X
IMG_20190615_111045

Povestea artistei-europarlamentar din Austria, cu rădăcini transilvănene: „Piața Mică este locul meu preferat din Sibiu”

Mercedes Echerer s-a născut în Linz, dintr-un tată austriac și o mamă transilvăneancă. A visat o mare parte a copilăriei ei să ajungă în România, să-și cunoască rădăcinile, iar ceea ce a descoperit aici atunci când în sfârșit a avut ocazia să vină cu tatăl ei a impresionat-o extraordinar de mult. Atât de mult încât a decis, la vârsta maturității, să scrie o piesă despre familia ei din Transilvania. Piesa se numește „Ruleta Românească” și a fost primită la Sibiu cu ropote de aplauze și aprecieri.

Mercedes a visat mulți ani la momentul în care avea să le vorbească românilor despre rădăcinile ei. Simțea că împărtășindu-și trăirile pe care le-a adunat într-un săculeț cu amintiri încă de la vârsta de zece ani, atunci când a ajuns prima dată la familia din partea mamei, va putea în sfârșit să fie împlinită.

Artistă desăvârșită, europarlamentar dedicat schimbării Europei și a percepției pe care cei de sus o au asupra artei, Mercedes vorbește tocmai despre această luptă constantă a ei, dar mai mult decât orice altceva vorbește despre rădăcinile din partea mamei ei, de care este foarte mândră. Am întrebat-o cum a reușit să ajungă în România prima dată și își amintea ca și cum ar fi fost ieri. „M-am născut în Linz, tata e austriac, mama e din Cluj. Mama după o vreme a fost speriată să se mai întoarcă în România, pentru că avusese probleme cu Securitatea, dar eu voiam să-mi cunosc familia din Transilvania. Atunci tatăl meu i-a spus că va veni el cu mine, pentru că nu se poate să nu-mi cunosc rădăcinile. A fost extraordinar. Pentru prima dată aveam o familie enormă, o grămadă de unchi, mătuși, verișori, verișoare, o familie diversă de maghiari și nu numai”, își amintește artista.

Anul următor, mama ei și-a făcut curaj și a venit și ea, iar de atunci în absolut fiecare vară și fiecare Crăciun, Mercedes vine în Transilvania cu familia.

„Familia mea de aici m-a luat de mână și mi-a arătat tot ceea ce înseamnă Transilvania. Am fost impresionată de faptul că în fiecare sătuc, copiii știau, mai bine sau mai puțin bine, să vorbească în cel puțin 2 alte limbi. În Austria se vorbește doar germană”, spune aceasta.

IMG_20190615_111048

„Mi-aș dori să ajung să fac spectacolul măcar jumătate în română”

Am rugat-o pe Mercedes să îmi spună câteva cuvinte în română, lucru cu care s-a descurcat de minune. „Atunci când crești printre români, nu ai cum să nu prinzi câte ceva”, îmi spune. Totuși, îi vine încă destul de greu să ducă o conversație în română, dar înțelege ce i se spune.

„Dacă-mi folosesc și mâinile și picioarele deodată, reușesc să transmit ceva în română. Dacă vorbești destul de rar, te pot înțelege, dar atunci când vreau eu să spun ceva, o să spun în câteva limbi deodată. Puțină spaniolă, puțină franceză, slavă cerului că am făcut și ceva latină în școală. Culmea, românii înțeleg ce vreau să le spun”, spune artista râzând, continuând apoi în română: „Îmi place Sibiul. Mult!”

Cel mai mult la Sibiu îi place un loc din centrul orașului, pe care îl vizitează mereu când ajunge aici. Din două motive: „Piața Mică are arcadele acelea frumoase, e locul meu preferat din Sibiu. Acolo se găsește cel mai bun Kurtosh din oraș, cu siguranță. Acela este și desertul meu preferat, așa că nu pot să nu profit atunci când sunt în Sibiu”, spune ea.

Spectacolul este prezentat în limba germană, cu traducere în limbile română şi engleză. Mercedes spune că a fost primit într-un mod care a măgulit-o și, dacă va exista cerere, și-ar dori să îl readucă în Transilvania cu o prezentare măcar pe jumătate în română.

„Dacă spectatorii nu au fost cumpărați și nu li s-a spus să aplaude, atunci a fost absolut minunat”, spune Mercedes râzând. „Reacția oamenilor de aici a fost semnul meu că am făcut ceea ce trebuia, că în sfârșit mă înțelege cineva cu adevărat, așa cum mi-am dorit atât de mult timp. Îmi spuneau cum fiecare dintre ei s-au regăsit la un moment dat în spectacol. Mi-aș dori ca dacă există cerere, să fac măcar jumătate din spectacol în română”, spune aceasta.

romanian-roulette-3

A scris pentru mama ei

„Toate lucrurile pe care le-am văzut aici în copilărie mi-au conturat caracterul. Am învățat un lucru care se numește respect. L-am învățat de la comunitatea din Transilvania, fie că erau maghiari, români, nu a contat”, spune Mercedes, atunci când o întreb despre ce a determinat-o să scrie „Ruleta Românească.

Artista povestește că partea aceasta a moștenirii ei nu este ceva ce poate împărtăși cu cineva din Austria. Singura care putea să înțeleagă cu adevărat era mama ei. Din păcate, a pierdut-o înainte să-i fi putut arăta întreaga piesă.

„Această parte a mea este ceva ce nu pot împărtăși cu cineva în Austria, în afară de mama. Puțin și cu copiii mei, care au vizitat cu mine Transilvania, dar tot nu ajung cumva la experiența mea. Așa că m-am gândit că aș putea cumva să transpun asta într-un spectacol. Atunci când am primit oferta unui teatru austriac de a realiza un CD cu un spectacol pe care puteam să-l scriu eu, despre orice îmi doream, am considera acest lucru ca fiind semnul meu. Le-am spus că vreau să scriu despre partea mea ungurească, partea pe care a adus-o mama din România. Au fost de acord imediat”, își amintește Mercedes.

A început să scrie, iar pe măsură ce avansa îi citea mamei ei. „Deși era deja bolnavă, reușea cumva să urmărească firul poveștii și înțelegea. Apoi însă a murit. A fost un moment dificil și nu am mai putut să scriu. Era totuși o poveste și pentru ea, nu doar pentru mine. M-am gândit apoi însă că am două opțiuni: fie renunț, fie o scriu pentru mama. Rămăsesem fără timp atunci când am decis să ajung la final și nu am putut să o fac perfectă”, spune artista.

Unul din muzicieni i-a propus să pună în scenă piesa măcar o dată. A avut șansa de a juca spectacolul în februarie, la doar câteva luni după ce a terminat CD-ul, așa că timpul pentru ca piesa să fie rescrisă așa cum își dorea era scurt. „L-am rugat pe soțul meu, care este scriitor, să-mi țină un curs rapid de scris. Nu l-am rugat să-mi spună ce să scriu, ci cum să fac asta în așa fel încât să fie ceea ce îmi doream. După două zile, m-am simțit ca în cărțile acelea trase de păr în care scriitorul dintr-o dată dă de inspirație. Exact așa a fost! Nu-mi venea să cred. Am scris timp de 4 zile non-stop și am reușit să ajung la ceea ce îmi doream, la ceea ce simțeam că putea să fie și spectacolul de pe CD”, povestește Mercedes.

De la artistă la europarlamentar – „Am fost crescută în spiritul de a fi implicată în problemele din jurul meu”

În calitate de artist, nu și-a dorit niciodată să intre în scena politică. Știa prea bine faptul că indiferent de cât de cunoscută este, influența ei s-a propagat asupra celor din jurul ei care o admirau și îi urmau exemplul. Tocmai de aceea, a fost dificil să ia decizia de a merge mai sus de atât. Însă atunci când i s-a propus să ocupe un scaun al Parlamentului European, conștientă că ar fi putut face schimbări majore din acea poziție, a acceptat. Și nu îi pare rău.

„Sunt artistă și, așa cum se întâmplă cam peste tot în lume, artiștii sunt implicați activ în lumea în care trăiesc, în societate și problemele ei. Fiind crescută în spiritul acesta, de a ajuta și de a fi implicat în problemele din jurul meu, întotdeauna am încercat să fac acest lucru. Totodată, am simțit o responsabilitate de a da un exemplu pozitiv, fără să fiu implicată în politică printr-un partid sau altul. Am fost chiar solicitată să fiu imaginea mai multor partide de-a lungul timpului, lucru pe care l-am refuzat. Apoi însă, când mi s-a oferit oportunitatea de a vorbi din punctul meu de vedere, din experiența de artist, pentru a putea ajuta Europa din perspectiva aceasta, am acceptat. Am învățat atât de multe lucruri și am avut oportunitatea de a-mi spune cuvântul”, spune Mercedes.

Spectacolul „Ruleta Românească” a fost prezentat în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și s-a jucat cu casa închisă. Un one-woman show, spectacolul este o poveste autobiografică în care Mercedes Echerer, actriță, artistă, moderatoare și fostă membră a Parlamentului European, privește spre propria copilărie și dă viață diferitelor culturi și identități din Europa, prin cântece, scenete și povești. Iată sinopsis-ul, așa cum este prezentat pe site-ul oficial al FITS.

După o ședință cu Ministrul român pentru afaceri europene, într-o noapte, în timp ce se afla în Transilvania, în drum spre aeroport, politicianul european de la Bruxelles, Arika Lacrima Moraru este atacată, jefuită și abandonată pe marginea unui drum întunecat, undeva într-un pustiu din România. Așadar, brusc se trezește că nu se mai află în siguranță, în drum spre familia ei, ci într-o secție de poliție dintr-un sat izolat, unde a ajuns după un lung drum pe jos. Agentul de serviciu o informează sec despre faptul că acolo internetul există, dar nu funcționează. Apoi, neavând niciun act prin care să-și dovedească identitatea, va fi reținută preventiv. Mai mult, împotriva voinței sale, Arika își petrece Ajunul Crăciunului pe patul tare dintr-o celulă din România… Deodată are mult timp să se gândească la viața sa.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  “Familia mea de aici m-a luat de mână și mi-a arătat tot ceea ce înseamnă Transilvania. Am fost impresionată de faptul că în fiecare sătuc, copiii știau, mai bine sau mai puțin bine, să vorbească în cel puțin 2 alte limbi. În Austria se vorbește doar germană”, spune aceasta.”
  Prostii! Wiki zice ca acolo traiesc 343.484 sarbo-croati, 183.445 de turci, precum si alte zeci si sute de mii de vorbitori de alte limbi, printre care vreo
  17.000 de Romani.
  mai departe n-am mai citit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact