X

O posibilă confruntare Iohannis – Barna

Gavril Dejeu

Se pare că în perspectiva „confruntării” prezidențiale, nu numai sibienii în mod specific, ci întregul electorat de centru-dreapta va fi pus în fața unei opțiuni dilematice.

În ciuda tuturor eforturilor și manevrelor populiste întreprinse de actuala tripletă PSD-ALDE-UDMR, ultimii doi ani au contribuit la o decantare civico-politică înspre dreapta sau centru-dreapta, exprimată exemplificativ prin evenimentele din 10 august anul trecut și altele similare, de mai redusă anvergură și culminând cu referendumul din 26 mai. Ca atare, populiștii stângiști, acum la putere, încearcă o solidarizare electorală în ideea promovării unui candidat unic, spre a-i asigura accesul în turul al doilea. Dar o logică politico-electorală elementară le cere în același timp, ca fiecare să aibă candidatul său, într-o bătălie care asigură sprijin și propriului partid.

Așa cum se prefigurează lucrurile până la ora actuală, vor merge fiecare pe mână proprie, ceea ce s-ar putea să-i favorizeze pentru turul al doilea pe cei doi candidați de pe registrul politic de centru-dreapta, domnii Klaus Iohannis și Dan Barna. Ar fi o premieră electorală postdecembristă – pentru sibieni cu totul inedită, având a alege între doi concitadini, un veritabil motiv de mândrie locală. Într-o astfel de situație s-ar putea ajunge ca rezultatul confruntării între cei doi să depindă de electoratul de stânga sau centru-stânga.

S-a spus deja că într-o asemenea alternativă, electoratul PSD spre exemplu nu s-ar prezenta la vot. Dacă așa ar fi, bătălia electorală s-ar duce numai pe dreapta. Totuși flancul populist ar putea furniza suficiente voturi pentru a înclina balanța. Vor fi ademeniți cei doi candidați să cocheteze cu ei și să cedeze fie principial fie tactico-strategic pentru a și-i apropia ?

Nu cred, dar în caz afirmativ, ar fi în totul dezamăgitor. Pentru că previzibil, în miza electorală prezidențială se va lua în calcul cu suficient temei de anticipație și prezumtivul rezultat favorabil pentru dreapta în alegerile parlamentare de anul viitor, caz în care vor forma și guvernul. Împreună deci vor fi obligați să-și asume responsabilitatea nu numai a guvernării, ci a întregii evoluții politice ceea ce, prin concepție, reclamă cooperare și solidaritate în distribuirea și punerea în lucru a pârghiilor de putere. Asta ar însemna ca unul să aibă președinția, celălalt guvernul. Situație în care n-ar fi obligați să recurgă la niciun compromis.

Dar să nu anticipăm exagerat. Până una-alta, cei doi protagoniști și staff-urile lor politice trebuie să conducă barca electorală de o așa manieră încât să-ți adjudece cele două candidaturi din turul final. Două condiții esențiale se cer îndeplinite : unu, să aducă în dezbatere problemele importante, de prezent și cu aceeași apăsare cele de perspectivă cel puțin pe termen mediu, pe care le reclamă ducerea la bun sfârșit a unei reforme pozitive și doi, să dea dovadă de fair-play, să nu cadă în păcatul dezmățului electoral care a caracterizat fără excepție, toate rundele electorale postdecembriste. Pentru întreg electoratul lor n-ar fi nimic mai dezamăgitor decât un circ electoral ca la ușa cortului. Viața demonstrează că disputa între adversari este de înțeles, pe când cearta între prieteni distruge eșafodajul de încredere și speranță asupra ambilor. Pentru prima dată după 30 de ani, doi competitori de ținută ar putea face demonstrația unei campanii electorale civilizate care, prin ea însăși, să convingă că facem pasul hotărâtor de ieșire din atmosfera infernală a alegerilor de până acum.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  E cam mult sa alocați stânga pesedeului. Pesedistii sunt național-socialiști, sunt partidul peremistilor și al ceausistilor. Iar Pro-România e o gluma proasta.
  USR e de centru, asta include alegători de centru-dreapta, alegători de centru-stânga și chiar de stânga, nepacaliti de PSD.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liviu

  Sa de-a Dumnezeu, ca actuala tripletă PSD-ALDE-UDMR sa dispara pentru totdeauna la cosul de gunoi al istoriei.

  Dupa 3 zile de vot in Diaspora nu vor mai avea sansa nici in Parlament sa intre, acesti bolsevici inculti si hoti ordinari.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   dancp2

   3 zile in diaspora nu e corect e descriminare
   ar trebui si 3 zile in Romania
   numai asa e NEDISCRIMINARE
   romanii din diaspora sint egali cu cei din Romania
   asa ca 3 aici si 3 acolo
   VOT PRIN CORESPONDENTA NEKSAM/

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Voltaire

  Trebuie sa iei pilula rosie, nu cea albastra, ca sa vezi ca progresismul este de stanga si extrema stanga. Minim ar merge si un extraveral si o lectura simpla pe wikipedia. Altfel articolul este foarte bun, si-a atins scopul, nimic despre Germania, nimic despre Franta, nimic despre Hellvig, despre Coldea, ma simt putin mai tampit dupa lecturare. Inca doua articole si incepe sa-mi curga din gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact