Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Veste bună pentru Prietenii Berzelor din Cristian: „Am reușit să achiziționăm teren pentru centrul de reabilitare”

Veste bună pentru Prietenii Berzelor din Cristian: „Am reușit să achiziționăm teren pentru centrul de reabilitare”

ONG-ul „Prietenii Berzelor” din Cristian, județul Sibiu, a anunțat că a reușit să achiziționeze un teren pe care să ridice mult-doritul centru de reabilitare al faunei sălbatice și a animalelor domestice mari. „A fost o întâmplare”, spune fondatoarea organizației, Miruna Grițu - datorită căreia sute de berze, iar în ultimii ani și animale din diverse specii, reușesc să supraviețuiască după ce sunt găsite rănite și îngrijite de aceasta.

„Când am pornit la drum îngrijeam doar berze. Treptat tot mai multe păsări au început să ajungă la noi când au avut nevoie de ajutor și nu doar păsări. Căpriori, arici sau porci mistreți s-au întors în natură după ce au fost îngrijiți la Cristian. Apoi am preluat cai abuzați, mânji de câteva zile lăsați să moară, măgăruși abandonați sau miei. Iar noi ne doream tot mai mult un spațiu mai mare, unde pe lângă îngrijirea și reabilitarea animalelor sălbatice să ne putem continua activitățile educative cu cei mici și unde să putem într-o zi veni în sprijinul copiilor cu dizabilități prin hipoterapie. Și pentru că suntem o asociație mică a durat ceva până când dorința noastră de a avea un teren mai mare s-a împlinit. Am reușit să achiziționăm primii 2000 de mp pentru centrul de reabilitare al faunei sălbatice și a animalelor domestice mari pe care urmează să îl construim la 11 km de Cristian”, a anunțat Miruna Grițu.

teren prietenii berzelor 2

Terenul respectiv se află între Orlat și Poplaca și este unul prielnic pentru îngrijirea animalelor, pentru că le oferă acestora mediul de care au nevoie. Miruna Grițu a spus pentru Turnul Sfatului că până la sfârșitul verii urmează să mai achiziționeze încă 11.000 de mp de teren, iar din toamnă va începe împrejmuirea terenului și amenajarea primelor spații pentru animale.

„Am reușit foarte greu să găsim acest teren, pe care ni-l doream foarte mult, pentru că prețurile sunt mari în zona aceasta, dat fiind că e aproape de Sibiu. A fost pur și simplu o întâmplare. Vorbisem mai devreme cu cineva la Gura Râului să mă ajute să găsesc teren în zonă și întâmplător acea persoană s-a întâlnit într-o zi cu o mătușă de-a ei care i-a zis că are ea un teren și îl vinde. Prețul a fost rezonabil. Acum am luat o primă parcelă, mai sunt alte trei - vrem să le luăm pe toate. Am vorbi cu cineva, ne-ar ajuta mult dacă am lua mai în față că am avea acces la un drum ceva mai bun decât cel pe care îl avem acum”, ne-a explicat fondatoarea organizației „Prietenii Berzelor”.

teren prietenii berzelor 1

Zona în care se va ridica viitorul centru de reabilitare a animalelor din județul Sibiu este departe de casele oamenilor și cu priveliști frumoase spre munții Cindrel. Terenul nu are utilități, „dar ceea ce facem noi, pentru noi, e foarte bine să fie așa. Trebuie să fim la distanțe de case, trebuie să fie o carantină”.

Din planurile organizației face parte amenajarea mai multor spații separate: „O să avem spații unde o să avem activități cu copiii care vin de la școli, spații pentru voluntari, poate chiar să stea acolo să rămână peste noaptea, spații pentru animale. Vrem să împrejmuim diferite suprafețe, astfel ca pe viitor, când reabilităm căprior, să se întâmple într-un spațiu de până la 1000 mp în care să aibă condiții apropiate cu cele din natură. Dacă o să avem vulpe, la fel, reabilitate în condițiile lor, cu vizuine etc. Vor fi căsuțe tematice, gen căsuța berzelor, bufnițelor, a cailor etc. Planurile sunt mărețe. În centru de reabilitare vor ajunge animalele și păsările care au nevoie de îngrijiri. După ce se fac bine vor fi duse în natură. Pentru aripi sănătoase și pentru libertate o să luptăm în continuare”, ne-a explicat Miruna Grițu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Dumi

Acum 4 ani

Bravo lor!!! Oameni extraordinari!!!
Raspunde

-

Acum 4 ani

respect
Raspunde

corina

Acum 4 ani

Foarte bine,bravo lor!
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Minunat !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus