Biscuiți delicioși, cu ciocolată, lămâie sau chiar un biscuite gigant cu brânză cheddar, toate se găsesc la o mică biscuiterie din Sibiu. La Miss Cookie Biscuiterie, Cristina Miklos-Chescu, o sibiancă de 32 de ani, coace mici deserturi care promit să impresioneze și cel mai greu de convins împătimit al dulciurilor. Totul a pornit din nevoia tinerei pentru exprimare artistică și din plăcerea de a coace.
O artistă școlită, Cristina a absolvit cursurile Liceului de Artă din Sibiu. Apoi a ales o cale mai practică și a urmat Facultatea de Științe Economice. Povestește că a lucrat în multe domenii înainte să asculte chemarea constantă a simțului artistic din ea și să se apuce de copt biscuiți. Miss Cookie a fost deschisă recent, iar Cristina spune că este de fapt o afacere de familie. Fiecare ajută cu câte puțin. „Miss Cookie Biscuiterie este foarte tânără. Are doar câteva luni și este, de fapt, o afacere de familie: mama mă ajută cu rețetele, sora mea îmi dă idei de produse și se ocupă de designul Miss Cookie, iar mie îmi rămâne partea practică, respectiv cuptor, aluaturi, vase de spălat și arsuri de degete”, spune Cristina.
Pasiunea a venit o dată cu nevoia de exprimare artistică, nevoia de a crea ceva, povestește sibianca.
„Simțeam că lipsește ceva în viața mea și, în sfârșit, cum ar spune americanul „the sky is not the limit”, am găsit un loc al meu, unde pot să mă joc cu forme, arome, culori...”.Să coacă a învățat singură, iar foarte curând a descoperit cât de mult îi place de fapt să facă asta. Nu i-a plăcut niciodată să facă „după rețetă”, ci în toate își dorește să își lase amprenta. A început așadar cu rețetele de bază, pe care odată stăpânite le-a transformat în propriile creații, cu note personale în fiecare pas.
„Nu m-a învățat nimeni să coc, totul a venit așa pur și simplu, natural. Am citit undeva că inspirația ar trebui să te găsească întotdeauna muncind, așa că, după multe teste, încercări și pentru că nu îmi place să fac niște biscuiți după rețetă, fără amprenta personală, am ajuns la câteva tipuri de biscuiți și ideile nu încetează să apară”, spune încântată Cristina. Merișoare, fistic, ciocolată, lămâie…
Aromele biscuiților sunt dintre cele mai diverse. Nu ai cum să nu-ți dorești ca măcar un tip de biscuiți să poată fi al tău, acum. Momentan, Miss Cookie are cinci tipuri de biscuiți: cu ovăz și merișoare, biscuiți crocanți cu mix de nuci, ciocolata și fistic, cu lemon curd (o cremă de lămâie pregătită din fructe bio), cu brânză Cheddar și cornulețe din faină de migdale cu ciocolată neagră.
„Cei mai simpatici dintre toți, zic eu, sunt cei cu lămâie. Asta pentru că îmi oferă cea mai mare libertate de a crea forme noi. De la animăluțe, care le plac, în special, copiilor, la forme geometrice”, spune Cristina. Cel mai deosebit biscuite a fost cu siguranță cel gigant cu cheddar, spune tânăra. „Dar idei sunt. Timp să fie.”
În realizarea biscuiților Miss Cookie, calitatea produsului final este cel mai important aspect. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Cristina folosește materie primă provenită pe cât se poate de la producători locali.
„Cred că un biscuite nu poate fi cu adevărat bun fără ingrediente de calitate, îmbinate, frământate și, apoi, coapte, cu multă dragoste. Cred că atunci când faci ceva din pasiune, respect pentru ceilalți și din dorința de a crea ceva, nu cu gândul la bani, te afli pe drumul cel bun. Trebuie să ai răbdare, iar dacă nu îți place ceea ce faci, totul poate deveni foarte greu”, spune tânăra.
De la idee la o afacere a fost un drum lung
Birocrația este cu siguranță cea mai neplăcută parte a deschiderii unei afaceri, dar Cristina le-a făcut pe toate cu brio și cu o răbdare de fier.
„Dacă îți place ce faci și vrei să fie totul aproape perfect, atunci ai parte de niște nopți nedormite, de vise cu și despre biscuiți, asta atunci când apuci să dormi, precum și permanenta senzație că habar nu ai de nimic și că mai ai multe, multe de învățat”, spune ea.În ceea ce privește investiția în Miss Cookie, sibianca spune că un calcul clar nu a făcut, mai ales că este întotdeauna nevoie de bani, dar este de ordinul câtorva mii de lei. „Nu am făcut un calcul cu privire la costul investiției, dar chestia este că niciodată nu se oprește. Am deja o listă lungă cu lucruri, mari și mici, pe care trebuie să le achiziționez”, explică tânăra.
Prețul biscuiților variază în funcție de sortiment de la 6 la 8 lei, 100 grame, iar comenzile de pe site sunt de la 500 de grame în sus. Momentan biscuiții pot fi cumpărați fie de la Hug the Plate, dar și de pe site sau Facebook. În viitor Miss Cookie se va afla în mai multe spații din oraș. O comandă pentru biscuiți trebuie dată cu două zile înainte, întrucât unele aluaturi au nevoie de mai mult timp de odihnă, la frigider.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3969
Ultimele comentarii
Acum 16 minute
Hans Dieter von Broscărie
Acum 18 minute
@Andrei
Acum 19 minute
Echipa castigatoare
Acum 21 minute
AMN114
Acum 24 minute
B