Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Filarmonica de Stat Sibiu are un nou manager. Cristian Lupeș

Filarmonica de Stat Sibiu are un nou manager. Cristian Lupeș

În urma concursului organizat pentru ocuparea postului de manager al Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Călin Lupeș a fost declarat câștigător. Numirea sa pe post mai așteaptă trecerea perioadei de depunere a contestațiilor.

7,48 este nota finală pe care a primit-o Cristian Lupeș, în cadrul concursului lansat în 15 aprilie și încheiat în cursul zilei de azi (7,50 a primit în urma analizei planului de management și 7,46 în urma interviului prin care și-a susținut acest plan). Alături de Lupeș, până în ultima etapă a concursului, cea a interviului, a ajuns și Ivan Lyubenov Iliev, a cărui notă finală a fost 6,97 (7,39 pentru proiectul de management și 6,56 pentru interviu).

Nouă a fost numărul total al celor care s-au înscris pentru ocuparea postului de manager al Filarmonicii sibiene. Cei opt are au fost respinși au la dispoziție două zile termen de depunere a eventualelor contestații.

Dirijor din 2003 și doctor în muzică din 2012, Cristian Lupeș este licențiat al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală – catedra de Muzicologie, fiind și managerul Bucharest Festival Orchestra. Printre proiectele de care Lupeș s-a ocupat în ultima perioadă a fost și cel de promovare a Filarmonicii sibiene în cadrul Festivalului Enescu. Este născut la Onești (jud. Bacău) în 1976, fiind licențiat și în fizică și chimie, dar și absolvent al Secției Dirijat orchestră din cadrul Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, a Universității naționale de muzică București.

Al doilea concurs

Este cel de-al doilea concurs pe care Consiliul Județean Sibiu (instituția în subordinea căreia funcționează Filarmonica) îl organizează pentru acest post. În cadrul primului concurs, organizat la începutul acestui an, toți cei zece candidați au fost respinși. În ultima probă a acelui concurs a ajuns și Cristian Lupeș, cel desemnat acum câștigător. A fost declarat, însă, respins, deoarece nota finală (6,66) era sub nota minimă 7. La fel ca și ceilalți candidați, Lupeș a contestat atunci rezultatul. “Comisia de concurs NU a fost alcătuită din specialişti în domeniul de activitate al instituţiei filarmonicii. Comisia a desemnat ca şi membri ai Comisiei persoane cu atribuţii şi cunoştinţe din alte domenii publice, fără experienţă şi competenţă în evaluarea unor proiecte de management ale unei filarmonici. Desemnarea a fost făcută, cel mai probabil, ţinând cont de factori subiectivi, atât timp cât membrii nu deţineau unităţile specifice de măsură şi de interpretare a conţinutului proiectelor de management participante la concurs“, amintea, atunci, Cristian Lupeș în contestația sa. Care, la fel ca a celorlalți, a fost respinsă.

Postul de manager al Filarmonicii sibiene a devenit vacant după pensionarea lui Ioan Bojin, cel care a condus instituția în ultimii 18 ani. Mandatul de manager al Filarmonicii durează trei ani, cu posibilitatea de prelungire în cazul obținerii unor rezultate excepționale.

“Mi-am dorit o schimbare“

Instrumentiștii Filarmonicii sibiene speră ca schimbarea de management să aducă schimbări și în instituție. “După ce ai un director timp de 18 ani este normal ca orice nou director sa însemne o schimbare. Această schimbare este de foarte multe ori benefică pentru unii și negativă pentru alții, deoarece niciun conducător, ca și un dirijor, nu poate mulțumi pe toată lumea și mai ales să satisfacă mentalități diferite. În ceea ce mă privește eu mi-am dorit o schimbare în instituția în care lucrez, așa că mă abțin de la a afirma că sunt sau nu sunt mulțumit de rezultatul concursului“, arată Andrei Marcovici, percuționist al Filarmonicii sibiene, implicat în numeroase proiecte culturale.

Schimbările pe care, spre exemplu, și le dorește Marcovici sunt pe mai multe paliere. “Îmi doresc de la noul manager sa fie mai comunicativ cu orchestra simfonică, să aibă o viziune de viitor, sa pună un mare accent pe marketing și mai ales sa respecte legea, deoarece mi se pare penibil că am fost nevoit în ultimii opt ani să umblu prin instanțe ca să-mi cer drepturile în loc să mă concentrez pe muzică. Nu în ultimul rând, cred că indiferent de noul director trebuie în primul rând ca noi, muzicienii, să ne schimbăm și să fim conștienți că avem cea mai frumoasă meserie care o poate primi cineva și că sunt foarte mulți instrumentiști de valoare care din lipsă de posturi vacante au renunțat la muzică“, arată Andrei Marcovici.

Sursa foto: Facebook / Cristia Lupeș, credit Miluță Flueraș

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Atat

Acum 4 ani

Cine raspunde că prima data nu a fost bun și acum e? E normala situația? E la CJ Câmpean nu spune nimic.
Raspunde

Marcu

Acum 4 ani

Hmmm oare cum o fi sa treci un examen la limita? Oare cum o fi sa fii angajat acolo si sa stii ca iti vine un manager nou care abia a trecut de nota minima? Trist ca suntem numai pe pile...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus