Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Interviu. Ce înseamnă viitorul Comandament NATO de la Sibiu? Securitate și mulți bani

Interviu. Ce înseamnă viitorul Comandament NATO de la Sibiu? Securitate și mulți bani

Deja a început amenajarea viitorului cartier NATO la Sibiu, în prelungirea poligonului dinspre Poplaca. Aici vor fi cazați, împreună cu familiile lor, cei 400 de ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO, care vor lucra în cadrul Comandamentului multinațional NATO. Acesta va deveni funcțional din toamna anului 2021 pe Calea Dumbrăvii, în șirul de clădiri unde încă mai funcționează Tribunalul și Judecătoria. Ce înseamnă un astfel de comandament la Sibiu și care vor fi efectele asupra comunității locale, mai ales a celei de afaceri, explică Victor Aileni, expert NATO.

Victor Aileni (foto principală, acum în vârstă de 61 de ani) a fost cel mai tânăr senator al României post-decembriste, membru al Comisiei de politică externă și a celei Militare și de ordine publică. Fizician de profesie, a evoluat după experiența politică în cruda democrație mioritică înspre planificare strategică de afaceri și politică, înspre parteneriate internaționale și securitate. A lucrat mult cu ceea ce înseamnă administrația și comunitatea americană și a devenit și consultant în strategii internaționale pentru grupuri americane, israeliene, italiene, spaniole și așa mai departe, care activează în zone care pornesc de la imobiliare sau turism și ajung până la energie sau tehnologie militară. Printre altele a fost și consultant al consorțiului americano-israelian KBR - Danya Cebus, câștigător al licitației de construire a bazei militare de la Deveselu. A oferit consultanță și pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu, fiind practic acum “expert NATO“. A revenit zilele acestea la Sibiu, unde a susținut un seminar pe tema ”Cultura de reziliență și securitate medicală urbană, în context NATO”. În care a vorbit inclusiv despre cum vor putea intra în relații comerciale firmele din Sibiu cu viitorul Comandament NATO de la Sibiu.

Reporter: Să se teamă sibienii de faptul că, odată cu înființarea comandamentului NATO de la Sibiu, securitatea lor este mai fragilă? Că o astfel de structură cu vizibilitate internațională va transforma orașul într-o țintă pentru grupări teroriste? Victor Aileni: Din contră. Este un enorm plus de siguranță. Așa cum s-a întâmplat cu summit-ul UE de la Sibiu, care a fost impecabil organizat. Asemenea evenimente, precum summit-ul, sunt ținte pentru zonele care au valențe teroriste. Un asemenea eveniment global, cel mai mare care s-a desfășurat la Sibiu, s-a derulat fără stres, lumea s-a bucurat, a cântat, s-a distrat. Șefii de state s-au plimbat prin piață, au dat mâna cu oamenii, ceea ce a demonstrat ce forță poate avea un comandament NATO deasupra (securitatea evenimentului a fost asigurată și cu sprijin aliat – n.r.).

“Mesajul rămâne acesta: este un enorm plus de siguranță, cetățenii nu au de ce să se teamă“, Victor Aileni, expert NATO
Dar summit-ul s-a concentrat pe perioada a cel mult trei zile, cu câteva luni de pregătiri înainte. Comandamentul NATO va fi tot timpul prezent aici. Summit-ul a fost un moment de vârf, iar acestea sunt momentele care creează tentații în zona de securitate. Momentele cotidiene nu mai au asemenea relevanță, precum prezența atâtor șefi de stat. Comandamentul NATO va însemna, în schimb, un semnal extrem de important pentru potențialii investitori. Care se simt mult mai în siguranță în a investi într-o zonă unde există un comandament militar. Mesajul rămâne acesta: este un enorm plus de siguranță, cetățenii nu au de ce să se teamă.

Da, dar dacă până acum, mă rog, până la evenimentele mari, nu exista un motiv suficient pentru cineva care – vulgar spus – să pună o bombă în Piața Mare, în viitor va exista acea structură militară care ar putea justifica astfel de atentate. Filtrele sunt infinit mai mari. Avem la drone și la alte echipamente care vor supraveghea totul 24 de ore din 24. Fiecare milimetru pătrat este supravegheat.

De ce NATO la Sibiu? În primul rând pentru că există o istorie a tradițiilor. De la cavaleri, la scutieri, pe de o parte, la o foarte lungă tradiție militară. Gândiți-vă că Academia Forțelor Terestre împlinește 100 de ani. Sunt mii și mii de tineri care și-au pornit cariera de aici, sunt destine care s-au ramificat la nivel național. Sunt nenumărați șefi de state majore ale diverselor componente de arme care provin din AFT Sibiu. Deci este o tradiție și în armată tradițiile sunt iubite și respectate. Al treilea element major a fost emergența graduală a Sibiului în planul Uniunii Europene. Indiscutabil, Capitala culturală pe care a gestionat-o Sibiul în parteneriat cu Luxemburgul a adus un plan de vizibilitate și de respect extraordinar. Aproape un milion de turiști, de oameni influenți, au participat atunci la nenumărate evenimente și – după cum am subliniat într-o discuție cu fostul domn primar al Sibiului – tot anul acela a fost fără incidente. Atâtea sute de mii de oameni care să vină și să nu se întâmple ceva indică o normă a conviețuirii sociale. Un al patrulea element major a fost emergența actualului președinte. Sibiul a dat un președinte. Și nu orice președinte, ci unul istoric: este minoritar – și religios și etnic – într-un ocean de majoritari, ceea ce a dat un semnal în exterior cât de echilibrată este situația minorităților din România, cât de respectate le sunt libertățile. A fost o mare uimire la nivel european emergența domnului președinte. Și mai există o componentă. Eu sunt fizician de formare și vă spun că Bucureștiul este capitala seismică a Europei. Mai sunt zone seismice în Europa, dar nu pe capitale. Deci la cutremurul care va veni – la care nu se pune problema «dacă», ci «când va veni», căci există aici o falie de 250 de milioane de ani care din când în când generează fricțiuni și o dată la 30, 40, 70 de ani generează câte o catastrofă -, deci acum va fi o catastrofă mult mai mare decât cea din `77. Or, în acel moment, capacitatea statului de a interveni la o catastrofă cu între 3.000 și 5.000 de morți este zero timp de 48 de ore. Căci toți fug acasă să își salveze familia. Gândiți-vă că sare RADET-ul în aer, cu toate țevile acelea cu apă fierbinte. De aceea va fi nevoie ca celelalte dezvoltări urbane să preia din responsabilitățile de reacție rapidă. Or, Sibiul, cu istoria sa militară, vecinătatea de la Cincu, toate acestea au făcut parte dintr-un set de criterii care au dus la înființarea comandamentului la Sibiu.

Dar decizia finală de a amplasa acest comandament la Sibiu i-a aparținut lui Klaus Iohannis, ca șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării? Nu. Decizia s-a luat la nivel NATO, la summit-uri. La care participă toate cele 28 de state, se fac propuneri, iar România a avut întotdeauna contribuții legate de securitatea Mării Negre. Căci s-a anticipat creșterea agresiunii rusești. Fiind principali furnizori de securitate devenim și principali furnizori de securitate economică. Business-urile nu intră în zone cu risc.

În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel

Comandamentul NATO va însemna și bani. Mulți bani

Vor veni 400 de ofițeri cu familiile lor să locuiască aici timp de trei sau patru ani sau pe perioade mai lungi. Cum credeți că va afecta acest lucru Sibiul? Extraordinar. Vă dau un model la o scară mai mare, dar care cred că se va aplica și la Sibiu. A fost războiul celor două Corei, cea de Sud și cea de Nord. Devastator, era și după al doilea război mondial... Ei, Coreea de Sud, beneficiind și de prezența militară americană a avut o traiectorie economică explozivă. Sutele de mii de militari cazați cu familii, infrastructura economică ce s-a creat și s-a mișcat în jurul bazelor militare au permis firmelor coreene să facă parteneriate cu firme americane, au apărut bănci care să finanțeze, au apărut start-up-uri și harnic, în timp, sub asemenea garanții americane, Coreea de Sud s-a transformat în ceea ce vedem azi. Același lucru se întâmplă în vecinătatea oricărei baze militare. Eu vă pot da exemplul bazei de la Mihail Kogălniceanu. M-am ocupat de preselecția primelor firme românești, pentru că pe acea vreme firmele românești nu puteau obține direct contracte, nu aveau un istoric în relația cu NATO. Era prima dată când se instala o bază militară americană în țara noastră. Și atunci, eu fiind în piața de consultanță strategică, am furnizat know-how-ul certificării NATO, după ce la rândul meu am primit “clearence-ul“. Dar nu aveam atunci portofoliul suficient de firme pe care să le recomand să furnizeze ceea ce se cerea. Era atât de mare portofoliul de servicii și produse, încât totul părea mic la ceea ce gestionam eu. Și atunci s-a născut ideea de a genera un set de seminarii, eu prezentând criteriile de formare pentru a obține certificarea NATO, tipul de produse și servicii solicitate și așa mai departe unui auditoriu format din reprezentanții unor firme. Și așa am ajuns la un portofoliu de peste 1.000 și ceva de firme din care eu le-am putut selecționa pe cele mai bune. Am înființat și un call-center, deoarece nu toți managerii de firme românești vorbeau engleza. Iar achizițiile în sistemul militar se fac adesea rapid. Armata trebuie să se miște până la un plafon financiar, există un ofițer contractor, care pune mâna pe telefon și firma care îi oferă, orientativ, prețul cel mai bun, aceea este angajată. Pe banii Pentagonului și Pentagonul întotdeauna plătește. Nu atâtea proceduri, contestații și așa mai departe. Acesta este un exemplu.

Despre câți bani putem vorbi? Estimativ – și vorbesc luând în calcul datele publice – cam 30 – 40 de miliarde de dolari vor intra pe estul Europei. O parte din acești bani vor merge, concentrat, înspre zona poloneză de consolidare. O altă parte va veni înspre noi, iar restul va fi direcționat către infrastructură, căi ferate și alte elemente. Estul Europei devine o componentă militară majoră. Căci, din experiența istorică, ni se arată că tranziția în Rusia se face în situații tensionate. Cu tunul sau cu tancul. Spre exemplu momentele cu Gorbaciov, cu Boris Elțîn și așa mai departe. Căci există un scenariu posibil dacă avem în vedere că există o enormă erodare a lumii care l-a generat pe Putin. S-a ajuns ca această administrație a lui Putin să fie forțată să taie din bugete, ceea ce generează frustrare. S-a ajuns inclusiv la inițierea unei legi de prelungire a vârstei de pensionare cu cinci ani care iarăși generează frustrare. Pe lângă partea de corupție și așa mai departe, ceea ce va duce la un posibil scenariu în care Putin, în urma lui blitzkrieg, să nu mai existe la Moscova.

Victor Aileni, expert NATO Victor Aileni, expert NATO

Cum vor ajunge antreprenorii sibieni “la banii NATO“? Vom pregăti un ciclu de seminarizare, în care prezentăm detalii despre calitatea solicitată, inclusiv cultura de business americană. Căci e o diferență între a avea un contract cu o primărie și cu un comandament NATO. Glumind puțin, cu armata care are glonțul pe țeavă faci altfel business decât cu finii din primărie. În asemenea context, noi am și început să certificăm NATO. Cum ar fi Clinica Polisano Medlife.

Am văzut că au obținut certificarea NATO și cei de la Conacul Maria Theresa, din Orlat. Și în astfel de zone, de leisure să le zicem, vor fi oportunități de afaceri? Categoric. Gândiți-vă că ofițerii cu familiile lor au evenimente. La sutele care vin sunt botezuri, sunt petreceri, sunt nașteri care au nevoie de asistență, sunt cazuri medicale, e nevoie de educație, de grădinițe. Vor avea invitați, va fi nevoie de zone hoteliere căci le vin neamurile. Asta e dimensiunea despre care vorbim.

Comandamentul multinațional NATO va funcționa pe Calea Dumbrăvii Comandamentul multinațional NATO va funcționa pe Calea Dumbrăvii

“Programări strategice de jocuri operative“

Spuneați că România începe să devină planificator de război. Asta se va întâmpla în comandamentul NATO de la Sibiu? Comandamentul va începe să facă programări strategice de jocuri operative, cu conotații militare în Marea Neagră. Nu vorbim de o bază militară, ci de un comandament care planifică. Așa cum inspectoratul școlar al unui județ și ministerul planifică, iar profesorii și liceele și așa mai departe operaționalizează. Deci e o enormă dimensiune de responsabilitate la Sibiu care va avea efecte pe toate componentele.

Comandamentul NATO de la Sibiu va însemna doar SUA? Nu, va însemna toate statele membre. Dar ponderea importantă este cea a SUA. NATO este o construcție americană.

Citește și Comandament de trei stele: Sibiul devine punct crucial pe harta NATO

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

47 comentarii

Caracatița Globală

Acum 4 ani

Inseamna apararea intereselor globaliste criminale, tinerea populatiei native sub control si viitoarea infuzie de africani, musulmani si central asiatici. Toate astea pentru a-si duce la bun sfarsit pnalul de distrugere a Europei si Statelor Unite, din interior... spre creearea omului nou....mai brunet, mai putin inteligent, mai obedient. Implicit asta inseamna distrugerea europenilor ca si neam. Nu Rusia este inamicul... ci neo liberalismul care conduce in tarile din vest pe care le ucid etnic sistematic de la an la an.... Franta nu mai e Franta, Germania e un fel de Siria....Olanda un fel de Africa de Nord. Oare care e programul pentru Romania ?! Deci nu cred ca e motiv de bucutie ca avem un magnet pentru rachetele rusesti sau chinezesti la noi in oras si un tentacul al neoliberalismului fanatic care ne distruge.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un Sibian

Acum 4 ani

”Europenii sunt răi, Nato e rău, vă bagă africani și arabi pe gât. Scutul antirachetă înseamnă numai belele. RUSIA NU ESTE INAMICUL” :))))))))))))))))))))))))))
Raspunde

Vine civilizatia, șase șase!

Acum 4 ani

Excelent articolul! De asa ceva avea nevoie Sibiul... "Cum vor ajunge antreprenorii sibieni “la banii NATO“? Vom pregăti un ciclu de seminarizare, în care prezentăm detalii despre calitatea solicitată, inclusiv cultura de business americană. Căci e o diferență între a avea un contract cu o primărie și cu un comandament NATO. Glumind puțin, cu armata care are glonțul pe țeavă faci altfel business decât cu finii din primărie. "
Raspunde

Donald

Acum 4 ani

Care civilizatie ?... Crezi ca e inteligent sa ai un comandament in raza rachetelor cu raza scurta si medie de actiune rusesti ? Sibiul a devenit scut uman.... chestia aia e in zona centrala. De ce n-au pus-o undeva pe camp ?! Ca doar are armata multe spatii.....putea sa faca o cladire la poligon la Poplaca de exemplu !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

vasile

Acum 4 ani

va insemna... rachete nucleare rusesti tintite pe Sibiu. Daca pana acum nu am plecat, acum musai. traiasca
Raspunde

Ion ionescu

Acum 4 ani

A fost ales Sibiul din ratiuni strategice, la fel cum a fost aleasa baza de la Kogălniceanu de langa Constanța sau cea de la Deveselu de langa Caracal. Asta cu cavaleri, capitala culturala si cutremure la Bucuresti e praf in ochi si manipulare a acestui individ.
Raspunde

Eu sibianul de 54 de ani

Acum 4 ani

Sibiul a fost un oraș oarecum privilegiat și ferit de războaie, cel puțin de cel de al doilea război mondial. Acum însă cu siguranță va fi o posibilă țintă. Nu pentru Rusia, nu pentru China, ci pentru anumite state sau organizații teroriste din Orientul Mijlociu. Gândiți-vă la asta și abia apoi bucurați-vă că România și Sibiul în particular va găzdui Comandamentul NATO
Raspunde

Ironim

Acum 4 ani

Cât de mulţi ignoranţi ! În loc să se bucure de această IMENSĂ oportunitate,plâng ca nişte babe slabe !
Raspunde

Jon Melon

Acum 4 ani

Asa e.. sa ne bucuram ca avem o tinta mare la noi in oras si ca nu iesim din cuvantul marelui stapan putred care ne planuieste infernul. In anii 90 ne puteam uita la americani sau la vest europeni ca la un model... acum, nu cred ca mai e cazul. Nu cred ca vrea nimeni intreg la cap sa faca parte dintr-un sistem care incet incet ne va distruge ca natie, daca o sa continuam asa. Intrebati-i pe germanii care au "primit"...cadou de la Merkel si compania peste 1 milion de sirieni. Sau pe francezii care merg la munca sa plateasca taxe pentru a hrani familiile de mahomezi adusi de globalisti in orasele lor si care fac cate 5 copii in timp ce ei abia daca isi mai permit unul. Oare ce e asta ? Numesti asta oportunitate.... pentru cine, mai exact ?!
Raspunde

MM

Acum 4 ani

O să plouă cu cârnați...
Raspunde

me345

Acum 4 ani

Ne imping astia in fata cum vor iar noi aplaudam ca prostii. Macar dacă aveam o urma de armata, aproape intelegeam 1%. Dar noi bagam batu prin gard doar bazandu.ne ca e posibil sa vina altii sa ne apere. Avem oricând sansele sa devenim o noua Sirie, teren de testare de armament. Ce bine ar duce.o americanii cu Europa instabila si in razboi hibrid cu Rusia in stilul Ucraina. Ca si pe aia i.au impins sa faca gura mare si de 5 ani nu i.au ajutat cu absolut nimic. Economie 0, saracie, foamete, razboi si tot felul de nebuni perindati pe la presedintie.
Raspunde

me345

Acum 4 ani

Americanii au fost intr.adevar puterea binelui in lume pana in anii 60. Au ajutat in al doilea razboi mondial si au reconstruit europa. Dar după anii 60, prin aventurile lor militare de peste tot au inceput sa fie opusul. Au adus doar mizerie, razboi si sărăcie in tarile in care au pus picioru. Si rau e ca o data intrati nu mai ai sanse sa.i.scoti afara.
Raspunde

CX

Acum 4 ani

RIP Teo Peter
Raspunde

CX

Acum 4 ani

Cei din comandamentul NATO nu o sa raspunda penal. Daca sunt beti si dau cu masina peste copiii nostri care traverseaza regulamentar pe trecerea de pietoni, ei nu o sa pateasca nimic. Vezi si cazul lui Guib.
Raspunde

CX

Acum 4 ani

Oficialul american, evacuat din tara Identitatea cetateanului american implicat in accident nu a fost facuta publica, insa ambasada SUA a confirmat prin intermediul unui comunicat emis aseara ca oficialul face parte din efectivele de puscasi marini care asigura securitatea reprezentantei diplomatice. Comunicatul precizeaza ca oficialul a fost evacuat deja din Romania sub escorta unui ofiter de securitate, aflindu-se in prezent intr-o baza militara americana. Ambasada si-a exprimat regretele pentru moartea artistului rock Teo Peter si a precizat ca puscasii marini americani vor coopera deplin cu politia romana in cadrul anchetei privind accidentul rutier. Comunicatul precizeaza ca, pe baza concluziilor oferite de politie, se va stabili daca oficialul american implicat in accident va fi pus sub acuzare. Si nu a fost pus sub acuzare
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Noi nici macar nu avem dreptul sa calatorim fara vize in tara lor decazuta dar ei au dreptuls a isi faca baze militare si comandamente la noi....Cat de prosti suntem.
Raspunde

SM

Acum 4 ani

Se știe că acest domn este un fost comunist care după s-a orientat profesional și a mers către FSN. A urcat profesional datorită partidului socialist. Organizează cursuri de adormit copiii. A ajuns să fie finanțat acest domn și cu ,, doamna lui'' de către PSD. Acest individ nu a făcut NIMIC de când este consilierul doamnei Firea! Bucureștiul se dărâmă pe oameni, dar cui îi pasă?! Obiectivul lui nu este să ajute, ci doar să încaseze bani. Oamenii nu uită - Victor Aileni - fost senator FSN de Cluj, consilier a lui Ion Iliescu, consilier din 2016 pentru doamna Firea! Unul care a furat din banii publici cât de mult a putut.
Raspunde

unul din cei multi care respecta NATO

Acum 4 ani

este impresionant interviul! felicitari dle Aileni! ar fi extraordinar sa organizati mai multe seminarii pentru sibieni pemtri a intelege si folosi noile oportunitati/Sibiul a devenit un oras cu extraordinata prezenta internationala si noi sibienii ne simtim foarte mandrii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cristian

Acum 4 ani

de ce nu candidati D-le Aileni! v-as vota cu toti prietenii mei din Sibiu si nu numai! aveti o intelegere extraordinara a realitatilor interne si externe pe care nu am mai vazut-o nicaiaeri!/sun de acor ca este nevoie d emai multe seminarii pentru intelege procedurile de achizitii pentru zonele militare precum si directiile si rolulul pe car Romania il va avea in perioada care urmeaza! FELICITARI!
Raspunde

SIBIU NATO 2019

Acum 4 ani

SM ce te califica la varsta de tutar pe care o ai sa faci asemenea afirmatii?..nimic din biografia profesionala, limbaj, cunostinte nu indica sub nici o forma apartenenta la comunism!..comunismul nu producea decat ingusti la minte sa si tine, lozincari, fanatici etc..in alta ordine de idei FELICITARI dle Aileni!! am participat la seminarul pe care l-ati orbanizat in 2007 la Sibiu pt certificarile NATO comercial pt furnizari de servicii si produse pt bza de la Kogalniceanu si impreuna cu cateva firme asociate am reusit sa obtinem cateva contracte!
Raspunde

RoFail

Acum 4 ani

Vechii comunisti ne-au vandut la noii stapani. Acum suntem slugile corporatiilor straine de la 9 la 5... sau 10 ca suntem in Romania, nu mai avem timp sa facem copii si vom fi induplecati sa acceptam "refugiati" ca si-asa avem spatiu si suntem slugi toti laolalta, platitori ai avioanelor personale, yachturilor si cladirilor in care isi duc vietile globalistii pentru care suntem gata sa murim, sub steagul NATO pentru a-i apara.
Raspunde

un calugar de manastire

Acum 4 ani

un prieten mi-a recoamndat interviul si sunt socat sa constat atatea minti cretinizate si spalate cu cernobal rusesc! NATO inseamna siguranta, investitii, lege..nu vodca, mafii rusescti sau degenerati siberieini-este un timp al renasterii cu tot ce are Sibiul mai valoros!..piei satana ruseasca..cu trolii tai cu tot..:)))
Raspunde

O Maica Stareta

Acum 4 ani

NATO inseamna mana lunga a globalistilor, inseamna aparatorul mizeriei in care e aruncata Europa si Statele Unite de catre cei care au acaparat puterea in aceste zone. NATO e armata celor asupriti si condamnati la disparitie rasiala prin mijloace aparent pasnice... adica imigratie masiva. NATO era ce spui tu acolo, acum 20 de ani. Esti cam in urma cu stirile. Asta nu inseamna ca Rusia e ceva bun... dimpotriva. Tu ai cazut in capcana globalistilor... adica in mintea ta sunt doua alternative..ori ei, ori Rusia pe care au transformat-o mediatic intr-o sperietoare. Sunt specialisti la asa ceva.
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Tin minte ca inainte ca Romania sa intre in NATO, evz.ro intreba oamenii simpli de la tara daca stiu ce inseamna lucrul asta pentru ei. Unul a raspuns in sensul va "vine NATO, ne ia cazanele de rachiu si nu ne mai lasa sa ne batem muierile". Citind comentariile de aici, nivelul nu s-a prea schimbat. Se amesteca migrantii din Franta, sirienii din Germania, globalizarea si efectele ei cu infiintarea unui sediu NATO la Sibiu. Se confunda NATO cu "americanii". 400 de ofiteri plus famiile lor inseamna un impuls pentru oras, in domeniile invatamantului, al culturii, a vietii de zi cu zi. Fara regimentele austriece si ofiterii lor, Sibiul si Transilvania ar fi fost mult mai sarace. Ei or adus cultura (teatru, concerte, seri de dans), ei or adus arta culinara (cele mai multe specialitati considerate "sasesti", cremsnit-ul, islare etc.). Io nu cred ca o migratie din vest (dupa atatia ani doar de cea din sud-est) va strica, din contra. Fiti mai optimisti. PS: Daca era vorba de stationarea de soldati americani, frica era justa.
Raspunde

Verde

Acum 4 ani

Nu cred ca se confunda lucrurile chiar asa, doar ca tu, ca si altii confundati NATO din anii 90 cu ceea ce reprezinta acum. Du-te si plimba-te prin Paris sai Londra si o sa ai impresia ca esti in Islamabad in unele zone. Daca asta apara NATO si asta se asterne sub aceasta aparare... atunci cred ca nici un roman intreg la cap n-ar fi de aacord. 400 de ofiteri + familiile lor inseamna o tinta buna pentru atentate sau pentru rachetele rusesti. Nu ca ar trebui sa stam cu frica lor, dar daca inainte nu eram siguri, acum sunte 100% siguri. Nu stiu daca e inteligent sa avem 400 de ofiteri si familiile lor, jandarmi ai unui sistem care distruge cultural si etnic Europa si Statele Unite.
Raspunde

pro NATO

Acum 4 ani

multe orase germane au cazut economic dupa ce s-au desfiintat o parte din bazele militare americane odata cu caderea zidului berlinului. prezenta comandamentului la Sibiu este o sansa deosebita pt intreaga comunitate..nu pierdeti vremea cu intoxicarile trolilor...comandament inseamna siguranta, vizibilitate globala si business:!!
Raspunde

Criss

Acum 4 ani

Stii tu... da-ne exemple de orase cazute economic dupa plecarea bazelor americane. Nu cred ca gasesti, nu stiu zau cine intoxica si vorbeste aiurea.. Da-ne un exemplu, cel putin sau doua ca ai spus orase.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Corect! Sunt surprins sa vad atatia troli sau oameni care vad doar scenarii triste. Dupa comentarii, am impresia ca este un trol sef care posteaza sub diferite pseudonime. Pana in '90 aceeasi oameni asteptau americanii, acum ca au venit, ii dranjeaza globalizarea. Nu sunt americanii usa de biserica dar sa nu uitam ca Romaniei, Rusia i-a facut cel mai mult rau si nu doar Romaniei. In momentul de fata prefer raul cel mai mic! Nu mai fiti atat de paranoici!
Raspunde

Pro NATO 2

Acum 4 ani

pentru prima data in istorie Romania are prin NATO-cea mai puternica alianta militata din istorie, garantii de securitae extraordinare, devenind si principala putere militaro-economica in regiune. este un moment istoric si trolii expiratii nu pot stirbii cu nimic extraordinarul moment istoric:). timpul sa invatam noul statut de leader si in arteneriat cu aliatii nodtri sa consolidam valorile democratiei!
Raspunde

History Reloaded

Acum 4 ani

Nu sunt troli... e exprimare libera, destul de documentata si pertinenta ceea ce se observa mai sus. Daca o discreditezi cu texte de genul "facem parte din...cea mai puternica alianta etc etc", atunci adu-ti aminte ca am mai facut parte dintr-una in trecut. Se numea Cortina de Fier, iar militar era mai puternica decat NATO. Asta o stiau si americanii, prin anii 80. Lumea are dreptul sa se intrebe de ce avem baze NATO iar in Schengen nu avem voie si nici sa calatorim cu vize in SUA nu avem voie. Oare nu suntem o colonie folosita drept avampost la granita globalistilor ? Mie mi se par foarte pertinente aceste intrebari.... ori esti neobisnuit ca romanii sa isi puna asemenea intrebari ? O populatie obidita, prostita si trimisa la munca in fabricile vestice pe propriul teritoriu ? Nu discutam cine e de vina, PSD-ul sau conducerile care s-au perindat pe la Bucuresti, dar astea sunt advaruri. Trolii in general nu au argumente si intrebari sau raspunsuri valide, ca de-aia se numesc asa. Daca e sa ne luam dupa o definitie a lor, tu esti mai trol decat toti ceilalti, pentru ca nu faci altceva decat a repeta la nesfarsit niste lozinci si nu ai nici un raspuns.
Raspunde

un troll care vrea in NATO

Acum 4 ani

haideti sa ne bucuram de noile oportunitati economice ale sibienilor, de prestigiul international de care se bucura Sibiul..:)..am si eu cunoscuti care au castigat licitatii la Kogalniceanu si Cincu si sunt foarte multumiti! cat despre troli sa stea in Siberia la vodka..cat o mai fii ca dupa cuma pare se cam termina ratia:))
Raspunde

Eldorado

Acum 4 ani

Pai dupa titlu, tu esti troll-ul, deci rezerva-ti bilet !
Raspunde

@Iooo

Acum 4 ani

Ai uitat sa precizezi ca scutul de la Deveselu e american si ca romanii nici nu au voie sa intre in baza aia americana ! Deci cum ramane cu vizele ? Romanii n-au nici dreptuls a verifice ce rachete pun americanii in lansatoare.. nu avem de unde sa stim daca sunt unele balistice sau doar anti aeriene. Din nato fac parte toti aliatii vestici pentru ale caror interese suntem dispusi sa murim. Deci cum ramane cu Schengen ? Vezi ca nu ai idee despre nimic ?
Raspunde

NOSTRADAMUS

Acum 4 ani

daca nu era NATO ne papa mafia ruseasca cu fulgi cu tot..cartitele si conservele rusesti plantate de zeci de ani cantau cazaciocul pe RO..NATO a creat contraponderea si a generat contextul revenirii RO spe stabilitate si acum in proces de consolidare regionala..nimic din universul care ne inconjoara nu are vreo creatie ruseasca..inafara de materii prime, dezinformare, rapt..santaj..rusia nu produce mare lucru..in ritmul mortalitatii mari a mujicilor o inghite china:))
Raspunde

Ddy

Acum 4 ani

Stai linistit... ca in SUA se inmultesc in mare parte mexicanii, negrii si musulmanii. Americanii albi sunt in scadere de mult. Oamenii nu mai chef de facut copii nu mai au cand, ca au ajuns slugile acestor "minoritati".. ei merg la munca sa plateasca taxe pentru a avea aia ce manca si sa toarne copii pe banda sa le ia alocatia. Ai auzit de termenul "white genocide" ? Cauta si vei gasi. Daca pe rusi i inghite China, pe americani si europeni o sa-i inghita arabii, mexicanii si negrii. Felicitari si la mai mare, globalism si mizerie cat incape.
Raspunde

Leonard

Acum 4 ani

NATO este cel mai bun lucru care sa întâmplat României în istoria ei modernă. NATO is the Best thing happened to Romania in her modern history
Raspunde

Gigi Gim

Acum 3 ani

Se poate angaja o persoana civila la aceasta organizatie ? Se tine vre-un concurs?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus