X
gaudeamus 2019 (5)

Cele mai bune universități din România. Punctele tari și slabe ale ULBS în cel mai nou clasament

ULBS se află printre cele mai bune universități din România, conform ultimului clasament U-Multirank, creat de Comisia Europeană. În total, 43 de instituții superioare din țară au fost incluse printre 1.711 universități evaluate din 96 de țări.

Per total, universitățile românești stau cel mai bine la dimensiunile predare/învățare și implicare regională, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate la capitolele transferul cunoștințelor și orientare internațională.

clasament u multiranking ulbs

Criteriile care au stat la baza clasamentului

Clasamentul analizează instituțiile de învățământ superior în funcție de o serie de indicatori, grupați în cinci categorii principale: predare și învățare, cercetare, transferul de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională. După procesul de evaluare, universitățile primesc calificative de la „A” (foarte bun) la „E” (slab). Primul clasament a fost elaborat în anul 2014, iar din România erau alese atunci zece instituții.

În acest an Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a obținut cele mai multe calificative maxime (9), fiind urmată de Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca (8 calificative A), Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Academia de Studii Economice București, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (câte 7 calificative maxime).

Rezultatele ULBS

ULBS a obținut cele mai bune calificative pentru următoarele criterii: absolvirea la timp a programului de licență, productivitatea în domenii legate de artă; numărul de absolvenți de licență care muncesc în regiuni; numărul de masteranzi care muncesc în regiuni; internshipuri pentru studenți organizate în regiuni; parteneriate strategice de cercetare care funcționează în regiuni; precum și publicații regionale create cu parteneri industriali.

Cele mai slabe calificative au fost acordate pentru următoarele criterii: „numărul de poziții pentru post-doctoranzi”; numărul de autori de brevete acordate; dar și numărul publicațiilor citate pentru acordarea brevetelor.

Precizăm că în clasamentul U-Multirank a fost inclusă și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, care a primit trei calificative maxime – toate pentru categoria predare și învățare.

Cum comentează ULBS rezultatele

Dr. ing. Radu Pascu este responsabil U-Multirank pentru ULBS. Acesta a ținut să explice că pe baza datelor empirice, U-Multirank compară instituțiile cu profiluri instituționale similare și le permite utilizatorilor să-și dezvolte propriile analize personalizate prin selectarea indicatorilor în funcție de propria lor preferință. „Permite utilizatorilor să identifice punctele forte și punctele slabe ale universității, pe aspectele care îi interesează cel mai mult. Datele incluse în U-Multirank sunt extrase dintr-o serie de surse, oferind utilizatorilor un set cuprinzător de informații: date furnizate de instituții; și obținute din baze de date internaționale bibliometrice și de brevete; din bazele de date naționale; și din sondajele a peste 100.000 de studenți la universitățile participante”, spune Pascu.

În ceea ce privește rezultatele obținute de universitatea sibiană, Radu Pascu crede că „există o serie de aspecte cu un potențial de îmbunătățire, aflate pe agenda ULBS în special în zona transferului de cunoștințe”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sib

  Absolvire, productivitate, numarul de fraieri ramasi la vatra…. blablabla….
  La Socio-Umane predau niste comunisti care inca ii aduc osanale lui Ceausescu. Oameni slab pregatiti care folosesc universitatea drept paravan ca sa-si faca afacerile si sa mai incaseze pe deasupra si un salariu facil, fara sa fie deranjati de nimeni.
  “Predau” dupa carti romanesti din anii ’70, merg la cursuri cand isi amintesc, sunt inabordabili pe mail, in schimb au o atitudine de dictatori in tarile bananiere, vorbesc de sus, umilesc si se poarta ca la puscarie. Sau ca si cum ar avea in fata lor elevi cu cerinte educationale speciale aflati in clasa I.
  Tov. Iordanescu a descoprit secretul ubicuitatii? Sau cum se afla domnia sa si la tigaie, si la ceaun, si la Camera de Comert, si la universitate in acelasi timp? Ori are ziua domniei sale 56 de ore?
  Tov. Botone a trecut vreodata o examinare psihologica de baza? Au gasit-o sanatoasa? Apta de munca? Sau buna de legat si dus la balamuc?
  Si exemplele pot continua. Altfel sa ne mandrim cu scoala asta generatoare de analfabeti, e ceea ce stim sa facem mai bine…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Intrebarea este>: cati dintre absolventii ULBS isi gasesc de lucru sau lucreaza in domeniul pt. care s-au pregatit in facultate? Ia sa vedem! Cei de la Agromontanologie, cei de la Ecologie, cei de la Sociologie, de la Jurnalistica, de la Teatru si management cultural? Asta ar putea fi un criteriu, nu comunicarile stiintifice ale profilor…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Iooo

   Pentru Agromontanologie iti raspund eu! 1,8% lucreaza in domeniu, cel putin din promotia mea :) Nu cred ca celelalte promotii au procent mult mai mare.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   copacu

   Ahahahahaha, si unde ai vrea sa-si gaseasca “de lucru” cu asemenea calificari…serios acuma. Universtiatea este de vina ca ei si-au ales un domeniu in care sunt deschise sub 2-3 posturi pe an? (cel mult). Auzi ca Management cultural, am mai auzit una.

   PS: Nu ca as vrea sa laud ULBS, pentru ca, per total este praf!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Iooo

    Uneori este suficient sa ai diploma de studii superioare pentru a gasi un job bun, de aceeas uni se inscriu la orice domeniu.
    Facultatea ar trebui sa se muleze dupa ceea ce se cauta pe piata. Daca sunt 2-3 posturi pe an, faci o clasa de 10 oameni, nu de 75!! Si dupa primul an raman doar 35 de studenti. Te mai trezesti cu inca 3 in plus la licenta pe care nu i-ai mai vazut din primul semestru al anului I, dar care vor fi viitori absolventi!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact