X
WhatsApp Image 2019-06-19 at 14.28.23

Am testat plata cu cardul în Piața Cibin. A dat cu rest

Am găsit comercianți care țineau POS-ul într-o cutie, vânzători care rotunjesc sumele că li se pare mai ”omenește” sau care pur și simplu m-au refuzat.

La câteva zile după ce toată presa a scris că Piața Cibin este prima din România unde se poate plăti cu cardul, m-am dus să-i testez pe comercianți.

Am ajuns pe o căldură înăbușitoare. Toată piața părea cufundată într-o saună cu fructe și legume. Ca orice om organizat, aveam lista la mine: roșii, ceapă, brânză, ridichi, pâine și un buchet de levănțică. Mi-am luat o plasă, cardul și voie bună.

De cum am pus piciorul printre tarabe am fost întâmpinată de o pancartă care anunța prezența tehnologiei. Pe caniculă, mirosul de brânză se simte de departe. Clar îl bate pe cel al florilor. Primul popas a fost în clădirea de lactate, unde semne mari, negre, cu simbolul mastercard ne vestesc tarabele înarmate cu POS. Precupeața mi-a spus repede că pot plăti și cu cardul. A știut cum să încaseze suma de 23,45 de lei, fără să aștept și mi-a dat bonul. Totul a mers ca uns. Cu unt.

“Suntem puțini, ne cunoaştem între noi, cei care avem POS. Învățăm unul de la altul și ne ajutăm când nu știm ce să facem”, îmi zice o altă femeie, de la legume de data aceasta.

piata cibin

Am început să mă învârt prin piața iar în primele minute nu am văzut niciun semn clar, așa că am început să întreb în stânga și dreapta daca pot plăti ușor. Răspunsul a fost că nu de fiecare dată. După ce am tot încercat în secțiunea de producători să cumpăr roșii am găsit o tarabă care mi-a răspuns afirmativ.

Roșiile au fost cântărite și mă costau 3,45. La tarabă lucrează un tânăr și mama acestuia, iar cei doi s-au chinuit să scoată POS-ul dintr-o cutie, păreau agitați și stresați. Femeia a adus o colegă de la altă tarabă să o ajute să manevreze aparatul. Cele două afirmau că este imposibil să încaseze suma de 3,45 și au rotunjit 4 lei, că li s-a părut mai simplu. După o discuție despre cum se scrie suma la POS, au ajuns la concluzia că se pot încasa totuși 3 lei și 50 de bani. Confuze, doamnele au tastat suma de 35 de lei. În final, am câștigat bătălia și am reușit să plec bucuroasă cu cinci roșii, un bon și am plătit suma de 3,50 lei.

Nu m-am dat bătută, deși eram din ce în ce mai îngrijorată că nu o să am cum să completez lista. ”Oare oamenii ăștia au mai văzut carduri până acum?”. Cu cât mă apropiam de zona de fructe, situația devenea și mai tristă. Singura tarabă cu indicator a fost una cu cireșe. A trebuit revin în zona de unde plecasem și am găsit ceapă verde. Femeia care se ocupa de legume s-a descurcat rapid cu aparatul de încasat. Ea a recunoscut sinceră că nu prea vine lumea să plătească cu cardul, dar cinste ei, s-a descurcat de minune!

“Ieri au fost doi-trei, azi sunteți a doua care plătește cu cardul”, declară aceasta.

WhatsApp Image 2019-06-19 at 14.28.22

În ciuda faptului că oamenii au avut parte de un instructaj și aparatele sunt în limba română, majoritatea sunt nu știu să folosească POS-urile foarte bine. Acesta este adevărul.

“Problema este că nu ține bateria și noi aici nu avem unde să încărcăm aparatele. Majoritatea le ținem închise și le deschidem doar când vrea cineva să plătească cu cardul”, mărturisește altă femeie.

O altă problemă cu care am dat nas în nas este faptul că sunt puține tarabe ce au această opţiune. Nu am avut de unde să cumpăr pâine și levănțică, spre exemplu, că așa aveam pe listă. Am plecat fără ele.

Concluzia mea? Deși toți încercă să facă plăţile cu cardul, trebuie să ai răbdare, să fii atent la ce încasează piețarii și să le mai oferi și indicații. În final poți să pleci acasă cu plasa de cumpărături plătită integral cu cardul. Drumul e lung, dar mă bucur că l-am început.

Reportaj de Denisa Laicauf

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  IOO

  Foarte corect comentariul. Ca si in cazul Tursibului unde cativa ani se pute plati numai cu mastercard in autobuz. Un monopol la terminale

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Marius M

   Nu consider un monopol prezenta doar a unui producator de carduri. Atata timp cat nu se percep comisioane nu conteaza ce tip de card ai in portofel.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   mihai

   In anii in care s-a putut plati doar cu mastercard, diferenta de bani fata de un bilet fizic a fost suportata de mastercard. Daca ai detine tu aceasta firma, ai accepta plati cu alte carduri, pentru care sa platesti din buzunarul tau diferenta?

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Marius M

    Monopol inseamna sa nu poti plati decat cu un singur tip de card. Nu sunt sigur, dar cred ca se putea plati in autobuze si cu visa, etc. doar ca nu beneficiai de acea promotie. De exemplu, marile hipermarketuri au tipul acesta de promotie: platesti cu un anume card si intri la o tragere la sorti a unor premii. Asta nu inseamna ca nu poti plati la casa de marcat cu orice tip de card…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marius M

  Mie imi place doamna din prima poza. Daca nu vedeam sticla de lapte de pe tejgea mai ca puteam sa cred ca vinde carduri Mastercard… (sort si bascuta cu insemne).
  Altfel, felicit initiativa!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Hotulescu

  Mai ginditiva la aspectul ca statul va poate controla, daca platiti cu cardul.
  Ce ii intereseaza pe politicieni daca cumpar burduf sau telemea ? ai fost in timpul serviciului
  la cumparaturi ? ai fost in acelas timp la locul de fata cu un hot, sau ucigas ?

  Eu nu platesc cu cardul, numai daca n-am timp sa scot bani din banca.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   io

   dupa logica ta, tu nu ar trebui sa folosesti smartphone, internetul, etc.
   cum ma poate controla statul? daca burduful a fost gustos, nu mai pot eu daca stie careva de la sri ca am fost la piata si ce am cumpărat. hai sa nu mai exageram si samai iesim din peșteri.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Marius M

  Eu platesc cu cardul ori de cate ori am ocazia. Nu mai intereseaza teoria conspiratiei din spatele acestul instrument de plata. Este modern, usor de folosit si securizat. In rest…jos guvernul mafiot!!! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact