Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Directorul MN Brukenthal, supărat pe FITS: Ne-a lăsat fără 30.000 de lei. Răspuns diplomat

Directorul MN Brukenthal, supărat pe FITS: Ne-a lăsat fără 30.000 de lei. Răspuns diplomat

Directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a transmis astăzi un mesaj prin care acuză Festivalul Internațional de Tearu de la Sibiu că ar fi provocat scăderea încasărilor muzeului cu aproximativ 30.000 de lei. De patrtea cealaltă, organizatorii festivalului se arată surpinși și spun că au avut o colaborare directă „excelentă” cu muzeul, dar că au luat la cunoștință prin presă de aceste nemulțumiri.

Sabin Luca spune că Ministerul Culturii a tăiat din finanțarea oferită anual Muzeului Brukenthal, oferind în schimb mai mulți bani Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Totodată, directorul instituției de cultură mai spune că din cauza anumitor amplasamente din cadrul festivalului, în special evenimente din Piața Mare, încasările muzeului au avut de suferit. Contactat de reporterul Turnul Sfatului, Sabin Luca a mărturisit că se simte neîndreptățit.

„În fața intrărilor de la Casa Albastră și de la Palat au fost tot felul de lucruri care obturau accesul musafirilor noștri. Am avut chiar semnale, culmea de la un colaborator care ne vizitează des, spunând că cineva s-a împiedicat de suporturile acelea galbene care maschează cablurile și care au fost amplasate chiar în vecinătatea intrării. O doamnă și-a luxat piciorul. A vrut să ne dea în judecată, dar a fost convinsă până la urmă să renunțe. Legea spune foarte clar că lângă un monument istoric de categoria A, într-o zonă cum e Piața Mare, la aproximativ 150 metri sunt interzise astfel de amplasamente. Să nu mai spun că și acum sunt vreo 12 butelii de gaz care stau lipite de Palatul Brukenthal și nu vrea să le ia nimeni de acolo de vreo 3 zile”, a povestit directorul muzeului.
Acesta spune că se baza pe încasările din bilete, întrucât finanțarea primită de la Ministerul Culturii este mult mai mică anul acesta decât a fost în anii trecuți. „Mai mult, au scăzut foarte mult încasările, ori anul acesta muzeul are și bugetul tăiat în jumătate și toată lumea spunea că obținem noi încasări de peste tot, dar iată că noi în septembrie nu vom mai avea buget deloc. Același minister care nouă ne-a tăiat veniturile, a oferit festivalului mult mai mulți bani. Am observat că ne-au scăzut încasările foarte mult pe perioada FITS. Noi în septembrie nu mai avem bani deloc, iar la finalul anului nu vom mai avea bani de salarii deloc”, spune Sabin Luca.

IMG_0288

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spun că nu aveau cunoștință de nemulțumirile conducerii Muzeului Brukenthal, deși au colaborat în foarte multe rânduri.

„Am luat la cunoștință cu surprindere, din presă, că ar fi existat mai multe nemulțumiri din partea conducerii Muzeului Brukenthal în legătură cu FITS. Noi am avut o colaborare excelentă cu muzeul și chiar am avut expoziții incluse în cadrul FITS:

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/kabuki-teatru-japonez

-  http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/the-art-of-giving-picasso-matisse-dali-klimt

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/artisti-sibieni-si-invitati-in-cadrul-fits-2019-1

Ne așteptam să avem o comunicare oficială dacă ar fi fost probleme. O să luăm legătura, să vedem ce s-a întâmplat și să remediem ca să nu se mai întâmple pe viitor”, au transmis aceștia, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.

IMG_0290

Nu este prima problemă de acest gen

Directorul Muzeului Brukenthal a spus că situații de acest gen au mai avut loc recent, cu alte evenimente. „În Muzeul Farmaciei, oamenii de-abia au mai putut intra, pentru că era plin de mese, turiștilor le era greu să ajungă acolo. În fața intrării în Palat, la un cros au fost puse niște garduri care n-au fost luate cu orele după ce evenimentul s-a terminat. Le-am luat noi și le-am dat mai într-o parte, pentru că nu puteau musafirii noștri să intre”, mai povestește Sabin Luca.

Reporterul Turnul Sfatului a contactat și alți organizatori de evenimente de amploare în Piața Mare în legătură cu acest subiect, însă nu au dorit să facă declarații sau să comenteze acuzațiile lui Sabin Luca.

IMG_0289

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Silviu

Acum 4 ani

Solutia... desfiintarea tuturor festivalurilor si evenimentelor si obligarea turistilor, eventual prin amplasarea unor garduri de ghidaj, sa viziteze muzeul.
Raspunde

SItu

Acum 4 ani

Exact ... si intrarea in piata mare sa se faca prin incinta muzeului pe baza de bilet.
Raspunde

demisia

Acum 4 ani

Da-ti demisia incompetentule! Voi nu aveti oricum niciodata bani! tot timpul va plangeti, noroc cu Al. Chituta ca va salveaza pielea!!!!
Raspunde

Ads

Acum 4 ani

Plagiatorul șef
Raspunde

Sibianul

Acum 4 ani

Partenerii n-au stiut ( au aflat din presă) de nemulțumirile celor de la muzeu. Păi normal, asta e stilul d-lui asa-zis profesor Luca. Prea las să-ți spună lucruri in fata. Un individ catre care nu te poti întoarce cu spatele. Si care, din pacate, modelează destinele copiilor nostri.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Silviu era sarcastic, nu mai votati negativ. Dl. Luca sa se ia de minister ca da prea puțin Sibiului pt cât contribuie orașul și județul asta la bugetul central. Sa nu se ia de FITS la aspectul asta. Chestiile valoroase din Sibiu nu trebuie sa se mănânce între ele. Mușcați din ministerul cel pesedist. La aia cu blocatul, meh, se puteau organiza altfel, probabil.
Raspunde

Shobo

Acum 4 ani

De fapt vrea si Luca niste bani, pentru ca evenimente au mai fost si pana acum si nu a comentat
Raspunde

x

Acum 4 ani

Si de Rusalii cand duduia Sibiul de turisti, ortodocsii aveau liber ca deh...desi si ar fi scos atunci salariile pe octombrie-decembrie
Raspunde

Pepe

Acum 4 ani

Bravo clovnilor din administratia sibiana, ei cred ca circul le da de mâncare locuitorilor orasului de aceea investesc doar in festivaluri pe cind restul orasului lasa mult de dorit.Multe ore petrecute in trafic, poluarea din cauza mașinilor tot mai mare , degradarea drumurilor tot mai vizibilă , unele dintre ele " modernizate" recent de firmele capuse care sug bani publici si lipsa de viziune a bunicutei si a trupei sale de saltimbanci.
Raspunde

Ciorapel

Acum 4 ani

Ar trebui să crească numărul vizitatorilor și prin modificarea programului de vizitare. E absurd să fie închis atât lunea cât și martea. Singurul muzeu din tara care are închis atat lunea cât și martea.
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 4 ani

In alte stiri, Cibin Fest vinovat ca nu mai merge lumea la biserica...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariola Fagadau

Acum 4 ani

Muzeul trebuie redenumit și sa poarte un nume romanesc! Tudor Vladimirescu, de exemplu, un mare roman iubitor de tara. Mai terminați cu nemtismele ca noi sibienii ne-am saturat!
Raspunde

Lumea e mai mare decat granitele unei cladiri

Acum 4 ani

Eu zic ca domnul director e ciudos ca unii au avut parte de admiratie si el nu !!!Pai poate si domnia sa sa mai puna mana pe joarda si sa mane turistii ca pe gaste catre muzeu, ca de buna voie turistii intra doar de curiozitate si sa se fereasca de caldura inauntru nu ca is super interesati. Muzeul farmaciei nici nu sti ca e acolo (scrie doar pe o tablita deasupa arcelor de bolta sec MUZEU si langa HOSTEL, care cei drept datorita terselor nici nu se vede), Dar sa fim serios zici ca e muzeul hostelului.Muzeul Franz Binder este situate intr-o cladire plina de egrasie si mucegai(copii doar daca vrei sa ii vezi bolnavi ii bagi intr-o astfel de cladire)Muzeul de vanatoare Spiess nici nu sti unde ii, dai de el doar daca ai noroc. Cel de istorie naturala au in gradina cu dinozaurii niste paznici ciobani care urla la copii daca se duc sa atinga dinozaurii de saracii erau mai sa planga. Poate ar trebui domnul director sa mai vada si alte muzee din lume in care s-au mai schimbat una alta de la stadiul de vitrine prafuite cu exponate si etichete batute la masina. Daca nu cunoaste astfel de muzee si ca sa nu se plimbe mult ii recomand doar din Europa:Tehnisches Muzeum Munchen(e avion direct din Sibiu), Bonn(muzeul de istorie a Germaniei) sau uite muuult mai aproape la Gyula in Ungaria-Palatul si Castelul Almasy(te sui pe autostrada la Sibiu si cobor in Gyula). Care e diferenta intre acele muzee la care sta lumea la coada ca sa intre si cel pe care il reprezentanti?....is vii, is in pas cu tehnologia si multimedia, atrag copii, is abordabile/tangibile, etc!!! Lumea se schimba, circula, vede, invata(luati aminte din istoria inaintasului a carei palat il administrati ca muzeu Samuel von Bruckenthal care din orice calatorie aducea cu el ultimile carti aparute pentru a fi in pas cu vremurile, arta si curiozitati pt copii lui ...si daca nu va schimbati si voi, va vom vedea intr-o zi impaiati la muzeul de istorie!!!
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 4 ani

Nu zici dumneata rau ce zici acolo, insa cred ca ti-ai propus sa faci cel putin o greseala pe rand scris, si ti-a iesit cu brio.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Baronul

Acum 4 ani

Nu mai poate nimeni sa zica nimic de Chiriac ca sar toti competentii pe el. Luca cu bune si rele, mai multe bune decat rele, are un cuvant de spus in Sibiu. Muzeul brichenthal este dupa ce stiu eu pe locul 3 ca incasari in Romania. Iar competentul de Chiriac care vrea un teatru intergalactic in Sibiu de sute de milioane de euro sa mai lase din pretentii . Nu avem spital, nu avem stadion, nu avem polivalenta, nu avem scoli (aproape toate scolile au cursuri dupa amiaza), nu avem opera s.a.m.d dar vrem constructii faraonice fara sa ne gandim si la ceilalti .
Raspunde

Baronul 2

Acum 4 ani

Hilar mi se par si comunicatele triumfaliste lui Chiriac in care se lauda cu sute de mii de spectatori la spectacole dar nu ne spune cati dintre aia au si cumparat bilete. Daca trec intamplator pe strada si vad un spectacol de circ din cadrul festivalului asta ma face spectator?
Raspunde

Baronul 2

Acum 4 ani

Onor Primaria ar tb sa faca si un studiu cost beneficiu pentru toate festivalurile , ca sa vedem si noi prostimea iesim pe plus sau pe minus , nu de alta dar am inceput sa fiu invidios pe Cluj care cu 3 zile de Untold are un beneficiu poate de 3,4 mai mare decat FITS.
Raspunde

io

Acum 4 ani

festivalurile de genul asta de care vorbesti tu se fac pentru public, nu pt profit
Raspunde

Pe planeta Pluto

Acum 4 ani

Voi nu va dati seama ca distinsul professor universitar Sabin Adrian Luca e deposit de situatie! El nu ma tine pasul cu vremea, a ramas acolo, prin 2000. Si de ciuda ca Chiriac are notorietate asta il deranjeaza, orgoliul e mare. Si pana la urma, cum spune ilustrul ”el le stie pe toate, el le face pe toate” asa ca nu ai ca sa schimbi la Brukenthal pana cand nu va pleca, normal sau fortat!
Raspunde

o minciuna, in weekend e full la Brukenthal

Acum 4 ani

Asta e o minciuna! Eu am fost la muzeu sambata si era plin de lume. A trebuit sa astept sa iasa lumea de la expozitia Picasso, Matisse, Dali, Klimt ca era full. Unii dintre ei aveau si ecusoane FITS. Am intrat apoi in magazine, mai fratilor am stat 15 minute la coada. Se vinde nu gluma. Si am luat o oglinda frumoasa de la expozitie. Cred ca FITS a adus si in Brukenthal vizitatori,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus