X

Globalizarea la țară. Otravă la propriu

Traian Deleanu

Ca anul acesta, niciodată nu am avut atâtea gângănii. Peste tot, pe orice, e plin de ele. Rod tot și distrug în câteva zile. Până și sfecla roșie, auzi, sfecla roșie au început să o roadă. Atât de mult m-am scârbit de a mai da cu soluție încât n-am mai vrut să dau și pe sfeclă. Până la urmă, un vecin mi-a zis că de nu dau, rămân fără sfeclă roșie anul acesta. Așa că am dat. Am dat soluție de i-am zăpăcit. Parcă stropeam cu apă, nu altceva. Stropim tot, căci altfel nu avem. Imediat încep și roșiile, despre castraveți nu mai zic”.

Femeia vorbește cu privirea către grădina pe care o îngrijește de câțiva ani și care se distinge de cea a celorlalți gospodari din sat prin faptul că e ”și mai îngrijită”. Totul pare scos din țiplă, iar plăcerea de a călca pe un pământ îngrijit cu mâna, la propriu, e egalată de gândul că ceea ce crește sub privirea femeii e ”organic”. Doar că ideea de ”organic”, așa cum ne-o închipuim cei care nu avem nicio treabă cu datul cu sapa, e scufundată în sute de litri de apă în care sunt diluate tot felul de substanțe împotriva dăunătorilor. Substanțe cumpărate de la fitofarmacie sau, de cele mai multe ori, de la bolta din sat, magazinul cu de toate al celor care locuiesc în cătunuri pierdute printre dealuri.

Soluțiile cu care părinții și bunicii noștri stropesc acum tot ceea ce le crește prin grădină nu au absolut niciun control în ceea ce privește modul de utilizare. Căci, dacă omului i se pare că la prima stropire a cartofilor gândacii de Colorado încă sunt ca la ospăț, la a doua stropire diluarea substanței împotriva dăunătorilor este și mai mică. Că produce sau nu efecte asupra sănătății solului, a celorlalte plante sau chiar a omului care ajunge să mănânce cartoful crescut sub ploaia de ”soluții” nimeni nu mai stă să verifice.

Prin urmare, printre țăranii noștri (a nu se interpreta nimic peiorativ în această exprimare) diluează substanțele împotriva dăunătorilor cum îi taie capul și cum află din vecini că e mai bine. Toți stropesc de câte ori consideră că e nevoie și schimbă ”soluția” de câte ori văd că nu merge treaba și gângănii de tot felul le distrug ceea ce cultivă de cu primăvara.

Fără voia lor, țăranii zilelor noastre au devenit o verigă a lanțului comercial creat de marile concerne producătoare de pesticide, insecticide, fungicide și erbicide. În fața cărora nimeni nu îi și ne mai apără. Habar nu mai avem dacă ceea ce mâncăm de la țară și are gust nu ne și otrăvește, de fapt.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Felicitari

  Bravo bravo bravo,domnule Traian Deleanu,nota 20 ! Era și timpul sa spună cineva lucrurilor pe nume ,asa e; mancam pesticide și insecticide la greu chiar și la cele maramite “bio” și “de tara”.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gabriel

  Foarte adevărat, cauzele sunt multiple, dar care e soluția?
  Țăranul vrea să rămână pe „Piață” – iar Piața este plină de produse agricole importate, subvenționate!
  Nu are sens să mănânci cartofi sau mere,, sau țelină, sau morcovi etc, aduse de la 2000 km, când ele cresc la tine în ogradă. Chiar e nevoie să concureze mărul din Polonia cu mărul românesc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact