dinți, fiică, morți, dumnezei, cristoși și eventual paște, de către tabăra adversă. Pentru că în orice discuție, orice relaționare, trebuie să existe musai două tabere. Iar lupta finală de idei se încheie în apelative. Și, repet, asta nu se întâmplă între doi interlopi, nemulțumiți de vreo afacere, în parcarea de la marginea orașului. Asta e politica. Noua politică.

Eu pot digera, am auzit multe la viața mea. Dar mă gândesc cât de importantă e ”educația străzii” pe care o primesc copiii noștri. Ați trecut probabil pe lângă vreo școală, în timpul pauzei. Imposibil să nu vă fi căzut urechile. Ofilite. E exact același limbaj cu care ne delectăm noi zilnic. Limbaj care devine din ce în ce mai normal. Mi-e groază de normalul de peste încă 10 ani.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sfatul turnului

  Eu cred că nu ai văzut filme românești ca Asfalt tango, Senatorul melcilor, ce limbaj, ce operă de artă, alea nu erau tot exemple de civilizație românească?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mircea B.

  100% de acord cu Alin Bratu. Doar pentru ca toti uram pesedeul, nu inseamna ca trebuie automat sa coboram nivelul vocabularului la nivelul lor. Cel cu numerele “M.e psd” aproape ca a fost “incoronat rege” de media la momentul respectiv.
  Pe de alta parte chiar pesedeul e de vina ca a creat repulsia asta generala, iar noi suntem nevoiti sa ne recivilizam (daca se mai poate)

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Doru

   Bai …, lasand la o parte faptul ca PSD-istii sunt niste hoti ordinari, asemenea tuturor politicienilor, incepand cu Iohannis, cum poti debita ca PSD-ul e de vina pentru limbajul colorat folosit de cei frumosi si liberi?

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Eva

   De ce urâți PSD-ul? Asa e noua moda? Să fiți în trend? Deschideți ochii bine, documentați-vă, faceți legături și veți vedea mai clar ce e cu adevărat în jurul vostru

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2cents

  Sunt de blamat si acele filme insa in principiu copii nu sunt expusi acelor filme si in nici un caz nu vezi filmele alea pe strada, pe ziarul online si nici la tv inainte de o anumita ora. Ce se intampla acum in societatea romaneasca este punctat foarte bine in articol si este si un semnal de alarma. Educatia copiilor se face zi de zi prin si exemplul propriu. Daca adultii se dezleaga atat de usor la limba oriunde si oricand, va fi vai de generatiile care vin

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  O doamne, același limbaj era și acum 20-30 de ani în curtea scolii. Tocmai, dacă sunt folositi tot mai mult în politica poate n-o sa mai fie cool termenii pt copii :))
  E o tendința globala, oricum. Uită-te la Trump câte f… scoate la mitingurile lui.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   2cents

   Ahhh, este o tendinta globala, trebuie sa ne aliniem si noi repede la ea, sa nu cumva sa incercam sa judecam ce e bine si ce nu, luam de-a gata. BravoS

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  @2cents
  Nu trebuie, dar dacă nu se potrivește… Nu e ca și cand e înjurat oricine de către oameni civilizați, doar dragnea și ai lui au scos asta la suprafață. Dacă îți amintești, la ponta se folosea mult mai rar. Ei fac mizeriile alea și nici măcar sa nu-i înjuri? De ce? Oricum ii înjuri în privat, de ce sa fii ipocrit și sa nu o faci în public?

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact