Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Lantern Festival - China în 20 de legende. Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței

Lantern Festival - China în 20 de legende. Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 23 iunie - 4 august 2019 evenimentul Lantern Festival - China în 20 de legende. Inițiativa are ca subiecte principale cultura și gastronomia chineză.

Pe tot parcursul evenimentului, 20 de instalații de lampioane vor ilumina aleile din Muzeul în aer liber  din Dumbrava Sibiului, într-o atmosferă unică prin culori diferite. De asemenea, vor fi organizate la Târgul de țară din Muzeul ASTRA 28 de ateliere gastronomice în cadrul evenimentului Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței (23-28 iunie) la care vor participa șapte chefi-bucătari ai Institutului Tehnic de Turism și Comerț din Changzhou și șapte reprezentanți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Aceștia vor pregăti tăieței - trei rețete din Changzhou și alte trei din zona Sibiului, preparate din carne de porc - două rețete din partea rurală a provinciei Changzhou și două din partea nordică a județului Sibiu, specifice etniei săsești din zona rurală , preparate din carne de pui - patru rețete din zona urbană a provinciei Changzhou și patru rețete identificate în oferta culinară a orașului Sibiu, din perioada medievală până în cea interbelică, preparate din legume și fructe - două din fiecare regiune - și trei tipuri de desert din provincia Changzhou și trei din Sibiu.

,,Proiectul vizează promovarea gastronomiei locale, atât urbane cât și rurale, reinterpretate de actori culinari cunoscuți din provincia Changzhou, China. În același timp, avem în vedere și prezentarea către public a rețetelor tradiționale din provincia amintită, a modului în care cultura gastronomică a modelat și format societatea, precum și a rolului ei în procesul educativ. Planul initial devine suport pentru expoziția de instalații luminoase organizată în muzeu, pe o suprafață de 20 ha, intitulată Lantern Festival. Este un eveniment inedit, unicat în România, care vizează formarea unei noi audiențe în Muzeul ASTRA, dar și o nouă ofertă culturală cu prezentare nocturnă, foarte rar întâlnită în oferta culturală a muzeelor în aer liber din Europa. Concret, fenomenul ASTRA reconfirmă o prezență constantă în peisajul cultural internațional. Până în 4 august, de miercuri până duminică, la Muzeul ASTRA, între orele 20 și 24,  vizitatorii vor putea admira o instalație de lampioane inedită și unică în lume, în baza biletului de intrare achiziționat în intervalul orar menționat mai sus. , a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager general Muzeul ASTRA.

AFIS

,,Este vorba despre o tradiţie veche de secole, care a început să fie sărbătorită încă din timpul dinastiei Han (206 î.Hr.-221 d.Hr.). Ea reprezintă tablouri monumentale și pline de lumină din istorie și mitologie. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului. Proiectul trece în revistă și supune atenției publicului vizitator, pe de o parte, rețete tradiționale din regiunea Changzhou, propuse pentru degustare, dar și o reinterpretare a bucătăriei de tip pastoral, specifică ruralității sibiene, dar și a celei de tip urban, specifică multiculturalismului sibian. Vor fi puse la dispoziția bucătarilor invitați mai multe rețete din mediul rural și ingredientele aferente, dar și rețete din mediul urban, în special bucate nobiliare specifice aristocrației săsești, maghiare și armene. Publicul va fi provocat la degustări și la redescoperirea unor gusturi cu care erau familiarizați sau care sunt povestite și prezentate în gastronomia locală”, a declarat Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

LANTERN_ARCHIVE (3)

Lantern Festival - China în 20 de legend și Cultura gastronomică de pe Drumul Mătăsii pe drumul Transhumanței, sunt două evenimente organizate de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internaţional de  Teatru de la Sibiu și Ambasada Republicii Populare Chineze în România. De asemenea, din organizare mai fac parte și Zigong Haitian Culture Co., Ltd., Ministerul Culturii și Turismului din China (Ministry of Culture and Tourism of the People’s Republic of China)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ion ionescu

Acum 4 ani

Muzeul e plin de chinezarii daca mergeti pe acolo zilele astea, zici ca e Chinatown. Iar capitala asta gastronomică e o gluma sinistră, Kontiki, Bulz, servicii proaste si prezența unei mizerii umane numite Puiu Iordanescu. Asta e totul.
Raspunde

@Ion ionescu

Acum 4 ani

Puiu Iordanescu,antrenorul de fotbal?Nu,cumva ,este vorba de "elefantul" nostru de la Sibiu Eugen Iordanescu?Asta ar explica totul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus