X
tursib autobuze (8)

ACTUALIZARE Câți controlori are Tursib și care sunt cele mai mari amenzi aplicate?

În medie, inspectorii de trafic ai companiei de transport Tursib aplică nouă amenzi în fiecare zi călătorilor frauduloși.

ACTUALIZARE:

“S.C. TURSIB este o societate pe acţiuni, înfiinţată în baza Hotărârii nr.79/1998 a Consiliului Local al Municipiului Sibiu. Acţionarul unic al societăţii este Consiliul Local al Municipiului Sibiu. Ca urmare a Hotărȃrii Consiliului Local nr. 216 din 30.05.2019, s-au făcut o serie de modificări la tarifele sancţiunilor aplicate ȋn cazul clienţilor contravenienţi care sunt depistaţi circulȃnd cu autobuzele Tursib, fără bilet sau abonament valid.

Astfel, de la ȋnceputul lunii iunie 2019, aceste sancţiuni pot fi de două tipuri:

 1. Achiziţionarea pe loc, de la echipele de control, a unui bilet cu suprataxă ȋn valoare de 100 lei, valoare fixă aplicată tuturor călătorilor indiferent de vȃrstă.
 2. Ȋn cazul ȋn care călătorul nu dorește sau nu poate să achite pe loc valoarea biletului cu suprataxă, echipele de control au obligaţia de a ȋntocmi pe loc, pe numele contravenientului, un Proces Verbal de Constatare a Contravenţiei (conform legii 92 / 2007). Acesta prevede conform legii o amendă contravenţională cuprinsăȋntre 100 și 500 de lei.

Avȃnd ȋnsă ȋn vedere faptul că valoarea biletului cu suprataxă a crescut la 100 de lei, s-a hotărȃt ca valoarea minimă aplicată ȋn cazul amenzii contravenţionale prevăzute ȋn procesul verbal să fie de 200 de lei. 

Ȋn cazul proceselor verbale ȋntocmite minorilor ȋntre 14 și 18 ani, valoarea amenzii este redusă la jumătate (100 lei).

Speranţa noastră este ȋnsă ca toţi clienţii Tursib să ȋnţeleagă importanţa achitării călătoriei cu transportul ȋn comun. Achiziţionarea unui bilet sau a unui abonament reprezintă o sumă derizorie și este ȋn primul rȃnd un mod de a te respecta pe tine ȋnsuţi, dar și pe ceilalţi din jurul tău.”

Articol inițial:

În prima parte a acestui an, compania Tursib a avut la dispoziție 15 inspectori de trafic care au efectuat controale zilnice.

Înainte de a vedea care sunt cele mai mari amenzi aplicate și de ce, trebuie lămurit termenul ”amendă”, deoarece inspectorii de trafic Tursib aplică atât bilete cu suprataxă, dar încheie și procese verbale de constatare a contravenției.

”Prin dispoziția Primarului General al Municipiului Sibiu, sunt împuterniciți un număr de inspectori de trafic Tursib, în calitate de agenți constatatori, care să constate și să aplice sancțiuni contravenționale persoanelor care săvârșesc faptele prevăzute la articolul 45, alin. 2 din legea 92/2007, actualizată, precum și la art. 41 din Regulamentul pentru efectuarea transportului public local.

La Capitolul III-Obiectul contractului de delegare a gestiunii, la art. 2.3 Controlul călătoriilor, este prevăzut că ”Amenzile aferente contravențiilor din transportul public local se fac venituri la bugetul local”.

Conform Regulamentului de transport, ”Persoanele identificate fără bilet, abonament sau legitimație adecvată mijlocului de transport în comun au dreptul de a achita, pe loc, organului de control un bilet cu suprataxă de călătorie. În acest caz orice urmărire încetează, iar organul de control nu va mai întocmi proces verbal de constatare a contravenției”, explică reprezentanții companiei, într-un răspuns scris, la solicitarea Turnul Sfatului.

În concluzie, încasările din procese verbale de contravenție se fac venituri la bugetul local, iar cele din bilete cu suprataxă intră în bugetul Tursib.

Pe parcursul anului 2018 echipele de control Tursib au aplicat 3374 de bilete cu suprataxă. Asta înseamnă o medie de 9,2 bilete cu suprataxă aplicate în fiecare zi a anului. Mai mult decât atât, s-au întocmit 2207 procese verbale de constatare a contravenției.

”Călători frauduloși se depistează pe toate traseele. În general, procesele verbale de constatare a contravenției au fost întocmite pentru suma de 100 de lei. În anul 2018 cele mai mari amenzi au fost de 300 de lei și s-au aplicat la două persoane, care nu dețineau titlu de călătorie valabil și au avut un comportament și un limbaj injurios”, a concluzionat directorul general al Tursib, Dan Căprariu.

Tursib amintește călătorilor că cei 15 inspectori sunt împărțiți astfel încât să acopere toate traseele și intervalele orare și că există încheiate protocoale de colaborare cu Poliția Locală pentru diverse intervenții.

Pe de altă parte, orice călător poate achita călătoria în autobuz, chiar dacă nu și-a procurat în prealabil un bilet de călătorie, atât folosind sistemul pe bază de card contactless cât și cu telefonul, prin aplicația 24pay.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Niki Frauda

  Dar camerele acelea video de ce nu funcționează ? Dacă funcționează totuși, cum se face că se fură așa de mult în autobuze, iar hoții nu sunt prinși niciodată ? Ei nu trebuie sancționați deloc ? Sau e un drept câștigat la revoluție ?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Un Sibian

    Da, polițiștii sunt uneori prea ”ocupați”, unora le place să frece menta, dar hai să fim realiști: dacă victima face reclamație, nu mai e după polițist, că are chef sau nu, e obligat să se uite, atlfel îl poți da în judecată. Problema e alta – că multe victime nu fac reclamație, așa cum unii nu fac reclamație când li se fură bicicleta – căci rare sunt cazurile când pot fi recuperate.

    Și motivul principal pt care nu se face reclamație este lipsa vizibilității pe care o are camera atunci când e aglomerație. Hoțul nu e prost, se aventurează doar la aglomerație, iar atunci ce se vede pe cameră sunt doar capetele, de la umeri în sus, ce face hoțul cu mâinile trece neobservat (știe și el să se poziționeze), așa că n-are cu ce să te ajute polițistul sau camera. Pricepi?

    Nu știu dacă v-a trecut prin minte, dar înregistrările video se consultă doar când se face reclamație, doar nu pui un om să se uite la înregistrare fără să știe la ce să se uite, n-aveam destui bugetari angajați degeaba…

    ”cum se face că se fură așa de mult în autobuze, iar hoții nu sunt prinși niciodată ?”

    Ai vreo statistică de care ar trebui să știm, Niki? Sau vorbești așa… ca să te afli în treabă? E prima oară când aflu că în Sibiu e atât de periculos să mergi cu autobuzul, cel puțin așa sugerezi tu, eu zic să fii mai cumpătat în afirmații, astea-s exagerări.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Iooo

     La cate “gainarii” sunt in tara asta, raportat la numarul de politisti, sansa sa se rezolve un asemenea furt este foarte mic. Evident sunt alte fapte mai grave care sunt cercetate cu celeritate.
     Am facut o plangere la politie care a fost solutionata dupa aproximativ 3 ani. Pe parcurs, trei politisti au preluat cazul si ultimul mi-a explicat ca sunt putini poilitisti la numarul de cazuri si celialti doi care l-au precedat au plecat din politie, alegand sa lucreze altceva.
     Referitor la camere, ca fapt divers, chiar intr-un birou de la politia judeteana am vazut o camera peste al carei obiectiv era trasa o manusa. De ce oare? Nu as vrea sa ajung suspect la ei :)

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact