Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Voluntar FITS venit de la 3.361 de km: „Într-un oraș atât de mic se petrece un festival atât de mare”

Voluntar FITS venit de la 3.361 de km: „Într-un oraș atât de mic se petrece un festival atât de mare”

Raha Rajari este unul din cei 500 de voluntari ai ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Are 18 ani și a venit tocmai din Iran.

La Sibiu, Raha Rajari a ajuns după ce în ultimii ani a lucrat în cadrul celor mai mari festivaluri de teatru din Iran, precum Festivalul din Teheran Monbarak (un festival de teatru de păpuși) sau Festivalul de Teatru Fadjr. La acesta din urmă Raha avea să o cunoască și pe Raluca Rădulescu, actriță a Teatrului Național din București. “Am cunoscut-o pe Raluca în septembrie 2018, a fost primul român pe care l-am cunoscut. Am devenit prietene imediat, iar ea m-a invitat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Așa am aplicat pentru programul de voluntari și am ajuns aici”, spune Raha.

Este pentru prima dată când ea ajunge în România și este impresionată de orașul Sibiu. Cel mai impresionat lucru pentru Raha este faptul că deși orașul este mic, comparativ cu Teheran, are capacitatea de a găzdui cel mai mare festival de teatru din lume, după cum se laudă Constantin Chiriac, directorul FITS. “Orașul este superb. Cel mai interesant lucru pentru mine este faptul că într-un oraș atât de mic se petrece un festival atât de mare. În Iran, din nefericire, toate festivalurile sunt în capitală. Aici, în Sibiu, se poate simți cultura și istoria doar plimbându-te pe stradă. Mă simt ca într-un oraș istoric european, exact cum m-am așteptat să fie”, povestește Raha Rajari.

Spre diferență de țara în care s-a născut, Raha a descoperit la Sibiu că voluntariatul chiar există: în Iran nu există această idee de voluntariat, toți cei implicați în festivaluri fiind angajați. “Programul de voluntariat de la Sibiu este extraordinar, am avut șansa de a cunoaște foarte mulți oameni, acest lucru este foarte important pentru mine. Aș vrea să construiesc un program de schimb de studenți între România și Iran, pentru ca toți cei din Iran să poată trăi ce am trăit eu aici”.

Raha este cel de al doilea voluntar venit la Sibiu din Iran. Primul iranian – care a făcut voluntariat în urmă cu aproximativ șapte ani – este acum participant în cadrul unei structuri asociate a FITS - The Sibiu Performing Arts Market.

În Europa, Raha a mai lucrat în Polonia, în cadrul festivalului Brave Fest. Spune că să călătorești în cadrul festivalurilor este o experiență unică și rezonabilă din punct de vedere al cheltuielilor. “Este interesant să călătorești în cadrul festivalurilor pentru că noi, voluntarii, locuim la familii și în acest mod înțelegem cultura mai bine. Asta este experiența cu adevărat interesantă. Într-o comunitate multiculturală, cum se formează la FITS, toată lumea este pregătită să își împărtășească cultura. De asemenea nu trebuie să cauți evenimente, acestea te găsesc pe tine”, spune iraniana. În ceea ce privește costurile unei astfel de experiențe totul se rezumă la bani de buzunar și la biletele de avion, pe care voluntarii trebuie să și le asigure, toate celelalte cheltuieli fiind acoperite de festival. “Cazarea este gratuită, evident, mâncarea ne este asigurată, iar în cadrul FITS se poate călători cu autobuzul gratuit. A trebuit doar să ajung aici, momentan doar acestea au fost cheltuielile”, explică Raha. Raha trăiește în Teheran, capitala Iranului și este coordonatoarea Festivalului de Schimb Cultural, un festival pentru tinerii din Iran interesați în artele teatrale.

Denisa Laicauf

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

BauBau

Acum 4 ani

''Aș vrea să construiesc un program de schimb de studenți între România și Iran...'' Sper ca nu! ;) Fiecare cu gradina lui!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus