Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Ce fac studenții de la Teologie din Sibiu, după absolvire, dacă nu vor să devină preoți

Ce fac studenții de la Teologie din Sibiu, după absolvire, dacă nu vor să devină preoți

La Facultatea de Teologie a ULBS sunt două categorii de studenți: cei care vin după studiile liceale și cei de 30-40 de ani care aleg instituția ca a doua facultate.

Într-un interviu acordat de decanul facultății, Nicolae Chifăr, pentru Turnul Sfatului, l-am întrebat ce fac absolvenții care nu vor să devină preoți.

„Intră în câmpul muncii în diferite zone. Încă din timpul studiilor sunt tineri care lucrează și îi întâlnim în foarte multe locuri: în show-room-uri, în magazine, vara pe unii îi întâlnim pe strada Bălcescu în calitate de ospătari. Pentru că în general studenții noștri provin din familii mai modeste și atunci au nevoie să câștige în vacanță un ban care să îi ajute”, ne-a spus decanul.
Nicolae Chifăr precizează că pentru a intra în preoție, absolvenții trebuie să se căsătorească. „Dar acest lucru nu poți să îl faci chiar la comandă. Astfel, așteptând să găsească o femeie potrivită pentru misiunea lui preoțească, absolventul nu poate intra imediat în preoție. Și atunci după studii se angajează unde găsește, unde poate. Sau sunt dintre cei care, deși sunt căsătoriți, nu găsesc o parohie sau poate nu vor să meargă în cele care sunt libere în momentul respectiv și preferă să lucreze într-un alt domeniu unde câștigă mult mai bine”, a explicat decanul Facultății de Teologie.

Întrebat de ce vin tinerii azi la Facultatea de Teologie, preotul Nicolae Chifăr ne-a răspuns că în cadrul instituției studenții pot fi împărțiți în două categorii: „Sunt cei foarte tineri care vin la Teologie după ce termină liceul sau un seminar teologic și mai avem o categorie de studenți între 30-40 de ani, poate peste 40 de ani, care vin la Teologie ca și a doua facultate. Și aici apar diferențele. În general, cei tineri spun că au venit la Teologie pentru a deveni preoți; ceilalți, în general, motivează alegerea facultății pentru simplul motiv că vor să cunoască mai mult din acest domeniu, nu că țintesc neapărat să devină preoți, întrucât ei au un serviciu, sunt angajați”.

Interviul integral va fi publicat pe www.turnulsfatului.ro la sfârșitul acestei săptămâni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Muc the little

Acum 4 ani

Cam " subțirele" explicatiile. Exista diferente intre " motivatiile " cursantilor. - perspectiva unei ocupatii bănoase si greu impozitabila ( sa nu fim ipocriti! ) - apartenenta la " clan " ( daca tac'su e preot, odrasla arareori se face tâmplar ) - perspective bune de intrare in invatamantul specific - un CV " cool" Si altele desigur. Nu s-a pomenit nimic de har si credinta. ....Cine mai alege azi sa studieze din chemare. ....
Raspunde

Teo

Acum 4 ani

Sa nu faci ce face popa,dar nici sa nu crezi tot ce zice popa-cu referire si la afirmatiile decanului-
Raspunde

un sas

Acum 4 ani

Sau sa faci ca Pomohaci....sa prostesti oamenii disperati...sa furi STATUL si sa te culci cu BAIETEI...mult sucees...
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

De fapt: da-i in permanenta "ignore" la popa si o sa dispara in mod natural in urmatorii ani ..
Raspunde

@@@

Acum 4 ani

Ei vor da seama de toate! Respect oamenii care au credinta si au invatat ceva din asta, adica sa fie mai buni, mai toleranti, sa traiasca frumos ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus