Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Sezonul Româno-Francez în cadrul FITS: ”România a preluat de la francezi doar ceea ce a fost nevoie”

Sezonul Româno-Francez în cadrul FITS: ”România a preluat de la francezi doar ceea ce a fost nevoie”

În cadrul sezonului Româno-Francez al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), dramaturgul Jean-Michel Ribes a discutat împreună cu scriitorul Matei Vișniec despre importanța unui dialog constant între România și Franța.

Într-un spațiu dedicat culturii, subsolul Bisericii Catolice din Piața Mare (fosta librărie Habitus), a avut loc dialogul dintre doi titani ai dramaturgiei: Jean-Michel Ribes și Matei Vișniec. Jean-Michel Ribes este un scriitor, dramaturg, regizor și actor francez prezent în România datorită sezonului Româno-Francez. Conform acestuia, România este una dintre țările care în trecut s-a bucurat de un statut privilegiat în fața Franței și a preluat influențele acesteia. “România a preluat de la francezi doar ceea ce a fost nevoie pentru ca să devină poporul român”, spune Jean-Michel Ribes.

În zilele noastre, Sezonul româno-francez își asumă să îmbunătățească relațiile dintre cele două țări, să le mențină, să consolideze percepția și imaginea celor două țări. În prima etapă a sezonului (28 noiembrie 2018 – 4 aprilie 2019), românii au fost invitați în Franța. “Artiștii români au avut ocazia de a vizita Parisul și Leonul”, declara Matei Vișniec în timpul conferinței de luni, 6 iunie 2019.

În momentul de față se derulează a doua parte a programului (cuprinsă, în timp, între 19 aprilie 2019 și 4 iulie 2019), în care francezii au fost invitați pe pământ românesc. Acest lucru este vizibil în programul FITS, unde francezii sunt parte a mai multor evenimente. “Călcând pe cenușă” este una dintre piesele de teatru ce face parte din acest sezon, ca și “Starea de asediu” sau “Sufetul labirintului”. “Trăiște clipa”, “Balans în doi”, “Borcan”, “Cu respirația tăiată” și “Jonglerii de proporții” sunt evenimente care pot fi urmărite pe stradă pe parcursul săptămânii, ca un ”cadou” din partea francezilor.

În cadrul concertelor, francezii domină acest an prin Radio Elvis, Broken Back sau Adam Nass. În cadrul conferințelor cei prezenți sunt Jean-Michel Ribes și Emmanuel Demarcy-Mota. De asemenea, ambasadoarea Franței, Michèle Ramis, și-a făcut și ea apariția în cadrul conferințelor pe tematica sezonului româno-francez.

Denisa Laicauf

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus