X
victor aileni

Interviu. Ce înseamnă viitorul Comandament NATO de la Sibiu? Securitate și mulți bani

Deja a început amenajarea viitorului cartier NATO la Sibiu, în prelungirea poligonului dinspre Poplaca. Aici vor fi cazați, împreună cu familiile lor, cei 400 de ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO, care vor lucra în cadrul Comandamentului multinațional NATO. Acesta va deveni funcțional din toamna anului 2021 pe Calea Dumbrăvii, în șirul de clădiri unde încă mai funcționează Tribunalul și Judecătoria. Ce înseamnă un astfel de comandament la Sibiu și care vor fi efectele asupra comunității locale, mai ales a celei de afaceri, explică Victor Aileni, expert NATO.

Victor Aileni (foto principală, acum în vârstă de 61 de ani) a fost cel mai tânăr senator al României post-decembriste, membru al Comisiei de politică externă și a celei Militare și de ordine publică. Fizician de profesie, a evoluat după experiența politică în cruda democrație mioritică înspre planificare strategică de afaceri și politică, înspre parteneriate internaționale și securitate. A lucrat mult cu ceea ce înseamnă administrația și comunitatea americană și a devenit și consultant în strategii internaționale pentru grupuri americane, israeliene, italiene, spaniole și așa mai departe, care activează în zone care pornesc de la imobiliare sau turism și ajung până la energie sau tehnologie militară. Printre altele a fost și consultant al consorțiului americano-israelian KBR – Danya Cebus, câștigător al licitației de construire a bazei militare de la Deveselu. A oferit consultanță și pentru baza militară de la Mihail Kogălniceanu, fiind practic acum “expert NATO“. A revenit zilele acestea la Sibiu, unde a susținut un seminar pe tema ”Cultura de reziliență și securitate medicală urbană, în context NATO”. În care a vorbit inclusiv despre cum vor putea intra în relații comerciale firmele din Sibiu cu viitorul Comandament NATO de la Sibiu.

Reporter: Să se teamă sibienii de faptul că, odată cu înființarea comandamentului NATO de la Sibiu, securitatea lor este mai fragilă? Că o astfel de structură cu vizibilitate internațională va transforma orașul într-o țintă pentru grupări teroriste?
Victor Aileni: Din contră. Este un enorm plus de siguranță. Așa cum s-a întâmplat cu summit-ul UE de la Sibiu, care a fost impecabil organizat. Asemenea evenimente, precum summit-ul, sunt ținte pentru zonele care au valențe teroriste. Un asemenea eveniment global, cel mai mare care s-a desfășurat la Sibiu, s-a derulat fără stres, lumea s-a bucurat, a cântat, s-a distrat. Șefii de state s-au plimbat prin piață, au dat mâna cu oamenii, ceea ce a demonstrat ce forță poate avea un comandament NATO deasupra (securitatea evenimentului a fost asigurată și cu sprijin aliat – n.r.).

“Mesajul rămâne acesta: este un enorm plus de siguranță, cetățenii nu au de ce să se teamă“, Victor Aileni, expert NATO

Dar summit-ul s-a concentrat pe perioada a cel mult trei zile, cu câteva luni de pregătiri înainte. Comandamentul NATO va fi tot timpul prezent aici.
Summit-ul a fost un moment de vârf, iar acestea sunt momentele care creează tentații în zona de securitate. Momentele cotidiene nu mai au asemenea relevanță, precum prezența atâtor șefi de stat. Comandamentul NATO va însemna, în schimb, un semnal extrem de important pentru potențialii investitori. Care se simt mult mai în siguranță în a investi într-o zonă unde există un comandament militar. Mesajul rămâne acesta: este un enorm plus de siguranță, cetățenii nu au de ce să se teamă.

Da, dar dacă până acum, mă rog, până la evenimentele mari, nu exista un motiv suficient pentru cineva care – vulgar spus – să pună o bombă în Piața Mare, în viitor va exista acea structură militară care ar putea justifica astfel de atentate.
Filtrele sunt infinit mai mari. Avem la drone și la alte echipamente care vor supraveghea totul 24 de ore din 24. Fiecare milimetru pătrat este supravegheat.

De ce NATO la Sibiu?
În primul rând pentru că există o istorie a tradițiilor. De la cavaleri, la scutieri, pe de o parte, la o foarte lungă tradiție militară. Gândiți-vă că Academia Forțelor Terestre împlinește 100 de ani. Sunt mii și mii de tineri care și-au pornit cariera de aici, sunt destine care s-au ramificat la nivel național. Sunt nenumărați șefi de state majore ale diverselor componente de arme care provin din AFT Sibiu. Deci este o tradiție și în armată tradițiile sunt iubite și respectate. Al treilea element major a fost emergența graduală a Sibiului în planul Uniunii Europene. Indiscutabil, Capitala culturală pe care a gestionat-o Sibiul în parteneriat cu Luxemburgul a adus un plan de vizibilitate și de respect extraordinar. Aproape un milion de turiști, de oameni influenți, au participat atunci la nenumărate evenimente și – după cum am subliniat într-o discuție cu fostul domn primar al Sibiului – tot anul acela a fost fără incidente. Atâtea sute de mii de oameni care să vină și să nu se întâmple ceva indică o normă a conviețuirii sociale. Un al patrulea element major a fost emergența actualului președinte. Sibiul a dat un președinte. Și nu orice președinte, ci unul istoric: este minoritar – și religios și etnic – într-un ocean de majoritari, ceea ce a dat un semnal în exterior cât de echilibrată este situația minorităților din România, cât de respectate le sunt libertățile. A fost o mare uimire la nivel european emergența domnului președinte. Și mai există o componentă. Eu sunt fizician de formare și vă spun că Bucureștiul este capitala seismică a Europei. Mai sunt zone seismice în Europa, dar nu pe capitale. Deci la cutremurul care va veni – la care nu se pune problema «dacă», ci «când va veni», căci există aici o falie de 250 de milioane de ani care din când în când generează fricțiuni și o dată la 30, 40, 70 de ani generează câte o catastrofă -, deci acum va fi o catastrofă mult mai mare decât cea din `77. Or, în acel moment, capacitatea statului de a interveni la o catastrofă cu între 3.000 și 5.000 de morți este zero timp de 48 de ore. Căci toți fug acasă să își salveze familia. Gândiți-vă că sare RADET-ul în aer, cu toate țevile acelea cu apă fierbinte. De aceea va fi nevoie ca celelalte dezvoltări urbane să preia din responsabilitățile de reacție rapidă. Or, Sibiul, cu istoria sa militară, vecinătatea de la Cincu, toate acestea au făcut parte dintr-un set de criterii care au dus la înființarea comandamentului la Sibiu.

Dar decizia finală de a amplasa acest comandament la Sibiu i-a aparținut lui Klaus Iohannis, ca șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării?
Nu. Decizia s-a luat la nivel NATO, la summit-uri. La care participă toate cele 28 de state, se fac propuneri, iar România a avut întotdeauna contribuții legate de securitatea Mării Negre. Căci s-a anticipat creșterea agresiunii rusești. Fiind principali furnizori de securitate devenim și principali furnizori de securitate economică. Business-urile nu intră în zone cu risc.

În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel

În 2012, Sibiul a mai fost gazda unei reuniuni NATO la cel mai înalt nivel

Comandamentul NATO va însemna și bani. Mulți bani

Vor veni 400 de ofițeri cu familiile lor să locuiască aici timp de trei sau patru ani sau pe perioade mai lungi. Cum credeți că va afecta acest lucru Sibiul?
Extraordinar. Vă dau un model la o scară mai mare, dar care cred că se va aplica și la Sibiu. A fost războiul celor două Corei, cea de Sud și cea de Nord. Devastator, era și după al doilea război mondial… Ei, Coreea de Sud, beneficiind și de prezența militară americană a avut o traiectorie economică explozivă. Sutele de mii de militari cazați cu familii, infrastructura economică ce s-a creat și s-a mișcat în jurul bazelor militare au permis firmelor coreene să facă parteneriate cu firme americane, au apărut bănci care să finanțeze, au apărut start-up-uri și harnic, în timp, sub asemenea garanții americane, Coreea de Sud s-a transformat în ceea ce vedem azi. Același lucru se întâmplă în vecinătatea oricărei baze militare. Eu vă pot da exemplul bazei de la Mihail Kogălniceanu. M-am ocupat de preselecția primelor firme românești, pentru că pe acea vreme firmele românești nu puteau obține direct contracte, nu aveau un istoric în relația cu NATO. Era prima dată când se instala o bază militară americană în țara noastră. Și atunci, eu fiind în piața de consultanță strategică, am furnizat know-how-ul certificării NATO, după ce la rândul meu am primit “clearence-ul“. Dar nu aveam atunci portofoliul suficient de firme pe care să le recomand să furnizeze ceea ce se cerea. Era atât de mare portofoliul de servicii și produse, încât totul părea mic la ceea ce gestionam eu. Și atunci s-a născut ideea de a genera un set de seminarii, eu prezentând criteriile de formare pentru a obține certificarea NATO, tipul de produse și servicii solicitate și așa mai departe unui auditoriu format din reprezentanții unor firme. Și așa am ajuns la un portofoliu de peste 1.000 și ceva de firme din care eu le-am putut selecționa pe cele mai bune. Am înființat și un call-center, deoarece nu toți managerii de firme românești vorbeau engleza. Iar achizițiile în sistemul militar se fac adesea rapid. Armata trebuie să se miște până la un plafon financiar, există un ofițer contractor, care pune mâna pe telefon și firma care îi oferă, orientativ, prețul cel mai bun, aceea este angajată. Pe banii Pentagonului și Pentagonul întotdeauna plătește. Nu atâtea proceduri, contestații și așa mai departe. Acesta este un exemplu.

Despre câți bani putem vorbi?
Estimativ – și vorbesc luând în calcul datele publice – cam 30 – 40 de miliarde de dolari vor intra pe estul Europei. O parte din acești bani vor merge, concentrat, înspre zona poloneză de consolidare. O altă parte va veni înspre noi, iar restul va fi direcționat către infrastructură, căi ferate și alte elemente. Estul Europei devine o componentă militară majoră. Căci, din experiența istorică, ni se arată că tranziția în Rusia se face în situații tensionate. Cu tunul sau cu tancul. Spre exemplu momentele cu Gorbaciov, cu Boris Elțîn și așa mai departe. Căci există un scenariu posibil dacă avem în vedere că există o enormă erodare a lumii care l-a generat pe Putin. S-a ajuns ca această administrație a lui Putin să fie forțată să taie din bugete, ceea ce generează frustrare. S-a ajuns inclusiv la inițierea unei legi de prelungire a vârstei de pensionare cu cinci ani care iarăși generează frustrare. Pe lângă partea de corupție și așa mai departe, ceea ce va duce la un posibil scenariu în care Putin, în urma lui blitzkrieg, să nu mai existe la Moscova.

Victor Aileni, expert NATO

Victor Aileni, expert NATO

Cum vor ajunge antreprenorii sibieni “la banii NATO“?
Vom pregăti un ciclu de seminarizare, în care prezentăm detalii despre calitatea solicitată, inclusiv cultura de business americană. Căci e o diferență între a avea un contract cu o primărie și cu un comandament NATO. Glumind puțin, cu armata care are glonțul pe țeavă faci altfel business decât cu finii din primărie. În asemenea context, noi am și început să certificăm NATO. Cum ar fi Clinica Polisano Medlife.

Am văzut că au obținut certificarea NATO și cei de la Conacul Maria Theresa, din Orlat. Și în astfel de zone, de leisure să le zicem, vor fi oportunități de afaceri?
Categoric. Gândiți-vă că ofițerii cu familiile lor au evenimente. La sutele care vin sunt botezuri, sunt petreceri, sunt nașteri care au nevoie de asistență, sunt cazuri medicale, e nevoie de educație, de grădinițe. Vor avea invitați, va fi nevoie de zone hoteliere căci le vin neamurile. Asta e dimensiunea despre care vorbim.

Comandamentul multinațional NATO va funcționa pe Calea Dumbrăvii

Comandamentul multinațional NATO va funcționa pe Calea Dumbrăvii

“Programări strategice de jocuri operative“

Spuneați că România începe să devină planificator de război. Asta se va întâmpla în comandamentul NATO de la Sibiu?
Comandamentul va începe să facă programări strategice de jocuri operative, cu conotații militare în Marea Neagră. Nu vorbim de o bază militară, ci de un comandament care planifică. Așa cum inspectoratul școlar al unui județ și ministerul planifică, iar profesorii și liceele și așa mai departe operaționalizează. Deci e o enormă dimensiune de responsabilitate la Sibiu care va avea efecte pe toate componentele.

Comandamentul NATO de la Sibiu va însemna doar SUA?
Nu, va însemna toate statele membre. Dar ponderea importantă este cea a SUA. NATO este o construcție americană.

Citește și Comandament de trei stele: Sibiul devine punct crucial pe harta NATO

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

46 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Caracatița Globală

  Inseamna apararea intereselor globaliste criminale, tinerea populatiei native sub control si viitoarea infuzie de africani, musulmani si central asiatici. Toate astea pentru a-si duce la bun sfarsit pnalul de distrugere a Europei si Statelor Unite, din interior… spre creearea omului nou….mai brunet, mai putin inteligent, mai obedient. Implicit asta inseamna distrugerea europenilor ca si neam.

  Nu Rusia este inamicul… ci neo liberalismul care conduce in tarile din vest pe care le ucid etnic sistematic de la an la an…. Franta nu mai e Franta, Germania e un fel de Siria….Olanda un fel de Africa de Nord. Oare care e programul pentru Romania ?!

  Deci nu cred ca e motiv de bucutie ca avem un magnet pentru rachetele rusesti sau chinezesti la noi in oras si un tentacul al neoliberalismului fanatic care ne distruge.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Un Sibian

   ”Europenii sunt răi, Nato e rău, vă bagă africani și arabi pe gât. Scutul antirachetă înseamnă numai belele. RUSIA NU ESTE INAMICUL” :))))))))))))))))))))))))))

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Alt Sibian

    Sibiene… mai fa o tura prin Europa arabizata…te invit sa vizitezi Londra, Parisul sau Amsterdamul, apoi te mai invit sa iei in deradere unele lucruri.

    Sau crezi ca olandezii au vrut sa fie invadati de arabi. Sau nemtii sau suedezii la fel ? Oare cine i-a teleportat acolo si le-a deschis usa ? Oare de ce vrea sa faca Trump gard la granita cu Mexic ? Asa, ca idee, documenteaza-te inainte sa faci “bascalie” cu neuronul zburdalnic…

    Numa bine !

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Caracatița

    N-a zis nimeni ca europenii sunt rai… ba dimpotriva. Europenii sunt victime ale acelor indivizi care au permis invazia tarilor lor si a continentului european… sunt victimele fanaticilor care instaureaza globalizarea cu orice pret si controleaza lumea prin emisiuni TV si reclame sau campanii unde induc empatie fata de invadatori ! Europenii sunt victime ca si noi est europenii care venim la rand….

    Polonezii si ungurii si-au dat seama, noi inca visam ! Marele pericol e propria noastra disparitie ca neam, nu prin mijloace militare ci prin invazii planificate.

    Daca tu in naivitatea ta te gandesti ca razboiul nu mai e de actualitate iar un comandament in oras e doar bucurie, mai gandeste-te. Uite-te la Ucraina sau la Siria. Sau crezi ca daca decide cineva sa arunce in aer comandamentul din Sibiu vor sari americanii si vor “face dreptate”… te inseli amarnic. Nu se va intampla nimic… noi suntem folositi ca paravan iar orasul nostru ca scut uman care va fi facut praf si pulbere in cazul unui conflict.

    Daca nu te intereseaza lucrurile astea, ar trebui sa te interesezi de doctrina armatei americane, care se pregateste de un razboi de mare intensitate si scurta durata in Europa de Est si/sau Marea Chinei de Sud. Unde ne aflam noi ?

    Ideea e ca globalistii au avansat pana la granitele fierbinti ale celor care-i combat si nu accepta mocirla sub umana in care a fost aruncata Europa si Statele Unite. Sunt in scadere si pierd teren in ultima vreme, deci un razboi i-ar ajuta sa se simta din nou eliberatori si providentiali.

    Traim in cartea lui Orwell, 1984 si suntem un fel de Oceania. Citeste despre subiect, inainte sa comentezi hipstereli. In stilul ala vei fi i nconjurat de arabi, iar in 20 de ani vom avea moschei in oras iar copilul tau va fi minoritar la scoala generala, unde 90% vor fi negrii sau arabi. Asta se intampla in multe zone din vest la momentul asta.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Un Sibian

     Ce zici tu? Că va sări în aer comandamentul Nato de la Sibiu? Și cine mă rog îl va arunca în aer? Rușii? Asta e retorică veche de ani de zile: ”nu puneți scut anti-rachetă la Deveselu că-l vor arunca în aer rușii”. Da ce, mă, îi pune cineva să-l arunce în aer? E scut ANTI-rachetă, de apărare, nu de atac. Hai, du-te și trolează prin altă parte, ați intrat până și pe ziarele locale, ce drq.

     Tot ce văd eu e că Sputnik România, satelitul propagandei ruse, laudă și pupă-n c*# guvernul PSD-ist Dăncilă, oare de ce?

     Spicuiesc doar câteva titluri recente:
     1. Maria Grapini și Carmen Avram îl desființează pe omul lui Cioloș din Parlamentul European
     2. Viorica Dăncilă îi dă o lecție unui belgian tupeist: Uită-te la tine-n țară, mai bine!
     3. Șerban Nicolae nu suportă parvenitismul – îl face praf pe Dan Barna!

     Când un guvern este susținut de ruși, asta te cam pune pe gânduri.
     Ah, și am uitat de Orlando Teodorovici, magicianul de la economie, actualmente guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei, cu imunitate diplomatică acordată tot de Rusia, ca recompensă când a pus umărul să scape Rusia de sancțiunile UE. Însă cretinul ăla de narcisist arogant nici nu a îndrăznit să infirme asta în presă, nici nu ar fi avut cum: boul figurează literalmente în ierarhia conducerii băncii, intrați pe site-ul lor și dați un pic mai jos, o să-l găsiți:

     https://iib.int/en/governors

     (faptul că acolo figurează și oameni de stat din Cehia, care, odată cu alegerea lui Milos Zeman, se apropie din ce în ce mai mult de China și Rusia, Ungaria – relația bună a lui Orban cu Putin e arhicunoscută, Bulgaria, mai puțin, dar nu se știe, toții fiind din țări care au avut momente de distanțare față de UE, sau care au avut adevărate conflicte deschise în ultimii ani).

     Dar, evident, americanii sunt pericolul, nu rușii. Hai, lăsați retorica asta învechită și afirmațiile bazate pe ce practic? Pe ce ai visat tu azi-noapte? Ai vreo dovadă? Nu? Atunci du-te la culcare. Ți-ai ales prost orașul pentru propaganda rusă, eu zic să-ți duci aberațiile prin altă parte, că aici nu țin!

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Caracatița

      Nu stiu cu cine te certi tu sau cine ai impresia ca a “intrat pe z iarele locale”. Ai probleme… paranoia poate ? Cauta un psiholog, ceva.

      Poate nu ai idee, evident nu ai ca, lansatoarele de la Deveselu, cu rachete patriot, sunt aceleasi care se folosesc si pentru alte rachete, sol sol, balistice. Nu le stiu exact denumirea, dar cauta si vei gasi, daca chiar esti interesat… deci acuzatiile Rusiei nu sunt tocmai nefondate. Acum, sa ne gandim ce s-ar intampla daca spre exemplu China si Rusia ar plasa vreo 20 de baterii de rachete anti aeriene in Venezuela sau Mexic, de exemplu.. ca despre cuba ne-am lamurit in 1967.

      Oricine il poate arunca in aer, tocmai aia e ideea, iar in cazul unui conflict in zona, in care NATO ar fi implicat impotriva Rusiei, atunci e garantat ca ei vor fi cei ce il vor distruge, odata cu o mare parte din Sibiu… dar nu ne ingrijoram, ca nu atinge Washington-ul, asa-i ? Suntem carne de tun, la mii de KM departare, deci cui i pasa. Sau crezi ca te va salva Germania ?…. cat timp rezista nemtii fara gaz ? Si asa mai departe.

      Iesi din oras, copile, ia-ti un bilet, viziteaza Europa arabizata si nu mai visa. Citindu-ti aberatiile am impresia ca citesc versuri din cantecele cu protagonisti afro americani impinse in fata pe mtv. Trezeste-te, zau, e jenant sa fii atat de naiv.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vine civilizatia, șase șase!

  Excelent articolul! De asa ceva avea nevoie Sibiul…
  “Cum vor ajunge antreprenorii sibieni “la banii NATO“?
  Vom pregăti un ciclu de seminarizare, în care prezentăm detalii despre calitatea solicitată, inclusiv cultura de business americană. Căci e o diferență între a avea un contract cu o primărie și cu un comandament NATO. Glumind puțin, cu armata care are glonțul pe țeavă faci altfel business decât cu finii din primărie. “

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Donald

   Care civilizatie ?… Crezi ca e inteligent sa ai un comandament in raza rachetelor cu raza scurta si medie de actiune rusesti ?
   Sibiul a devenit scut uman…. chestia aia e in zona centrala. De ce n-au pus-o undeva pe camp ?! Ca doar are armata multe spatii…..putea sa faca o cladire la poligon la Poplaca de exemplu !

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ion ionescu

  A fost ales Sibiul din ratiuni strategice, la fel cum a fost aleasa baza de la Kogălniceanu de langa Constanța sau cea de la Deveselu de langa Caracal. Asta cu cavaleri, capitala culturala si cutremure la Bucuresti e praf in ochi si manipulare a acestui individ.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Eu sibianul de 54 de ani

  Sibiul a fost un oraș oarecum privilegiat și ferit de războaie, cel puțin de cel de al doilea război mondial. Acum însă cu siguranță va fi o posibilă țintă. Nu pentru Rusia, nu pentru China, ci pentru anumite state sau organizații teroriste din Orientul Mijlociu. Gândiți-vă la asta și abia apoi bucurați-vă că România și Sibiul în particular va găzdui Comandamentul NATO

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Jon Melon

   Asa e.. sa ne bucuram ca avem o tinta mare la noi in oras si ca nu iesim din cuvantul marelui stapan putred care ne planuieste infernul.
   In anii 90 ne puteam uita la americani sau la vest europeni ca la un model… acum, nu cred ca mai e cazul. Nu cred ca vrea nimeni intreg la cap sa faca parte dintr-un sistem care incet incet ne va distruge ca natie, daca o sa continuam asa. Intrebati-i pe germanii care au “primit”…cadou de la Merkel si compania peste 1 milion de sirieni. Sau pe francezii care merg la munca sa plateasca taxe pentru a hrani familiile de mahomezi adusi de globalisti in orasele lor si care fac cate 5 copii in timp ce ei abia daca isi mai permit unul.
   Oare ce e asta ? Numesti asta oportunitate…. pentru cine, mai exact ?!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  me345

  Ne imping astia in fata cum vor iar noi aplaudam ca prostii.
  Macar dacă aveam o urma de armata, aproape intelegeam 1%. Dar noi bagam batu prin gard doar bazandu.ne ca e posibil sa vina altii sa ne apere.
  Avem oricând sansele sa devenim o noua Sirie, teren de testare de armament.
  Ce bine ar duce.o americanii cu Europa instabila si in razboi hibrid cu Rusia in stilul Ucraina.
  Ca si pe aia i.au impins sa faca gura mare si de 5 ani nu i.au ajutat cu absolut nimic. Economie 0, saracie, foamete, razboi si tot felul de nebuni perindati pe la presedintie.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  me345

  Americanii au fost intr.adevar puterea binelui in lume pana in anii 60. Au ajutat in al doilea razboi mondial si au reconstruit europa. Dar după anii 60, prin aventurile lor militare de peste tot au inceput sa fie opusul. Au adus doar mizerie, razboi si sărăcie in tarile in care au pus picioru.
  Si rau e ca o data intrati nu mai ai sanse sa.i.scoti afara.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CX

  Cei din comandamentul NATO nu o sa raspunda penal. Daca sunt beti si dau cu masina peste copiii nostri care traverseaza regulamentar pe trecerea de pietoni, ei nu o sa pateasca nimic. Vezi si cazul lui Guib.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CX

  Oficialul american, evacuat din tara

  Identitatea cetateanului american implicat in accident nu a fost facuta publica, insa ambasada SUA a confirmat prin intermediul unui comunicat emis aseara ca oficialul face parte din efectivele de puscasi marini care asigura securitatea reprezentantei diplomatice.

  Comunicatul precizeaza ca oficialul a fost evacuat deja din Romania sub escorta unui ofiter de securitate, aflindu-se in prezent intr-o baza militara americana.

  Ambasada si-a exprimat regretele pentru moartea artistului rock Teo Peter si a precizat ca puscasii marini americani vor coopera deplin cu politia romana in cadrul anchetei privind accidentul rutier. Comunicatul precizeaza ca, pe baza concluziilor oferite de politie, se va stabili daca oficialul american implicat in accident va fi pus sub acuzare.

  Si nu a fost pus sub acuzare

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cris

  Noi nici macar nu avem dreptul sa calatorim fara vize in tara lor decazuta dar ei au dreptuls a isi faca baze militare si comandamente la noi….Cat de prosti suntem.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  SM

  Se știe că acest domn este un fost comunist care după s-a orientat profesional și a mers către FSN. A urcat profesional datorită partidului socialist. Organizează cursuri de adormit copiii. A ajuns să fie finanțat acest domn și cu ,, doamna lui” de către PSD. Acest individ nu a făcut NIMIC de când este consilierul doamnei Firea! Bucureștiul se dărâmă pe oameni, dar cui îi pasă?! Obiectivul lui nu este să ajute, ci doar să încaseze bani.

  Oamenii nu uită – Victor Aileni – fost senator FSN de Cluj, consilier a lui Ion Iliescu, consilier din 2016 pentru doamna Firea! Unul care a furat din banii publici cât de mult a putut.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unul din cei multi care respecta NATO

  este impresionant interviul! felicitari dle Aileni! ar fi extraordinar sa organizati mai multe seminarii pentru sibieni pemtri a intelege si folosi noile oportunitati/Sibiul a devenit un oras cu extraordinata prezenta internationala si noi sibienii ne simtim foarte mandrii!

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cristian

  de ce nu candidati D-le Aileni! v-as vota cu toti prietenii mei din Sibiu si nu numai! aveti o intelegere extraordinara a realitatilor interne si externe pe care nu am mai vazut-o nicaiaeri!/sun de acor ca este nevoie d emai multe seminarii pentru intelege procedurile de achizitii pentru zonele militare precum si directiile si rolulul pe car Romania il va avea in perioada care urmeaza! FELICITARI!

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  SIBIU NATO 2019

  SM ce te califica la varsta de tutar pe care o ai sa faci asemenea afirmatii?..nimic din biografia profesionala, limbaj, cunostinte nu indica sub nici o forma apartenenta la comunism!..comunismul nu producea decat ingusti la minte sa si tine, lozincari, fanatici etc..in alta ordine de idei FELICITARI dle Aileni!! am participat la seminarul pe care l-ati orbanizat in 2007 la Sibiu pt certificarile NATO comercial pt furnizari de servicii si produse pt bza de la Kogalniceanu si impreuna cu cateva firme asociate am reusit sa obtinem cateva contracte!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   RoFail

   Vechii comunisti ne-au vandut la noii stapani. Acum suntem slugile corporatiilor straine de la 9 la 5… sau 10 ca suntem in Romania, nu mai avem timp sa facem copii si vom fi induplecati sa acceptam “refugiati” ca si-asa avem spatiu si suntem slugi toti laolalta, platitori ai avioanelor personale, yachturilor si cladirilor in care isi duc vietile globalistii pentru care suntem gata sa murim, sub steagul NATO pentru a-i apara.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un calugar de manastire

  un prieten mi-a recoamndat interviul si sunt socat sa constat atatea minti cretinizate si spalate cu cernobal rusesc! NATO inseamna siguranta, investitii, lege..nu vodca, mafii rusescti sau degenerati siberieini-este un timp al renasterii cu tot ce are Sibiul mai valoros!..piei satana ruseasca..cu trolii tai cu tot..:)))

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   O Maica Stareta

   NATO inseamna mana lunga a globalistilor, inseamna aparatorul mizeriei in care e aruncata Europa si Statele Unite de catre cei care au acaparat puterea in aceste zone. NATO e armata celor asupriti si condamnati la disparitie rasiala prin mijloace aparent pasnice… adica imigratie masiva.

   NATO era ce spui tu acolo, acum 20 de ani. Esti cam in urma cu stirile. Asta nu inseamna ca Rusia e ceva bun… dimpotriva. Tu ai cazut in capcana globalistilor… adica in mintea ta sunt doua alternative..ori ei, ori Rusia pe care au transformat-o mediatic intr-o sperietoare. Sunt specialisti la asa ceva.

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  Tin minte ca inainte ca Romania sa intre in NATO, evz.ro intreba oamenii simpli de la tara daca stiu ce inseamna lucrul asta pentru ei. Unul a raspuns in sensul va “vine NATO, ne ia cazanele de rachiu si nu ne mai lasa sa ne batem muierile”.
  Citind comentariile de aici, nivelul nu s-a prea schimbat. Se amesteca migrantii din Franta, sirienii din Germania, globalizarea si efectele ei cu infiintarea unui sediu NATO la Sibiu. Se confunda NATO cu “americanii”.
  400 de ofiteri plus famiile lor inseamna un impuls pentru oras, in domeniile invatamantului, al culturii, a vietii de zi cu zi.
  Fara regimentele austriece si ofiterii lor, Sibiul si Transilvania ar fi fost mult mai sarace. Ei or adus cultura (teatru, concerte, seri de dans), ei or adus arta culinara (cele mai multe specialitati considerate “sasesti”, cremsnit-ul, islare etc.).
  Io nu cred ca o migratie din vest (dupa atatia ani doar de cea din sud-est) va strica, din contra.
  Fiti mai optimisti.
  PS: Daca era vorba de stationarea de soldati americani, frica era justa.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Verde

   Nu cred ca se confunda lucrurile chiar asa, doar ca tu, ca si altii confundati NATO din anii 90 cu ceea ce reprezinta acum.
   Du-te si plimba-te prin Paris sai Londra si o sa ai impresia ca esti in Islamabad in unele zone. Daca asta apara NATO si asta se asterne sub aceasta aparare… atunci cred ca nici un roman intreg la cap n-ar fi de aacord.

   400 de ofiteri + familiile lor inseamna o tinta buna pentru atentate sau pentru rachetele rusesti. Nu ca ar trebui sa stam cu frica lor, dar daca inainte nu eram siguri, acum sunte 100% siguri. Nu stiu daca e inteligent sa avem 400 de ofiteri si familiile lor, jandarmi ai unui sistem care distruge cultural si etnic Europa si Statele Unite.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Iooo

    Londra si Parisul au o istorie coloniala in spate, asta este motivul pentru care sunt multi cetateni francezi si britanici de culoare.
    Ca sa intelegi treaba asta, citeste aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas
    O sa vezi ca, cu doua secole in urma, in Franta s-a nascut un “ficior” care nu era chiar “alb”. Probabil foarte putin cunosc acest aspect. Asta nu l-a impiedicat sa aiba succes si sa fie indragit pe tot mapamondul. Francezii si britanicii au cam uitat de rasism cu secole in urma si sunt sigur ca nu NATO a adus Islamabadul in Europa.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Exceptie

     Dar cine a adus Islamabadul in Europa ?

     Dumas e un caz foarte izolat intr-o lume veche, e o exceptie nu o regula si e jumate francez. Ceea ce faci tu e o tehnica neo liberalista folosita copios in statele vestice, pentru a oferi contraexemple si a spala pe creier populatiile europene native, facandu-le sa creada ca exceptiile sunt reguli si inducand empatie fata de minoritatile in curand majoritare. Sunt tehnici binecunoscute de propaganda si spalare pe creier.

     Regula e cam urmatoarea, africanii, islamistii, mexicanii in sua sunt cei care capuseaza bugetele vestului, cei care fac atentate, cele mai multe crime si cat mai multi copii, care sunt suportati de contribuabilii locali. IQ-ul lor e scazut, cu foarte mici exceptii, una fiind acest Dumas pe care tu incerci sa-l impui ca o regula. Daca vrei sa ai o idee mai buna despre realitate, studiaza cazul Africa de Sud si halul in care a ajuns. Studiaza si cazul Detroit, Baltimore sau Malmo.

     Globalistii incearca sa sugrume orice rezistenta si sa spele pe creier populatiile europene, pana la disparitie. le sutn aratati negrii la televizor in ipostaze pozitive, le sunt introdusi in filmele istorice actori negrii care nici nu existau in timpurile alea. Toate astea fac parte dintr-o propaganda desprinsa din 1984, George Orwell. Deviza fiind :

     “Who controls the past controls the future”.

     O alta deviza ar mai fi si “War is peace”. America e intr-un continuu razboi din 1945 pana azi si deja planuieste altele.

     Educa-te, nu regurgita propaganda de la TV si exemple indoielnice.
     Succes.

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Iooo

      Stai linistit ca sunt documentat! Diferenta este ca tu te documentezi doar intr-o anumita directie si vezi doar o parte a problemelor, partile negre. By the way, ceea ce faci tu acum este tot propaganda! Am incheiat polemica si tu tine sau poate am incheiat-o a 2-a oara :)

     • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Exceptie 2

      Nu se observa ca esti documentat, practic tot ce am inteles e ca toti ceilalti care nu iti impartasesc opiniile de a lauda prezenta acestui comandament sau referitoare la politicile globaliste sunt troli.
      Sunt obisnuit cu asemenea specimene, fara substanta si cu apelative la adresa altora.

      Ai fi putut sa ne explici cine a adus Islamabadul in Europa si cu ce scop, totusi. Dar nu iti place subiectul, ca e prea “urat”, asa este ? Iar tu esti departe de alea si iti permiti sa ai doar idei si apelative. E trist, oricum nu era nici o polemica, nu prea ai idee de asemenea lucruri. Tu o sa plangi cand te vei trezi in autobuz cu 50 de africani sau in centrul Sibiului va rasari o moschee, dar va fi cam tarziu. Mai ai ceva timp sa visezi. Daca nu crezi intreaba-i pe germanii din Koln cum era acum 20 de ani si cum e acum. Sau pe suedezii din Malmo, ca si ei erau ca tine, cu lozinci frumoase, acum 20 de ani.
      Sau ai putea sa dai o tura prin cartierul Bavaria, unde sunt cazati nepalezii importati pentru a lucra la o fabrica germana din Sibiu. Pentru ca vezi tu… romanii deodada nu mai sunt buni si au pretentii. To be continued, iar tu viseaza in continuare dar sa nu indraznesti sa plangi mai incolo.
      Mult succes.

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pro NATO

  multe orase germane au cazut economic dupa ce s-au desfiintat o parte din bazele militare americane odata cu caderea zidului berlinului. prezenta comandamentului la Sibiu este o sansa deosebita pt intreaga comunitate..nu pierdeti vremea cu intoxicarile trolilor…comandament inseamna siguranta, vizibilitate globala si business:!!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Criss

   Stii tu… da-ne exemple de orase cazute economic dupa plecarea bazelor americane. Nu cred ca gasesti, nu stiu zau cine intoxica si vorbeste aiurea..
   Da-ne un exemplu, cel putin sau doua ca ai spus orase.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Iooo

   Corect! Sunt surprins sa vad atatia troli sau oameni care vad doar scenarii triste. Dupa comentarii, am impresia ca este un trol sef care posteaza sub diferite pseudonime. Pana in ’90 aceeasi oameni asteptau americanii, acum ca au venit, ii dranjeaza globalizarea. Nu sunt americanii usa de biserica dar sa nu uitam ca Romaniei, Rusia i-a facut cel mai mult rau si nu doar Romaniei. In momentul de fata prefer raul cel mai mic! Nu mai fiti atat de paranoici!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    elll

    Totusi… sa nu uitam nici ca Romaniei, Rusia i-a redat independenta in 1877. Perioada comunista a fost urata pentru toti, datorita lui Stalin.

    Raul cel mai mic e sa fim independenti, nu cu piciorul pe gat. Noi nu avem dreptul de a calatori in SUA fara vize, dar avem baze SUA si comandamente NATO chiar la noi in oras. Ti se pare corect ?.. suntem aceeasi populatie de mana a 5-a, precum eram si in Imperiile vestice de demult. Sa iti fac o paralela, in perioada comunista puteai merge la Moscova fara viza. Vezi cazul Teo Peter si intelege ca daca un american impusca un roman in Romania, nu va fi judecat aici. Ti se pare corect ? Sovieticii se comportau la fel.

    E normal ca lumea sa puna la indoiala acest sistem globalist pus la punct de catre neoliberalii care au intoxicat populatiile native din vest si deja se discuta de cativa ani de viitoare razboaie civile acolo. Daca ai fi si tu la curent cu temele astea, poate ca nu te-ai mai arunca asa in bratele NATO, care nu da prea multi lei pe tine. Schengen nu, fara vize nu, carne de tun, da ! Judeca si tu… pentru asta am scapat de tiranie in 1989 ? Sa ne punem la dispozitia unora care au adus haosul in multe orase din vest ? Gandeste-te putin…

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

     Iooo

     NATO si vizele sunt doua lucruri total diferite, nu a garantat nimeni ca daca suntem acceptati in NATO o sa mergem pe luna fara viza. Nu sunt baza Americane, sunt baza NATO din care facem si noi parte si facem parte pentru ca am vrut.
     Ca suntem tratati ca tara de mana a 5-a si ca nu putem intra fara viza, este strict problema noastra. Daca aveam vointa politica si intelepciune electorala poate datele problemei erau altele.
     Si in perioada comunista Sibiul era printre cele mai militarizate orase din Romania. In eventualitatea unui razboi orasul era carne de tun garantat. Atunci nu te simteai carne de tun? Romania a fost mereu carne de tun sau vaca de muls, dupa caz, fiind situata intre mari imperi. Asta a fost singurul motiv pentru care ne-a ajutat Rusia in obtinerea independentei, sa nu mai mulga alti, sa mulga ei.
     Si acum suntem la rascruce si poate singurul lucru care ne-a salvat pana acum sa nu avem soarta Ucrainei, a fost apartenenta la NATO si UE.
     Suntem persoane diferite, cu opinii diferite, dar asta nu inseamna ca unul judeca si altul nu. Asta am castigat in ’89, libertatea de a spune ce gandim, cu riscul de a-i supara pe altii. Aici am incheiat polemica!

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pro NATO 2

  pentru prima data in istorie Romania are prin NATO-cea mai puternica alianta militata din istorie, garantii de securitae extraordinare, devenind si principala putere militaro-economica in regiune. este un moment istoric si trolii expiratii nu pot stirbii cu nimic extraordinarul moment istoric:). timpul sa invatam noul statut de leader si in arteneriat cu aliatii nodtri sa consolidam valorile democratiei!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   History Reloaded

   Nu sunt troli… e exprimare libera, destul de documentata si pertinenta ceea ce se observa mai sus. Daca o discreditezi cu texte de genul “facem parte din…cea mai puternica alianta etc etc”, atunci adu-ti aminte ca am mai facut parte dintr-una in trecut. Se numea Cortina de Fier, iar militar era mai puternica decat NATO. Asta o stiau si americanii, prin anii 80.

   Lumea are dreptul sa se intrebe de ce avem baze NATO iar in Schengen nu avem voie si nici sa calatorim cu vize in SUA nu avem voie. Oare nu suntem o colonie folosita drept avampost la granita globalistilor ? Mie mi se par foarte pertinente aceste intrebari…. ori esti neobisnuit ca romanii sa isi puna asemenea intrebari ? O populatie obidita, prostita si trimisa la munca in fabricile vestice pe propriul teritoriu ? Nu discutam cine e de vina, PSD-ul sau conducerile care s-au perindat pe la Bucuresti, dar astea sunt advaruri.

   Trolii in general nu au argumente si intrebari sau raspunsuri valide, ca de-aia se numesc asa. Daca e sa ne luam dupa o definitie a lor, tu esti mai trol decat toti ceilalti, pentru ca nu faci altceva decat a repeta la nesfarsit niste lozinci si nu ai nici un raspuns.

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un troll care vrea in NATO

  haideti sa ne bucuram de noile oportunitati economice ale sibienilor, de prestigiul international de care se bucura Sibiul..:)..am si eu cunoscuti care au castigat licitatii la Kogalniceanu si Cincu si sunt foarte multumiti! cat despre troli sa stea in Siberia la vodka..cat o mai fii ca dupa cuma pare se cam termina ratia:))

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @Iooo

  Ai uitat sa precizezi ca scutul de la Deveselu e american si ca romanii nici nu au voie sa intre in baza aia americana ! Deci cum ramane cu vizele ?
  Romanii n-au nici dreptuls a verifice ce rachete pun americanii in lansatoare.. nu avem de unde sa stim daca sunt unele balistice sau doar anti aeriene.
  Din nato fac parte toti aliatii vestici pentru ale caror interese suntem dispusi sa murim. Deci cum ramane cu Schengen ?
  Vezi ca nu ai idee despre nimic ?

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  NOSTRADAMUS

  daca nu era NATO ne papa mafia ruseasca cu fulgi cu tot..cartitele si conservele rusesti plantate de zeci de ani cantau cazaciocul pe RO..NATO a creat contraponderea si a generat contextul revenirii RO spe stabilitate si acum in proces de consolidare regionala..nimic din universul care ne inconjoara nu are vreo creatie ruseasca..inafara de materii prime, dezinformare, rapt..santaj..rusia nu produce mare lucru..in ritmul mortalitatii mari a mujicilor o inghite china:))

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ddy

   Stai linistit… ca in SUA se inmultesc in mare parte mexicanii, negrii si musulmanii. Americanii albi sunt in scadere de mult. Oamenii nu mai chef de facut copii nu mai au cand, ca au ajuns slugile acestor “minoritati”.. ei merg la munca sa plateasca taxe pentru a avea aia ce manca si sa toarne copii pe banda sa le ia alocatia. Ai auzit de termenul “white genocide” ? Cauta si vei gasi.
   Daca pe rusi i inghite China, pe americani si europeni o sa-i inghita arabii, mexicanii si negrii. Felicitari si la mai mare, globalism si mizerie cat incape.

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Leonard

  NATO este cel mai bun lucru care sa întâmplat României în istoria ei modernă.

  NATO is the Best thing happened to Romania in her modern history

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Interviu
 • Contact