X
O sală de studii la Școala 18

Demisii fără precedent în învățământul din Sibiu: 9 directori și directori adjuncți pleacă din funcții

Mai mulți directori și directori adjuncți ai școlilor din județul Sibiu au depus, în ultima perioadă, cereri de demisie la Inspectoratul Școlar Județean, fiind vorba despre un număr de renunțări la funcții de conducere fără precedent în județ. Coincidență sau nu, chiar dacă spun că nu știu despre alte demisii ale colegilor lor, mulți anunță că au decis să plece din funcție din motive personale. În alte cazuri au existat însă și motive suplimentare.

Potrivit surselor Turnul Sfatului, șapte directori și doi directori adjuncți de la mai multe școli gimnaziale din județul Sibiu, precum și de la unul dintre cele mai bune colegii naționale din municipiu au decis să renunțe la funcție. În trecut nu s-a mai întâmplat ca un număr atât de mare de conducători de instituție din județul Sibiu să depună astfel de cereri. Așa se face că Școala gimnazială din Marpod, Liceul „Onisifor Ghibu” din Sibiu, Școala gimnazială „Bathory Istvan” din Mediaș și Școala gimnazială din Cârța urmează să rămână fără director, iar Școala gimnazială din Șeica Mare și Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu – fără director și director adjunct.

De la Inspectoratul Școlar Județan Sibiu ni s-a spus doar că „au fost înaintate câteva cereri de demisie din funcție de către unii directori sau directori adjuncți, numiți prin concurs, ca urmare a unor probleme personale sau de sănătate invocate de către aceștia”.

„Dorim să menționăm că niciun director sau director adjunct din unitățile de învățământ din județul Sibiu nu a fost demis ca urmare a unor sancțiuni sau cercetări disciplinare”, a precizat pentru Turnul Sfatului Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al instituției.

I-am contactat pe rând pe directorii vizați. Unii dintre ei nu au dorit să discute despre acest subiect, respectiv n-au confirmat, dar nici n-au infirmat informația. Alții – au fost mai deschiși și au recunoscut că au depus cererea de demisie, însă ne-au spus că nu au făcut-o din motive profesionale.

Mioara Prepeliță, directorul Școlii din Marpod, a confirmat că a decis să renunțe la funcție. „Eu am un motiv personal, e legat de familie. Pot să vi-l spun, dar nu e pentru a fi publicat”, ne-a spus Mioara Prepeliță, care este director în Marpod din anul 2008. Aceasta ne-a mai spus că nu pleacă însă din învățământ și că va rămâne profesor în continuare.

„Eu am ales familia, să zicem, în detrimentul carierei. Ca profesor, chiar îmi palce ceea ce fac, am rezultate bune cu copii, acum urmează să mergem la o națională cu două fetițe de la Marpod, acum facem pregătire și chiar îmi place să predau”, ne-a mai spus Mioara Prepeliță.

Și Gheorghe Szederyesi, directorul Școlii gimnaziale „Bathory Istvan” din Mediaș, singura unitate de învăţământ de sine stătătoare din judeţul Sibiu cu predare în limba maghiară, a fost deschis să ne spună că a decis să plece din funcție, după ce a condus școala timp de două mandate – 1990-1993 și 2003-2019.

„Da, am depus cererea de demisie din motive personale, dar pe care nu vi le pot spune. Nu sunt alte motive, am colaborat absolut bine cu Inspectoratul, deci niciun motiv de natură profesională nu m-a îndemnat să depun cererea. Am motive familiale”, ne-a spus Gheorghe Szederyesi.

Directorul Colegiului Național „Octavian Goga”, Laura Dumitru, ne-a spus că nu dorește să comenteze subiectul: „Este o decizie personală și prefer să nu o comentez sub nicio formă. Încă nici nu am soluționat, n-am finalizat”.

La școala din Orlat secretara ne-a spus că directorul este în concediu, iar despre o eventuală cerere de demisie nu știa.

Iuliana Turi a fost director al Școlii gimnaziale din Cârța din anul 2004 și e singura din această listă care a plecat din funcție încă în luna iunie, după ce și-a depus demisia în luna mai.

„Sunt motive de toate felurile. E legat de un context local, în relația cu Primăria. Nu mai mergea relația de comunicare cu domnul primar și atunci am hotărât să nu mai transformăm școala într-un teatru de război, pentru că nu suntem două persoane particulare care ne arătăm mușchii și puterile, ci suntem conducători de instituție”, a acceptat să ne spună Iuliana Turi.

Fosta directoare a școlii din Cârța spune că a fost gata să plece și din instituție, însă câștigarea unui proiect Erasmus e un motiv ca să rămână în școală.

Precizăm că, potrivit procedurii, cererile directorilor urmează să fie aprobate de IȘJ Sibiu, după care urmează perioada de detașare. Adică locurile celor care au decis să renunțe la funcția de director urmează să fie luate de alți profesori prin detașare, în urma cererilor acestora și aprobării lor în consiliile de administrație. Mandatele directorilor detașați vor fi de un an.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonim

  Demisia doamnele directoare de la Șeica Mare, rușine sa le fie, nu au făcut nimic pentru elevi din păcate pentru elevi din Șeica, au luat banii degeaba, mergeau la lucru sa le treacă timpul sa nu stea acasă, lau demis pe domnul Lotrean din funcție de director un om civilizat și cu școala de la care elevii au avut ce învața, si si au luat capacitate. RESPECT PENTRU DOMNUL LOTREAN ȘI PENTRU DOAMNA MARCOVICI doi profesori foarte bine, și ceilalți care au fost înainte. LA schimbat pe domnul Lotrean pe plan politic, susține de domnul primar Susa, un om mincinos și fără caracter, le-au pus sa apuce ciolanul, rușine sa le fie, nu au făcut nimic in atâția ani de zile de când sunt la conducere, toate proiectele care sau făcut sunt de pe vremea fostului primar Anghelina Ioan :un om calculat, cu capul pe umeri, care a știut ce a făcut, în schimb ceilalți nu au făcut nimic, promit marea cu sarea și nimic. Rușine sa le fie.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Iooo

   Ai fost elev in Seica Mare in perioada in care doamnele au fost “directoare”?
   Din ce observ in comentariul tau, as zice ca da!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact