X
salam de sibiu

Controversa salamului de Sibiu. Conține sau nu carne de cal?

De-a lungul anilor, a tot circulat zvonul conform căruia rețeta salamului de Sibiu ar conține carne de cal. De acolo și gustul deosebit. Zeci de specialiști și-au dat cu părerea, dar răspunsurile au fost mereu ambigue. Astfel, totul s-a transformat într-un mit și fiecare a fost invitat să creadă ce vrea. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu și a aflat cât e adevăr și cât e legendă. 

În perioada comunismului, Salamul de Sibiu era considerat un produs de lux. Însă, nici în zilele noastre nu este cu mult diferit. Raportat la vânzări și producție, fiecărui locuitor din România i se cuvin patru felii de salam pe an. De-a lungul timpului, una dintre cele mai mari legende care a circulat despre salamul de Sibiu este legată de rețeta acestuia și anume: are sau nu carne de cal? Asta am încercat și noi să aflăm de la Carmen Gavrilescu, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

„Cutuma are un sâmbure de adevăr. La 1900 nu existau aceste membrane pe care le utilizăm noi astăzi și se utilizau membranele naturale. Membrana în care se umplea salamul de Sibiu era de cal. Era o membrană naturală care dădea un gust ușor diferit. Se matura foarte mult, nu existau sisteme de climatizare și dura undeva la nouă luni de zile facerea acestui salam”, spune Carmen Gavrilescu.

Întrebată dacă se mai face și în zilele noastre acest salam, aceasta răspunde afirmativ.

„Mai facem și astăzi acest salam, în membrană de cal. Noi le numim ediții de colecție și le facem o dată sau de două ori pe an tocmai pentru a păstra tradiția și a duce mai departe și pentru copiii noștri această poveste interesantă și zicem noi, ușor picantă. Noi am lansat anul trecut una dintre aceste ediții și a avut mare succes”, spune președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    A

    Carnea de cal e mult mai buna/sanatoasa pana si decat carnea de vita. E doar ideea de tabu care le face unora pielea de gaina. Oricum slabe sanse sa fie carne de cal in productia in masa a salamului. Ar avea un pret foarte mare.

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Hotulescu

    in ani 70, se spunea ca un macelar de la scandia avea o scula de cal, trecea poarta fara control, doar femeiile care il vizitau seara acasa veneau doar pentru o jumatate de salam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact