În weekend-ul ce tocmai a trecut, la Ocna Sibiului a fost plin. Cum se întâmplă în fiecare vară. Dacă cineva arunca un ac din avion, aproape sigur atingea pe cineva. Noi, însă, pentru că nu suntem amatori de spații aglomerate, am mers la începutul săptămânii să vedem ce-i atrage atât de mult pe turiști pe Litoralul Ardealului, cum mai este supranumită stațiunea Ocna Sibiului. Am găsit curățenie și liniște, am plecat cu un gol în suflet, însă nu la fel de mare ca cel din stomac.
Înainte de amiază, când am pus piciorul ”la lacuri” erau în jur de 20 de grade. Nici prea multe să te perpelești ca un pui la grill, dar nici prea puține încât să nu poți sta în costum de baie.
Ca de obicei, majoritatea oamenilor care frecventează sunt trecuți de prima tinerețe. Ba chiar și de a doua sau a treia. Toți păreau bucuroși, plini de viață, semn că se simțeau bine. Am stat de vorbă cu oameni din Constanța, din Vaslui și din București, și toți erau încântați.
„Bine că nu ați venit în weekend. A fost așa de plin. Cred că au fost foarte mulți oameni de-ai locului. Astăzi, însă, este minunat. Nu este aglomerație, avem și noi loc să ne mișcăm. Și oricum, suntem sătui de aglomerația și agitația Bucureștiului”, spune un pensionar, bucuros că aerul de aici nu este așa poluat ca în capitală.
Și soția lui era la fel de încântată. „Suntem pentru prima dată aici și sunt foarte mulțumită. Am găsit și cazare și masă la prețuri foarte bune. Pentru noi, așa la bătrânețe, e un loc foarte plăcut, e liniște. Că de Turcia și Grecia ne-am săturat. Căutăm altceva”, spune doamna încuviințând că la anul vor mai veni.
Într-adevăr, nu era aglomerație, dar peste tot vedeai oameni mișunând pe alei și înotând în lacuri. Mirosea a porumb fiert și apă caldă. Copiii se bucurau de apa sărată în piscina special amenajată pentru ei. „Nu vreau să ating nimic cu picioarele”, îndruga o fetiță de vreo trei anișori în timp ce o ținea de mână o domișoară. Pesemne că micuța nu voia să simtă sub picioare fundul bazinului.
S-au făcut și câteva investiții, a apărut un nou bazin de scăldat, iar compexul arată de la an la an tot mai modern. Loc de mai bine este cu siguranță, însă cei ce ajung aici nu se plâng.
„Avem și șezlonguri. Într-adevăr, în weekend nu mai găseai, dar acum ai de unde alege. Nu trebuie să înotăm prea mult, apa ne ține deasupra”, spune o doamnă din Constanța.
Apa lacurilor este roșiatică. „Așa este în perioada asta. Este perioada vietăților care mișună prin apă”, îi spune un bărbat unei femei care nu voia să intre în apă pentru că avea impresia că e murdară.
Mirosul fumului de grătar și cel al porumbului fiert ne-au accentuat golul din stomac și am căutat să ne potolim foamea. Ne-am așezat la prima terasă de pe partea dreaptă, cum intri în complex dinspre prima poartă. Din instinct, am stat în fața vitrinei în care era expusă mâncarea.
„Vă puteți așeza la masă și vă luăm noi comanda”, ne spune o domnișoară ce nu avea mai mult de 16-17 ani. Mai trag cu ochiul peste ofertă și mă așez împreună cu celălalt înfometat. După un mic dialog ne hotărâm să luăm meniul zilei și să-l împărțim. Ciorba la mine, felul doi la el.
Fiind vegetariană și având experiența modului în care se fac ciorbele în restaurant, am întrebat clar dacă pot să aleg o ciorbă de legume fără carne. Răspunsul a fost imediat: Da, cum să nu! La felul doi, am optat pentru o porție de cartofi la cuptor, cu șnițel de pui. „Am vrea și o salată de varză, lângă”, spunem noi, iar domnișoara vine repede cu replica: „Nu e nevoie, salata e inclusă în meniul zilei”. Între timp, am cerut o apă și o sticlă de Pepsi.
După vreo 10 minute, primim mâncarea. Amestec de două ori cu lingura prin ciorbă și câteva bucăți de carne ies la iveală. Întreb colegul dacă nu vrea el să o mănânce și pentru că răspunsul a fost negativ, îi fac domnișoarei semn să vină la masă. Îi explic că am cerut altceva și fără să zică prea multe, pleacă. După câteva minute, se întoarce și-mi spune că își cere scuze, a fost greșeala ei, că a cerut ciorbă cu pui, dar poate să o schimbe cu legume. O ridică, apoi se întoarce și-mi spune că, de fapt, ciorba de legume nu e inclusă în meniul zilei. Am întrebat dacă nu poate să-mi aducă în loc de ciorbă o ganitură, însă a zis că deja a bătut în casă meniul zilei și nu poate să dea meniul zilei fără ciorbă. Oricum, deja mi se tăiase orice poftă de mâncare.
Am tot întins capul după ospătari dar mereu erau ocupați, deși mai erau doar vreo două mese ocupate, în speranța că primim măcar sucul și apa. După vreo 30 de minute, am uitat și de sete și am cerut nota. Surpriză! Pe bon apăreau cartofii și șnițelul, plus o salată de varză. Salată care, inițial, făcea parte din meniu și care, nu a ajuns niciodată la noi pe masă. Îi explic domnișoarei și vine și replica ei. „Da, așa e. Înțeleg. Lăsați, că o să pun de la mine, că e bătut în casă”, cu o urmă de regret în glas. Am achitat 12 lei șnițelul, un leu pâinea, cinci lei cartofii și ne-am ridicat de la masă dezamăgiți, la fel de flămânzi și însetați. Poate i-am prins noi într-o zi proastă, dar ne tot întrebăm cum s-au descurcat în weekend-ul ce a fost atât de plin?
Concluziile le trageți voi, însă nu înainte de a vă spune că intrarea pentru adulți costă 25 de lei, iar după ora șase 15 lei. Pentru copii, tarifele sunt mai mici, 10 lei intrarea până la 18:00, iar după acestă oră accesul este gratuit.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Apa Sâmbetei , Ocna Sibiului , strand , Nicolae Baier , Litoralul Ardealului , Pentru Sibiu , Lacul Sărat
Vizualizari: 24204
Ultimele comentarii
Acum 4 minute
Pastor marginas
Acum 6 minute
Ghita
Acum 7 minute
Sibianul
Acum 7 minute
Alta Persoana
Acum 20 minute
Văsălie Noroi