Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Populația României îmbătrânește. Sibiul printre orașele cu media de vârstă cea mai înaintată

Populația României îmbătrânește. Sibiul printre orașele cu media de vârstă cea mai înaintată

Municipiul Sibiu se află pe locul șapte într-un clasament al municipiilor reședință de județ cu populația cea mai îmbătrânită. Media vârstei în municipiu este de 42,6 ani, se arată într-o analiză realizată de EY.

În ultimii cinci ani, ponderea segmentului tânăr (sub 15 ani) în populația totală a scăzut progresiv, ajungând la 14,8% în 2018. Pe de altă parte, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depășit pe al celor sub 15 ani începând cu anul 2014. Vârsta medie în România a crescut cu aproximativ 4 ani în ultimele două decenii, ajungând la 41 ani în 2018. În aceeași perioadă, s-a înregistrat cel mai mare procent de persoane în vârstă în rândul populației urbane românești, una din șase persoane având peste 65 de ani în 2018, se arată în studiu.

Orașele tinere din România

Orașul cu cea mai tânără populație din România este Suceava, cu o vârstă medie de 39,5 ani și cu doar una din opt persoane cu vârsta de peste 65 ani. Acesta este urmat tot de două orașe din zona Moldovei: Iași (39,7) și Botoșani (40,2). Iași și Botoșani au cele mai mari procente de locuitori cu vârsta sub 18 ani  – 19,1% în 2018. Acest lucru este explicat, în cazul Iașiului, de rata natalității, care înregistrează valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte orașe – 11,3 nașteri la o mie de locuitori, dar și cu media națională, de 9,3 nașteri la o mie de locuitori în 2017.

Orașe din România cu o vârstă medie ridicată

La polul opus, municipiul Brăila are cea mai îmbătrânită populație, cu o vârstă medie de 44,1 ani. La o diferență destul de mare, se clasează pe locul doi în topul orașelor îmbătrânite municipiul Brașov (43,6 de ani), urmat îndeaproape de Ploiești și Constanța (43,3 ani). Aceste orașe înregistrează cele mai mari valori în ceea ce privește numărul de persoane de peste 65 ani (Brăila, Constanța, Ploiești – 18%,  Brașov – 17% din totalul populației). Observăm că orașele cu un număr mare de persoane care îndeplinesc vârsta de pensionare se află în orașe turistice, fie că vorbim de zona montană – Brașov sau de la malul mării – Constanța.

Ce înseamnă o populație îmbătrânită

Conform studiului, orașele cu populații mai în vârstă au beneficii și provocări diferite. Persoanele în vârstă, dar încă active tind să fie mai productive și pot avea salarii mai mari datorită experienței și abilităților lor. Acest lucru duce la creșterea venitului disponibil care poate fi folosit în magazine, baruri și restaurante. Însă este de asemenea adevărat că orașele cu locuitori mai în vârstă se confruntă cu cerințe mai mari în ceea ce privește sănătatea și îngrijirea socială. Astfel, pe măsură ce populațiile lor continuă să se diferențieze, orașele vor deveni din ce în ce mai concentrate asupra nevoilor propriilor locuitori.

Sibiul a crescut cu aproape 70.000 de locuitori în șase ani

Numărul locuitorilor județului Sibiu a crescut cu 68.000 de la recensământul din 2011, până în la sfârșitul anului 2017, arată o analiză a Institutului Național de Statistică. Cantitativ, cele mai mari creșteri ale locuitorilor s-au înregistrat în municipiile Sibiu (peste 22.000 în plus, în ultimii șase ani) și Mediaș (aproape 11.000 în plus). Procentual, cele mai mari creșteri sunt în Șelimbăr și Cisnădie, unde numărul locuitorilor a crescut cu 47%, respectiv 41%.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Iooo

Acum 4 ani

Orasul Victoria nu a fost luat in calcul pentru acest top? Acolo este raiul pensionarilor :) Daca ne uitam doar dupa inregistrari, asa este, in municipiul Sibiu se imbatraneste, dar daca aruncam o privire peste gard, observam ca tinerii sunt la vecinii din Selimbar, Cisnadie (Arhitectilor) si alte cateva comune din imprejurimi.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Normal, dacă se lua cu suburbiile era mai tânără populatie Si vedeți, clasamentul e pt orașele peste 100.000 locuitori, nu pt toate capitalele de județ, cum scrieți în articol. Deci locul 7 din maxim 20.
Raspunde

Liviu

Acum 4 ani

Pai cum sa nu imbatrineasca populatia, cand tinerii sunt someri sau castiga minimul pe economie sau mai rau pleaca din tara. Daca iesi sa te plimbi in seriile de vara prin centrul istoric sau civic al oraselor de provincie, ori terasele sunt goale, ori cu turisti in tranzit, ori cu pitipoance si cocalari cu educatie precara, limbaj si vestimentatie dupa chipul si asemanarea lor. Gasti de fete sau baieti plimbandu-se separat cu o socializare de tip smartphone, nici gand de romantism, casatorie sau familie. Daca cumva consulti site de matrimoniale, barbatii apar la rubrica de casatorii/relatii seroase iar fetele la rubrica escorte. S-a dat lumea peste cap, nu mai exista nimic de bun simt, promiscuitate, fite si o degradare sociala continua.
Raspunde

???

Acum 4 ani

Probabil s-au oprit doar in zona centrala pt. ca de cate ori merg la cumparaturi e plin de familii cu 2 copii sau cu un copil si atlul in burtica mamei, locuri la gradinita gasesti greu, unde e imbatranirea populatiei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus