Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Voluntar FITS la 69 de ani: „Este o motivație personală care nu cred că ține de vârstă”

Voluntar FITS la 69 de ani: „Este o motivație personală care nu cred că ține de vârstă”

Dintre cei 500 de voluntari FITS, Constanța Boroneanț vine tocmai din București pentru a participa în programul de voluntariat. Un reputat fizician ce a lucrat în domeniul climatologiei, cu 35 de ani de experiență în această arie, Constanța a venit în Sibiu pentru Festivalul Internațional de Teatru.

La 69 de ani, Constanța este activă și implicată în viața publică, deși a ieșit la pensie de la Institutul Național de Climatologie din România. A părăsit țara timp de cinci ani pentru a lucra în Spania la un institut de cercetare pentru schimbări climatice și recunoaște că acesta a fost motivul pentru care nu a venit mai repede la FITS. „Este o motivație personală care nu cred că ține de vârstă, cred că ține de persoană. Îmi place să mă implic în foarte multe, adică nu numai în voluntariat, îmi place să fiu activă pe mai multe domenii, inclusiv profesional”, spune cu entuziasm Constanța.

Din 2016, aceasta lucrează la Institutul de Geografie al Academiei Române, cu jumătate de normă. În acest mod, cercetătoarea reușește să îmbine utilul cu plăcutul și să își urmărească pasiunile.

„La vârsta mea, multe persoane sunt bunici activi dar eu, din păcate, sunt departe de nepoțeii mei așa că fac ce îmi place acolo unde se poate”, povestește climatologul.
Anul trecut Constanța a venit în calitate de spectator în anul 2018 în cadrul celui mai mare festival de teatru din lume, așa cum îl numește Constantin Chiriac, directorul teatrului din Sibiu. „Este deja un spirit al festivalului în Sibiu. TNRS este recunoscut pentru spectacole pe care le are și în repertoriul propriu. Oameni din toate orașele țării, poate chiar din lume, vor să le vadă pe cele mai multe. Anul trecut am fost, mi-a plăcut. Am văzut prezența voluntarilor, mi-a plăcut organizarea, mi-a plăcut spiritul lor și astfel am văzut invitația de înregistrare pentru programul de voluntariat și am aplicat”, își amintește Constanța Boroneanț.

„Nu m-au utilizat la capacitate maximă”

Mândră să facă parte din Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ea apreciază fiecare moment și spune că încă nu a fost utilizată la adevăratul ei potențial. Observând modul de lucru al voluntarilor și nivelul lor de pregătire, Constanța consideră că motivul pentru care nu a fost atât de solicitată este faptul că locuiește în București. „Nu m-au solicitat foarte mult, la capacitatea mea dar sper că o să ofer sugestii care o să îmi motiveze calitatea de voluntar. Diferența dintre spectator și voluntar este că ești mai aproape și ești în spatele a ceea ce văd oamenii”, continuă voluntarul de 69 de ani.

În cadrul ediției din acest an a festivalului, sarcina ei este de a atenționa spectatorii care deranjează în timpul reprezentațiilor. Această îndatorire face parte dintr-un nou departament al programului de voluntariat.

„La spectacolul spaniolilor a trebuit să opresc o doamnă care filma cu telefonul, iar lumina deranja publicul. Oamenii ar trebui să învețe aceste lucruri. La câtă pregătire a fost pusă pentru voluntari, tehnic și relaționare. Toată admirația pentru persoanele care sunt implicate. Mă bucur foarte de tare de echipă, oameni tineri și entuziasmați. Poate mai entuziasmați ca mine”, mărturisește ea.
Chiar dacă este cel mai în vârstă voluntar FITS, Constanța spune că nu se sfiește de vârstă și îi face plăcere să lucreze cu un grup de tineri atât de energici.
„Pe mine mă încarcă energia tinerilor”, subliniază voluntarul.
Doctorul Constanța Boroneanț vorbește despre avantajele unui voluntar, pentru ea cel mai important fiind faptul că poate intra la spectacole în cazul în care sunt locuri libere. În felul acesta a reușit să vizioneze mai multe spectacole printre care și Cel mai bun Flamenco…. „După ce spectatorii intră și se așează, în limita locurilor disponibile poți să intri și să vizionezi spectacolul”, explică cercetătorul climatologic.

Numerele FITS

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se încheie duminică, 23 iunie 2019, cu clasicul spectacol de artificii. Programul cuprinde un total de 540 de evenimente în cele zece zile, la care vor participa 3.300 de artiști din 73 de țări în 75 de spații.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

mama leone

Acum 4 ani

Felicitari, doamna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus