X
piata cibin cu cardul 2

New Money, despre plata cu cardul în Piața Cibin: O mică luptă cu marea evaziune

Revista New Money publică un articol, semnat de Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro și fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital, în care laudă proiectul privind introducera sistemului de plată cu cardul în piața Cibin din Sibiu, proiect ce urmează să se extindă și în alte piețe din România. „Este o pre­mieră interesantă și mai mult decât simbolică. Pare doar un pas minor, dar este mai mult decât atât”, scrie autorul.

Rudnițchi face referire la faptul că orice sume de bani care trec prin bănci lasă urme și deci pot fi monitorizați, respectiv cash-ul înseamnă în economia de astăzi suspiciune. „Există reglementări care luptă împotriva spălării banilor. Băncile sunt obligate să raporteze tranzac­țiile peste un anumit nivel și au loc schimburi de informații între băncile din toată lumea și agențiile fiscale. Doar cu unele excepții, toate statele, inclusiv majoritatea covârșitoare a rezidențelor considerate paradisuri fiscale, au semnat protocoale de schimb de informații fiscale. Este un sistem gândit de Orga­nizația pentru Coo­pe­rare și Dezvoltare Economică, care a impus la nivel internațional reguli împotriva spălării banilor și pentru o corectă finanțare a afacerilor și a persoanelor fizice. De asemenea, Consiliul European a adoptat recent o directivă prin care se stabilesc normele de utilizare a informațiilor financiare pentru prevenirea, depistarea, investiga­rea sau urmărirea penală a unor infracțiuni econo­mice”, explică autorul.

Acesta mai atrage atenția că în România există încă o parte însemnată a populației care rămâne adepta plăților cash, în special în spațiul rural ro­mâ­nesc, unde băncile sunt încă destul de puțin prezente din punctul de vedere al filialelor și chiar al den­si­tății automatelor de plăți. „Desigur, o întrebare pertinentă este: ce ar putea face locuitorii satelor din România cu cardul bancar? Aproape nimic, dacă ne gândim că o bună parte din cumpărăturile din zona rurală se fac cash sau cu plata la salariu, adică pe datorie”, expică Constantin Rudnițchi.

Autorul concluzionează că „introducerea POS-urilor în piața din Sibiu pare un gest ne­­sem­nificativ, dar, de fapt, este esențial prin pute­rea exemplului. El trebuie să deschidă ușa plăților electronice și acolo unde, deocamdată, este închisă”.

Întregul articol poate fi citit aici.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact