X
66463655_2788258324580558_40950726460964864_n

FOTO-Pești uriași morți scoși cu furca de pe Olt. Apel la autorități

Sibienii care trăiesc în satele și comunele de pe marginea Oltului au început să adune și să ducă acasă cantități uriașe de pești morți.

Totul a început de două zile, când pescarii au început să observe pe Olt numeroși pești morți sau bolnavi, înotând la suprafața apei. Situația de luat amploare în cursul zilei de ieri, când exemplare tot mai mari au început să apară la mal. Localnicii din vecinătatea barajelor de acumulare de la Arpașu și Scoreiu au ieșit din case cu furci și au început să prindă peștii pe care îi duc acasă la copii.

66288368_2788257994580591_7315131420295299072_n

Unii dintre ei au dimensiuni impresionante.

66363151_2788257841247273_4399148286179540992_n

Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu atrag atenția că cei care vor să mănânce peștele se expun la riscuri de îmbolnăvire.

”Instituțiile statului nu tratează cu suficientă atenție subiectul. Ce se întâmplă este un adevărat dezastru ecologic și poate deveni un dezastru pentru populație. Asociațiile nu au autoritate, iar autoritățile sunt dezinteresate”, spune Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.

Printre instituțiile care au luat măsuri se numără Inspectoratul Județean de Jandarmi, care a trimis încă de ieri un echipaj, aceștia încercând să le explice oamenilor că există riscuri.

”Un echipaj de jandarmerie a fost direcționat în baza protocolului existent la nivel național cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură”, a declarat Floriana Picioiu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei sibiene.

Probele de apă analizate de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu nu au arătat prezența unor substanțe chimice periculoase.

”Am fost în amonte de Cârța și pe lacul de acumulare de la Arpaș unde am luat mai multe probe. Într-adevăr, se puteau vedea peștișori pe la mal, dar nu aș putea spune că erau cantități uriașe. Rezultatele analizelor arată doar o lipsă a oxigenului în apă, fenomen care explică starea de sănătate a peștilor. De altfel, întâmplarea face că noi și luni am făcut o analiză a calității apei în zona Arpașu și Scoreiu, datele indicând același lucru, valori foarte mici de oxigen”, a explicat ing. Liviu Tudor din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu.

66757824_2788258081247249_4873068055795597312_n

Cu toate acestea, pescarii rămân sceptici, mulți fiind de părere că decesul peștilor a survenit în urma unei forme de poluare. Ei spun că în ultimele zile a plouat, deci apa ar fi oxigenată, temperaturile au fost scăzute, iar unii pești morți au fost filmați în aval de baraje, deci în locuri unde apa curge și este oxigen suficient.

66314184_2788258214580569_7263303233890680832_n

Foto: Ramona Ursu/Facebook

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vasile Trihenea

  Va agitati pentru cativa pestisori acolo! Sa stiti ca daca omul foloseste curent sau carbid sa prinda pesti pentru familia lui nu e mai putin om ca voi! Ceci en rilis e o blasfemie!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ardeleanul

  No…. da nu pot sa cred. Face sfantul ardelean lucruri de genul asta? Ma asteptam sa fie valceni ca doar despre ei puneti stiri… a ajuns fomica si in ardeal?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian

  acuma-i clar! nu doar de la firmele din ue ne vin pestii stricati in magazine. dar macar astia sunt pesti mandrii, romanesti….

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  wick

  in fiecare mor pesti mai ales in baraje. anu acesta chiar nu au murit multi, lucru confirmat de tehnicienii de pe baraje care stau non stop. daca ar fi fost poluare chimica( desi cei de la ape au zis clar ca nu e, dar sa presupunem ca nu i credem) ar fi murit pestii, si ar fi murit din toate speciile. cele mai afectate sunt tot timpul platica, cleanul si unii rapitori. doar platica ( sau specii gen batca) si somn erau cele mai ametite sau moarte. nu conteaza doar temperatura apei ci si perioadele de inflorire ale plantelor care consuma ffff mult oxigen mai ales in zonele mai statice ale apei. nu exista un caras mort pe olt..nici macar unul. deci linistiti va ca nu e nimic chimic. pestii erau majoritate ametiti din lipsa de oxigen..nu de boli, si nu de poluare. platicile au murit pt ca sunt cele mai sensibile. platica si scobarul. dar in baraje scobar nu e. au murit 100 de platici din 2 baraje…e normal peste tot in lume in aceasta perioada. cand mor si carasii atunci i bai. a fost acum 3 ani mortalitate piscicola doar de carasi pe scorei..multi..ffffmulti. altceva nik..si din nou nu a fost nimic chimic. atunci a fost un parazit care ataca exact aceasta specie. ajvps -ul a anuntat intruna si au avut oameni tot timpul pe olt. apele romane au fsot si marti si miercuri si joi si au luat probe si au avut analize. chiar s-a reactionat bine.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Fritz

  La fel sau ca de obicei în hârtii totul este perfect, asa a fost și la București, totul perfect, pana sau luat alte probe și duse la laborator pe bani altora, ca să rezulte ca să depășit cantitățile și de 20 de ori peste limita admisa. Deși ei făcuse public documente ca totul este în parametri normali.
  Asa ați făcut de fiecare data, când pești au inceput sa dea cu burta la deal
  Băgați în continuare șpăgile, ca e perfect și asa.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Fritz

  Combinatul de la Victoria, eu zic ca el este cauza, pt ca tot timpul doar pe aceleași baraje este problema, ma intalegeti, săpați adânc

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  wick

  domnule mihai, greseala mea. in fiecare an am vrut sa zic. dar cred ca ati inteles oricum. 100 la 100 analizele arata ca nu e poluare. doar oxigen foarte mic. vorbesc in cunostiinta de cauza . ca lumea da cu presupusul cai de la victoria sau ca nu stiu de unde..treaba lor. eu am incercat sa explic ce ar insemna poluare chimica. de acolo exemplu cu carasii. repet: in afara de cei mai sensibili pesti, adica platica , nu a murit nik. somnii erau deoar ametiti. nu a fost niciun somn mort. se vede si in filmari. si platicile moarte erau probabil 0.01 la suta din toate platicile din baraj. imaginile par dezastroase . asa e. dar in fiecare se intampla asta, poate mai rau. vorbesc in cunostiinta de cauza . credeti ce doriti e dreptul dumneavoastra. cei care lucra in institutii de stat care se ocupa de asemenea accidente nu au voie sa dea detalii. de acea spun ca sunt 100 la 100 sigur de ce vorbesc. dar oricum , eu inteleg ca lumea se gandeste la poluare chimica, mai ales ca noi stim ce combinate avem in amonte. dar in acest caz nu e vorba de asa ceva. o zi buna sa aveti

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  c. hutanu

  Am fost acolo exact atunci cand fenomenul era in toi pe canalul de fuga de la Arpas..La mal erau pesti din toate speciile, Unii ametiti , gen caras , somn , altii erau deja morti , platica , babusca , clean . Fenomenul a aparut aval de uzina , lacul barajului nu avea absolut nimic .Parerea mea este ca a fost otravire , iar substanta a venit pe paraul care se deverseaza aval de uzina pe malul drept.Chestia cu plantele care au halit oxigenul din apa sa o spuna copiilor , poate pe ei ii pot prosti, .Dezastrul a continuat spre Carta si Scoreiu datorita cursului apei.Acolo a avut impactul cel mai sever , semn , zic eu , ca otrava a afectat la Arpas mai ales malul stang(pestii ametiti veneau spre malul drept din acea directie) si apoi s-a imprastiat afesctand intreg cursul in aval …A fost cineva de la AJVPS Sibiu , a luat probe de apa , dar abia a doua zi dimineata, si desigur , probele nu au mai fost concludente pentru ca apa a avut tot timpul sa se primeneasca .De altfel a doua zi dimineata pestii care erau pe langa mal au disparut , fara sa mai observ existenta de pesti morti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact