X
santier liceu de arta deschidere_Fotor

FOTO Au început lucrările pe cel mai mare șantier al Sibiului: cel al Liceului de Artă

Primăvara anului viitor este termenul de finalizare al celui mai mare obiectiv public pe care administrația sibiană îl gestionează în acest moment. Este vorba de Liceul de Artă, proiect demarat în urmă cu mai bine de doi ani.

Contractate în septembrie anul trecut, proiectarea și execuția noului Liceu de Artă al Sibiului au trecut de faza de proiectare, obținere a avizelor și a autorizației de construire, lucrările fiind demarate în cursul lunii mai, când autoritățile locale au emis ordinul de începere.

Vechiul cămin al Colegiului Economic “Gheorghe Barițiu“ de pe strada Oituz a intrat în lucrări de reamenajare, aici urmând a funcționa săli de studiu și o bibliotecă, printre altele.
Totodată, în ceea ce era curtea Colegiului Economic a fost săpată și fundația viitoarei clădiri în care va funcționa Liceul de Artă, clădire care va avea o suprafață construită desfășurată de aproximativ 3.000 de mp. Între cele două corpuri de clădire va fi creat un culoar suspendat. Un acces în viitorul liceu va fi creat de pe Aleea Buia, dar intrarea principală va fi din strada Dorului.

Intrarea principală va fi din strada Dorului

Intrarea principală va fi din strada Dorului

Acesta este cel mai mare șantier al Primăriei Sibiu

17,14 milioane de lei, fără TVA, (față de 22,06 milioane de lei, estimate înainte de licitație) este valoarea contractului pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv, valoare care face ca, în acest moment, șantierul Liceului de Artă să fie cea mai mare investiție pe care administrația Sibiului o are în implementare.
Contractul a fost semnat în septembrie 2018 cu firma sibiană Construcții SA, în asociere cu proiectanții de la Arhimus SRL. Primele trei luni ale contractului au fost alocate realizării proiectului tehnic, a detaliilor de execuție și obținerii avizelor necesare. După verificarea acestora, Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar din cadrul Primăriei Sibiu – beneficiar al investiției – a emis ordinul de începere a lucrărilor.
Potrivit datelor de pe plăcuța de șantier, autorizația de construire a fost emisă pe 4 aprilie 2019, termenul de finalizare a lucrării fiind ziua de 4 aprilie 2020.

Valoarea contractului de proiectare și execuție este de peste 17 milioane de lei, fără TVA

Valoarea contractului de proiectare și execuție este de peste 17 milioane de lei, fără TVA

21 de clase și spații separate de recreație

Viitorul liceu a fost gândit să aibă 21 de clase, în care să învețe cei peste 450 de elevi: cinci clase de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal. Noua clădire aflată în curs de construire va avea o formă de “L“: o latură urmează să aibă ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și două etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două niveluri, care va putea fi folosită și drept sală de audiții, dar și sală pentru spectacole. Pentru a uni clădirea existentă (fostul cămin) cu extinderea, proiectul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.

Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.

proiect liceu de arta nou (3)

Prezentarea viitorului Liceu, în momentul elaborării studiilor inițiale. Sursa foto: Primăria Sibiu

”Am insistat nu atât pe partea estetică, ci pe aceea care să motiveze elevii și cadrele didactice să performeze în această clădire. Ne uităm dincolo de modelul educațional clasic, la forme diferite de a face educație în spații neconvenționale. Prin urmare, noul corp care va fi construit va fi o structură simplă, dar flexibilă, de tip fagure”, declara, la începutul lui 2017, Alexandru Găvozdea, arhitectul care a lucrat la studiul de fezabilitate și elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.

Cele două corpuri ale liceului vor fi conectate. Sursa foto: Primăria Sibiu

Cele două corpuri ale liceului vor fi conectate. Sursa foto: Primăria Sibiu

Spațiile exterioare, folosite pentru recreație, vor fi în număr de 12. Inclusiv acoperișul noii clădiri va fi amenajat drept spațiu de recreație, urmând a fi înconjurat de plase. În plus, pentru elevii din ciclul gimnazial este propusă drept spațiu de recreere o curte separată de celelalte. ”Este dificil să aduci în aceeași clădire copii de șase ani, dar și de 18 – 19 ani, precum cei din clasele terminale. De aceea am creat o curte protejată pentru cei mici”, mai arăta Alex Găvozdea.

Principalele obiective ale contractului
Sursa: Primăria Sibiu

Reabilitarea clădirii existente a Căminului prin lucrări de consolidare, recompartimentare și amenajarea cu materiale fonoizolante a pardoselilor, pereților și tavanelor.
Construirea unui nou corp de clădire în formă de L în care se vor amenaja încă 20 de săli de clasă, ateliere, laboratoare și o sală de audiții
Construirea unui corp de legătură între clădirea existentă și cea nouă
Amenajarea curții Liceului prin crearea unui teren de baschet, a unor zone verzi și amplasarea de mobilier urban.

Un proiect dificil de implementat

Anunțat în 2016, prezentat public în ianuarie 2017, licitat pentru proiectare și execuție în noiembrie 2017, contestat în decembrie 2017, lună în care licitația este și anulată de către autoritățile locale. Care autorități au fost obligate de către judecători, în februarie 2018, să “anuleze anularea“ licitație. “ În data de 2 martie 2018 serviciul public menționat a reluat procedura de achiziție, cu asistența unor observatori din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. După 14 ședințe de evaluare a celor două oferte depuse, contractul s-a semnat în data de 20 septembrie 2018“, anunța Primăria Sibiu, în toamna anului trecut.

În actuala clădire a Liceului de Artă – cea de pe strada Alexandru Odobescu – ar urma să își extindă sălile de clasă Colegiul Național “Samuel von Brukenthal“, astfel încât elevii acestui colegiu să nu mai fie obligați să urmeze și cursuri de după-amiaza, din lipsă de spațiu.

santier liceu de arta 9_Fotor

santier liceu de arta 7_Fotor santier liceu de arta 5_Fotor santier liceu de arta 4_Fotor santier liceu de arta 2_Fotor santier liceu de arta _Fotor

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    2cents

    Dragi urbanisti oare ce rost mai are sa lasam spatii intre cladiri, ca doar cu totii stim ca sunt inutile si doar pierdere de spatiu pretios si bani? Cu totii stim ca incendiile sunt o chestiune invechita si la noi nu se mai intampla, deci nu e nevoie de acces bun intre cladiri pentru ca scenariile astea nu se pot intampla vreodata la noi. Unde sa mai punem ca in general cam tot sibianul stie sa zboare si nu are nevoie de autoturism si nici de autobuz (care oricum nu ar incapea pe ce lasati voi drept strazi).
    Deci de ce mai lasam spatiile alea intre cladiri, domnilor?

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    alta inghesuiala

    Ce apropiate sunt școlile una de alta.Va fi un haos total.Cei de la economic nu vor putea învața de orgile și pianele, flautele etc a celor de la arte.E un motiv din care clădirile, in special școlile trebuie sa fie mai depărtate una de cealaltă. Ca sa nu mai zicem ca în cazul unui incendiu vor arde toți ca sobolanii,ca nu au pe unde incapea mașinile pompierilor.Aglomerație marca Fdgr

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Gruia

    Ce amuzant ar fi fost sa mai fie si o gradinita langa care sa se numeasca Fratii Grimm si sa nu poata dormi copiii din cauza santierului.

  6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Rem Brand

    Unde sunt locurile de parcare ? De ce arata cladirea noua ca si una comunista ?… oare pentru ca proiectul a fost facut de inepti care l-au castigat pentru ca sunt neamuri sau beizadele ale fostilor comunisti iar obiceiurile proaste se uita greu ? Ori ingustime amintii nu le-a permis sa creeze mai mult pentru un liceu de arta ?

    Arata ca un proiect sovietic de proasta calitate pe care doar niste minti incuiate il putea concele iar altele si mai incuiate il putea accepta…altfel nu se explica, una din doua…. ori amandoua. Deci gretos de oribil acest “proiect”….sa faci asa ceva in 2019, te numesti direct retardat, incompetent si toate cele asemenea… trist rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact