Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

A rămas mai puțin de o săptămână până la Red Bull Romaniacs

A rămas mai puțin de o săptămână până la Red Bull Romaniacs

Red Bull Romaniacs se desfășoară anul acesta în perioada 30 iulie – 3 august, startul și finișul fiind programate în Sibiu. Concurenți din 50 de națiuni vin să își depășească limitele pe trasee, unde porțiunile extreme alternează cu peisaje care îți taie răsuflarea. Favoriții vin din Africa de Sud, Marea Britanie, Germania și Spania, iar pe lista țărilor reprezentate găsim inclusiv: Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Rusia, Franța, Norvegia, Brazilia, Peru, Mexic, Venezuela, Hong Kong, Singapore, Indonezia sau Malaezia.

Totul va debuta pe 30 iulie cu deja tradiționalul show urban din centru Sibiului. Prologul de pe Bd-ul Coposu are un traseu format din 12 secțiuni în care sunt incluse elemente precum: pietre, bușteni, pneuri, cale ferată, mașini, iar în finala, care va debuta la ora 17:00, vor concura primii 35 de rideri din calificările claselor Bronze, Silver și Gold. Pe lângă rolul de a face show pentru fani și de a le arăta peste ce provocări vor trebui să treacă concurenții în cele patru zile de off-road, prologul are și scopul de a stabili ordinea de start pentru prima zi de off-road. Pe 31 iulie, începe oficial lupta cu sine și cu traseele extreme, în prima zi de off-road rulându-se pe Valea Oltului, urmează apoi Munții Cindrel în ziua a doua, în a treia se va porni de pe Valea Oltului se va trece prin Voineasa pentru ca mai apoi să se coboare în Rășinari. Ultima zi este una cu trasee apropiate de Sibiu și celebrul finiș de pe dealul Gușteriței, unde riderii au de parcurs o urcare aproape verticală. Iarăși se va sta în medie între 6 și 8 ore în șa, iar concurenții de la calsa Gold, cel mai dificil traseu din raliu, se vor trezi cel mai târziu la 4.30 dimineața. Culmi abrupte, poteci cu piatră, urcări lungi, coborâri pe care cu greu le poți parcurge la picior, cărări înguste toate fac parte din ingredientele unei zile de off-road.

romaniacs2

Wade Young a devenit anul trecut cel mai tânăr rider care a învins în Carpați, iar în 2019 sud-africanul își dorește să păstreze titlul. Graham Jarvis, la cei 43 de ani, este privit drept unul dintre favoriți, britanicul având trecute în palmares nu mai puțin de șase victorii la Red Bull Romaniacs. Un alt britanic, Jonny Walker își dorește și el să revină pe prima treaptă a podiumului, în timp Billy Bolt și Manuel Lettenbichler caută să obțină primul titlu. Norbert Jozsa este românul care s-a încumetat și în 2019 să concureze la clasa Gold și își dorește o clasare în top 10. Emanuel Gyenes, singurul rider din lume care a terminat toate cele 15 ediții desfășurate până în prezent a decis să concureze la clasa Silver, unde își dorește încă un podium. Sătmăreanul își protejează brațul drept, unde încă are implantată o tijă după fractura de humerus suferită în noiembrie 2018.

Marea noutate când vine vorba de concurenți o reprezintă însă revenirea în raliu a Sandrei Gomez. Campioană mondială la Super Enduro, Sandra este prima femeie care a decis să se înscrie la clasa Gold și va parcurge același traseu ca fratele său, Alfredo, o prezență constantă pe podiumul Red Bull Romaniacs și un alt pretendent la victorie.

romaniacs

Manifest pentru practicarea responsabilă a enduro-ului

Zona montană a județului Sibiu acoperă circa 30% din suprafață iar o bună parte din acest teritoriu montan a fost inclus în administrația siturilor Natura 2000. Scopul principal al acestor situri este de a proteja diversitatea de specii de plante și animale. Parcul Natural Cindrel, golul alpin al Munților Făgăraș, Rezervația Naturală Iezerele Cindrelului sunt doar câteva dintre rezervațiile naturale ce dau unicitate zonei montane a județului Sibiu. Ariile naturale protejate includ 27 de tipuri de habitate, cu 33 de specii de animale și plante de interes comunitar și peste 300 de specii de plante și animale de interes protectiv. Aceste zone precum și celelalte ce fac parte din administrația Siturilor Natura 2000 sunt interzise practicanților de sporturi motorizate din motive lesne de înțeles.

„Încurajăm practicarea cât mai responsabilă a acestui sport. Frumusețile naturale ale acestui județ sunt ceea ce ne-a atras pe toți în practicarea acestui sport în România și în județul Sibiu. Enduriștii trebuie însă să înțeleagă importanța protejării acestor frumuseți naturale și importanța regenerării zonelor traversate pe două roți. Este necesar ca toți practicanții acestui sport să colaboreze cu autoritățile locale din zonele pe care doresc să le acceseze și să acorde respectul necesar comunităților în care își desfășoară activitatea. De asemenea, mi-aș dori mai mult respect între toți cei care doresc să practice diferite sporturi în aceste zone minunate, că vorbim despre enduriști, bikeri sau amatori de drumeții. Să începem de la a încetini când ne întâlnim pe poteci și e un prim pas”, spune Martin Freinademetz, organizatorul Red Bull Romaniacs.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

gicu

Acum 4 ani

"Frumusețile naturale ale acestui județ sunt ceea ce ne-a atras pe toți în practicarea acestui sport în România" foarte corect! insa aceste frumuseti se regasesc si in Alpi, in Dolomiti, in Pirinei - unde accesul motocicletei este strict interzis de multi ani deja! Asa ca, a-ti gasit refugiul "enduro-ului" intr-o tara corupta, fara legislatie in domeniu si unde puteti mitui autoritatile ca sa va desfasurati afacerile in continuare! Rusine sa-ti fie Martin! hoarda de enduristi ajuta enorm apa la distrugerea iremediabila a potecilor marcate! de animale speriate, poluare fonica nu mai vorbim.
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

o MEGA tampenie cu care chiar nu ne putem mandri!!!
Raspunde

cu motorul prin arii protejate

Acum 4 ani

„Pe Red Bull Romaniacs i-am amendat cu 25.000 de lei în 2006, că au trecut prin Parc, pe la Bran, pe la Măgura." (sursa: https://www.natgeo.ro/articole/romania/natura-ro/10376-cu-motorul-prin-ariile-protejate) Cititi articolul, o sa vedeti cum organizatorul care sustine ca face totul legal e fortat de jurnalist sa recunoasca amenda primita. Cei patru recuperati zilele trecute din muntii Fagars au cerut ajutor pentru ca au ramas fara benzina (!).
Raspunde

africa

Acum 4 ani

Sa va fie rusine ca promovati o asa prostie intr-un oras ce se pretinde cultural.Nicunde in Europa nu au voie sa se plimbe pe unde vor ei, la noi se poate fix prin centrul orasului. ALO Primaria? ....aude cineva???? Daca o sa fiti praf facuti la urmatoarele alegeri locale, iata una din cauze!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus