X
dansatoare israel si saiu

Dansatorii israelieni, veniți la Sibiu: “FITS este o oglindă pentru lume, o oglindă reală”

Prezentă și în edițiile trecute ale FITS, Vertigo este o companie de dans israeliană, ai cărei membri trăiesc în sate ecologice (unde viața se ghidează după “regulile bio“), construite de cei care le locuiesc. Reprezentanții companiei văd în Festivalul de la Sibiu o imensă platformă în care participanții se pot întâlni cu lumea largă.

“Vertigo este un stil de viață”, declară Rahela Grodjinovsky (foto stânga), reprezentanta trupei de dans israeliene, al cărei spectacol a avut loc în cadrul FITS 2019 în zilele de duminică și luni. Rahela Grodjinovsky spune că, pentru israelieni, Festivalul de la Sibiu reprezintă o oportunitate de a se prezenta în fața unui public extrem de eterogen în ceea ce privește proveniența. Lucru important în contextul în care viața artistică, în Israel, este afectată permanent de schimbări socio-politice. “Poți simți implicațiile politice în cadrul actelor artistice”, subliniază Rachel. Conform legilor țării în care aceasta trăiește, tinerii sunt obligați să își satisfacă un stagiu militar care durează trei ani pentru bărbați și doi ani pentru femei. Prin urmare, de exemplu, cei mai mulți dansatori își încep cariera artistică numai după terminarea serviciului militar. De altfel, fondatorul companiei de dans a fost pilot în armată iar acesta a experimentat vertigo, care a dat mai apoi numele companiei venită acum la Sibiu.

“Ce se întâmplă în cadrul FITS, în Sibiu, este uimitor. Este o oglindă pentru lume, o oglindă reală pentru întreaga lume. Când am acceptat invitația de a prezenta spectacolul în Sibiu, nu a însemnat că numai publicul sibian va vedea actul artistic pregătit de Vertigo, ci că întreaga lume o va vedea, iar asta este cu adevărat extraordinar. Știm că în acest loc vom cunoaște oameni din întreaga lume și din această cauză FITS devine un moment important pentru a ne împărtăşi gândurile. Este frumos și suntem încântați să fim aici”, adaugă Rachel Grodjinosky.

Potrivit ei, prin dans, teatru și artă întreaga lume poate să înțeleagă o cultură, o tradiție și să schimbe o percepție negativă. De altfel, reprezentanții companiei Vertigo se consideră ambasadori pentru imaginea Israelului în cadrul festivalurilor internaționale la care participă. “Scopul principal este de a deschide cultura israeliană către lume. Să oferim o nouă imagine țări”, mai spune Grodjinosky.

În 16 iunie și 17 iunie, trupa de dans Vertigo, a prezentat noul spectacol “Doi în unu” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la Centrul Cultual “Ion Besoiu“. Considerată de critici una dintre cele mai bune trupe de dans din Israel, Vertigo a prezentat un spectacol filozofic despre descoperirea sinelui interior și exterior, explorând cu atenție influențele venite din diferite direcții în procesul de dezvoltare. Acest spectacol a fost coregrafiat de Noa Wertheim.

Denisa Laicauf

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact