X
sursa: USR Sibiu

Hamacele distrug Parcul Sub Arini. Peste 900 de copaci au dispărut

În ultimi 30 de ani au dispărut peste 900 de arbori din Parcul Sub Arini, arată datele unei organizații locale. ”Hămăceala” este noua problemă cu care se confruntă copacii din parc, tot mai mulți arbori fiind distruși din cauza lipsei protecției.

sursa: Cătălin Mureșan

sursa: Cătălin Mureșan

Parcul Sub Arini este cel mai mare parc din Sibiu, având o suprafață de 21,65 hectare. Acesta are 68 de specii forestiere cu valoare științifică și decorativă, unele exemplare au peste 150 de ani. În ultimi 30 de ani, din cauza ignoranței și dezinteresului față de conservare și protejarea anumitor specii, au dispărut peste 900 de arbori, arata datele grupului civic Salvați Orașul Sibiu. Tinerii obișnuiesc să petreacă timp în parc, pe bănci iar mai nou în hamace, problema fiind lipsa educației care conduce la distrugerea scoarței copacilor.

sursa: USR Sibiu

sursa: USR Sibiu

USR Sibiu a semnalat problema hamacelor care distrug trunchiurile copacilor în cursul zilei de miercuri, 10 iulie. Acestea pot avea urmări grave asupra copacilor afectați, în funcție de gradul de vătămare al arborelui respectiv se poate ajunge la un proces de uscare rapid.

„Dacă îi sunt întrerupte vasele de circulație se poate produce un proces de uscare accelerat. Nu pot spune un timp anume în care copacul să fie afectat până la uscarea completă dar se pot întâmpla”, explică silvicultorul Rareș Buian.

Parcul Sub Arini ar trebui tratat cu respect, iar hamacele din parc sunt o plăcere dar pentru a ne bucura de natură și pentru a nu distruge arborii există soluții. O protecție, care ajută atât cordelina să nu se deterioreze în timp, dar mai important, protejează scoarța copacului de uzură.„Se pune protecția, se leagă hamacul de protecție și în felul acesta nu se mai distruge trunchiul”, povestește Ira Buian, cercetaș din Sibiu.

Cercetașii recomandă folosirea protecțiilor pentru copaci și asigurarea unui număr optim de oameni care să se așeze simultan în hamac. Sforile hamacului pot provoca distrugeri ireparabile.

„Legat de hamace, noi recomandăm folosirea de <<tree huggers>> (n.r. – protecții pentru copaci). Ceva care să protejeze scoarța copacului de sforile hamacului. Totodată, să se respecte numărul de persoane care pot sta în hamac. Nu credem ca este în regulă ceea ce se întâmplă cu copacii din Sibiu, mai ales că  Parcul Sub Arini este unul vechi”,  transmite Centrul Cercetașilor Nocrich

Prin utilizarea protecției protejăm copacii, atât de importanți pentru oameni. USR Sibiu pune la dispoziție cinci protecții pentru copaci și lansează provocarea către sibieni să le folosească de fiecare dată când merg în parc cu hamacul. Ele pot fi ridicate de la sediul USR Sibiu de pe bulevardul Victoriei, numărul 14. În on-line aceste protecții se găsesc în seturi de câte două la un preț rezonabil de 30 de lei.

sursa: bălăngănel.ro

sursa: bălăngănel.ro

sursa foto principal: USR Sibiu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vasile Trihenea

  Hipsterii scoliozati parcheaza trotinetele electrice, scot hamacele si iqosul si freaca menta in parc. Daca ii pui sa munceasca ceva, se trag pe fese ca ei numai ce au iesit de la multinationala, s-au urcat pe trotineta electrica si au venit la o hamaceala. Urata rasa!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   pădurile tăiate nu va deranjează?

   Unde erati draga când s-au tăiat padurile,tot asa de vehement strigati și cu aia? Sau nu,ca erau PNListi de-ai vostrii ? Vedeți 2 copaci atinși și gata,aia din multinaționale veniți la un respiro….Pai mai,aia din multinaționale au măcar câțiva banuti sa se urce în avion și sa își bea cafeaua de dimineata intr-una din capitalele Europei ,liniștiți fara needucati in jurul lor.Măcar odată pe săptămână. Ăștia de îi vedeți needucați prin parcuri sunt votanti PNListi falimentari și insolvenți si aia de v-au dat tepe cu apartamantele vieții…..La țepari ce mai coptează ca distrug și câțiva copaci pe lângă atâtea vieți umane….

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  me345

  Daca fumezi nu e bine, daca bei iar nu e. Acum e rau ca sta lumea in hamace? Tu esti normal? Trebuie educație, probabil multi nu stiu. Cat despre trotinete, ce mai ai cu ele? Ti.i ciuda ca costa mai mult decat bemveul tau sh? Si nici nu polueaza?
  Cu multinaționalele ce ai? Daca nu erau, nu mai emigrai tu din cașolț la oras. Fa.ti tu firma si angajeaza oameni, care sa se mandreasca cu faptul ca lucreaza la un dac, nu la un neamț. Ba, n.ai ce comenta si pierzi vremea pe forum. Tu esti rasa urata de care specifici dar nu.ti dai seama. Te.ai luat de cele mai inofensive 3 lucruri care puteau exista in societatea asta. Mi.e scarba

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cris

  Nativii mexicani se relaxează in hamacuri de sute de ani si nu au mai distrus nici un pom, cel puțin din ce am văzut eu din Merida de exemplu …foarte ciudat , ce fel de hamacuri au ? Le prind in cuie? Bat cuie in pomi? Nu înțeleg…foarte absurd
  Criminalul de Schweighofer si banda lui de romani care îl ajuta sa distrugă mii de hectare de pădure sunt o adevărata catastrofa pentru România.
  Hipsterii pe trotinete sunt foarte nevatamatori mediului înconjurator după părerea mea.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eu sibianul de 54 de ani

  Pune-ți hamacul în bordeiul tău de hipster sudist ajuns in civilizație, nu într-un parc dintr-un oraș civilizat. Oare pentru asemenea specimene am luptat in Decembrie 1989??? În cazul ăsta mai bine stăteam acasă atunci și nu mai mureau 1000 de oameni nevinovați.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ați luptat de fraieri

   Ați luptat de prosti .Ce ați câștigat? Democrația în care unii își bat joc de toți? Boli moderne si obezitate? Tepe de toate felurile acceptate de autoritățile care ar trebui sa ne apere ? Iluzia votului liber? Iluzia ca un partid e mai bun ca altul? Credite la cămătării numiți frumos bănci? Medicamente care nu vindecâ fiindcă nu e avantajos lor,deci doar tratează? Ce ați câștigat și de ce ați luptat?

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mata

  De copacii taiati ce ziceti?de aia va doare undeva.Am pus hamace de foarte multe ori si nu rupe scoarta,acum ca un fraier a rupt scoarta de la copac si l a distrus ce treaba am eu??!nu mai are nimeni voie cu hamacul in parc,parcul e efectiv gol acum.buna treaba👏🏻

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact