Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Crima din Caracal: cum au reacționat autoritățile, atunci când au fost anunțate la 112 despre o sechestrare

Crima din Caracal: cum au reacționat autoritățile, atunci când au fost anunțate la 112 despre o sechestrare

Alexandra, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri, 24 iulie, iar, joi, fata a sunat la ora 11.00 de trei ori la Serviciul de Urgenţă 112, anunţând că este sechestrată. Polițiștii au intervenit în casa suspectului după 19 ore, găsind ceea ce se presupune a fi resturile umane ale tinerei într-un bidon.

Suspect este un bărbat de 57 de ani, pe numele său Gheorghe Dincă, tată a trei copii, scrie Mediafax. Anchetatorii încearcă să identifice și o a doua victimă, originară din Dolj, și care a dispărut în luna aprilie.

Alexandra, o adolescentă de 15 ani, din localitatea Dobrosloveni, a dispărut miercuri, 24 iulie 2019. Părinţii au dat alarma, anunţând poliţia şi solicitând ajutorul tuturor celor care pot contribui la aducerea acasă a copilei. Tânăra a plecat din localitatea natală spre Caracal, cel mai probabil cu o maşină de ocazie. Mama fetei s-a îngrijorat când, revenind de la serviciu, a văzut că tânăra încă nu a ajuns acasă. A sunat-o, însă telefonul ei este închis.

Ulterior, s-a aflat că adolescenta ar fi reuşit să sune joi-seara la 112, dând indicii despre locul în care se află, respectiv în casa unui bărbat în vârstă de 65 ani din Caracal, fost mecanic. Poliţiştii au descins abia vineri-dimineaţă la o locuinţă din municipiul Caracal, în dosarul deschis în urma dispariţiei adolescentei Alexandra Măceşeanu. La adresa percheziţionată s-ar fi găsit, într-un incinerator artizanal, oase calcinate, despre care poliţiştii vor să afle dacă sunt umane şi dacă ar aparţine celor două fete dispărute. Cea de-a doua tânără, din judeţul Dolj, a dispărut tot din Caracal.

Potrivit informațiilor preliminare, polițiștii ajunși la fața locului ar fi ezitat să intre în locuința suspectului, fiind ocupați cu liniștirea câinilor din curte, iar versiunea oficială fiind aceea că nu aveau mandat de percheziție, așteptându-l până dimineața, la ora 6. Astfel că din momenul în care tânăra sechestrată a sunat la 112 și până la intervenția polițiștilor au trecut 19 ore.

După acest caz au urmat, pe de o parte, un val de indignări în mediul public, persoane cunoscute acuzând autoritățile române de incompetență, iar cei aflați în funcție - președintele și premierul - au decis să convoace ședința CSAT.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a transmis un comunicat în care explică ce au făcut, secundă cu secundă, operatorii serviciului de urgenţă în timpul şi după apelurile disperate ale tinerei, după ce instituția a fost acuzată că nu a oferit polițiștilor localizarea exactă.  Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 şi a oferit detalii cu privire la răpitor şi locul în care se află, dar STS susţine că nu a reuşit să identifice locul telefonului. Poliţia, la rândul ei, acuză că STS a dat coordonatele greşite, pierzând mai multe ore la 3 adrese la care nu au găsit nimic. STS susţine că astfel de informaţii sunt date de firma de telefonie, nu de Serviciu.

Chestorul Ioan Buda, şeful demis al Poliţiei Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, întrebat de ce nu au intervenit poliţiştii imediat ce au avut informaţii că Alexandra este în casa lui Gheorghe Dincă, spunând că acest lucru s-a dorit, dar procurorul nu a permis intervenţia Poliţiei decât la ora 6.

Reacția premierului Viorica Dăncilă, pe Facebook: „(...) Ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Ca prim-ministru, solicit imperativ o anchetă completă și elucidarea de urgență a acestui caz, motiv pentru care am dispus alocarea tuturor resurselor necesare din partea Poliției Române și deplasarea de urgență a Ministrului Afacerilor Interne la Caracal.

De asemenea, fac un apel către Președinte pentru o analiză riguroasă în ședința de CSAT de marți, în special a responsabilității STS în acest caz. Cine a greșit va plăti (...)”.

Reacția lui Klaus Iohannis, pe Facebook: „Demisiile tuturor celor care au gestionat greșit cazul de la Caracal, cu urmări atât de dramatice, sunt obligatorii. Pentru garantarea siguranței românilor și pentru a preîntâmpina situații similare, demisiile nu sunt însă nici pe departe suficiente. Cât timp corupția, incompetența, promovarea pe alte criterii decât profesionalismul vor fi încurajate de unii decidenți politici, întreaga societate va avea de suferit. Pentru ca astfel de drame precum cea de la Caracal să nu se mai repete, este esențială și eliminarea acestor cauze profunde care au făcut-o posibilă. Am cerut ministrului de interne și directorului STS ca cercetările legate de acest caz extrem de grav să fie desfășurate cu maximă celeritate și la ședința CSAT de marți aștept să-mi prezinte un prim raport asupra acestui caz”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

18 comentarii

Cititor

Acum 4 ani

Niste militieni jegosi. Sa fim seriosi, daca ar fi vrut sa rezolve cazul, intra macar unul in curte, chiar si in civil si "ilegal" fiind in joc viata unui copil. Dar se caca pe ei de frica...
Raspunde

System Corupt

Acum 4 ani

Acolo conduce de 30 de ani partidul ticalosilor PSD... asta s-a asternut in tara asta peste noi toti, sub conducerea celor mai retardati oameni din tara... prtidul gunoaielor, interlopilor si-al mizerabililor criminali.
Raspunde

Gruia

Acum 4 ani

Ar fi bine sa citesti tot articolul pana sa ne bucuri cu panseurile tale. Mai mult, la un click distanta gasesti informatie despre procurori, despre STS, despre investitii enorme in tehnica STS, despre cine controleaza STS, despre cine si ce legi au fost atacate la CCR, sigur, nu intr-o publicatie asa de importanta ca aceasta, in altele. Un primpas insa ar fi sa eviti fluorul, se pare ca ti-a atacat sistemul nervos.
Raspunde

realistul

Acum 4 ani

De ce trebuie sa politizati totul? Credeti oare ca Viorica Dancila va reactiona ca Victor Ponta si isi va da demisia? Asta asteptati?I In loc sa va ganditi ca sunt o multime de scelerati pe lumea asta pe care nu-i pot opri nici militienii, nici procurorii, nici cei de la rezist sau USR.... Nesansa fetei ca s-a aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit...
Raspunde

Toma

Acum 4 ani

Demisiile sau demiterile sunt necesare dar nu rezolva nimic!Toate institutiile statului sunt formate din persoane puse acolo pe alte criterii decat cele profesionale.Totul este un putregai,multi nici macar nu stiu ce ar trebui sa faca.Nu doresc nimanui sa ajunga vreodata la urgenta,invatamantul este praf si pulbere,in administratiile municipale sau judetene este un haos de nedescris.Iar despre justitie e mai bine sa nu amintim:astia sunt stat in stat si se guverneaza altfel decat spune legea sau adevarul.Tinerii mai au o solutie:sa plece unde vad cu ochii iar aici vor ramane doar batranii care se vor stradui sa supravietuiasca!Romania e o cauza pierduta!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

procuror de k...t ala din caracal trebe dat afara sts bun pentru interceptat si furat la vot militieni frumosi si grasi -la munca la santiere sa mai slabiti un pic trebe sa moara oameni sa se schimbe seful sts?si seful procurorilor din olt? acolo ce mafie ii? carul cu prosti nu so rasturnat la caracal ci la bucuresti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

S

Acum 4 ani

@dancp2 Ce șantiere, mai bine aducem vietnamezi pe santiere și ăștia sa emigreze unde vad cu ochii.
Raspunde

CarmenA

Acum 4 ani

nu-i vrea nimeni si tot pe noi ne fac de rahat oriund emerg.
Raspunde

Politia Criminala

Acum 4 ani

Ar trebui bagati la bulau toti infectii din politia care a pazit criminalul in timp ce omora fata, impreuna cu tot sistemul ticalosit instaurat de PSD de peste 30 de ani in zonele alea. Nu stiu cat mai rezista tara asta unita cu asemenea specimene la conducere.... cand inteleg oare prostii aia de olteni ca traiesc cam dupa cum voteaza si ca ardealului i se cam termina rabdarea ?!
Raspunde

Nicu

Acum 4 ani

Se impune de urgenta o reforma a institutiilor statului si o restructurare a politiei si procurorilor!Modelul american cu detectivi trebuie implementat cat mai rapid posibil!
Raspunde

Wadim Korneliu

Acum 4 ani

Partidul Salvati Detinutii, zis PSD, bifeaza inca un success, politia se invarte ca un koi intr-o galeata in timp ce borfasul ala macelareste copila. In acelasi timp, tor partidul asta de penali, macelareste procuratura si judecatorii, dar ei se jura ca nu fura!!! Asta au votat 3 milioane de prosti, asta avem!!!
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

Mai du-te, ma, cu ideile tale! Crima asta nu a fost comisa de un infractor eliberat datorita unor ordodante, ci de un ins pe care nu-l credea nimeni in stare de asa ceva... Una e sa-ti bati nevasta (poate o merita), asta e sa fii criminal in serie...
Raspunde

S

Acum 4 ani

@Politia Criminala Mi-aș dori din suflet sa nu fie o problema generalizata și instituțiile statului de aici, din Ardeal, sa nu aibă aceleași probleme. Mi-e teama ca acolo doar s-a spart buboiul si mizerie mare e și aici. Dar fiindcă problema vine din felul de a fi al statului roman, da, ar fi bine sa descentralizam cât mai mult și sa facem ca instituțiile statului din Ardeal sa semene cât mai puțin cu cele din România de acum și cât mai mult cu cele din tara de care am aparținut mai mult timp, Austria. Un exemplu superficial : uitați-vă cum arata polițiștii din Austria și cum arata cei din România. Iar de Alexandra... Îmi pare rău că nu a mai supraviețuit încă trei ani acolo iar apoi sa fi plecat la facultate la Sibiu sau oriunde ar fi vrut. Oricum, oltenii trebuie sa se ridice și să-și facă curățenie, sa devina serioși și sa nu mai accepte rebuturile din instituțiile statului. S-a văzut la alegeri ca nu mai votează în aceeași proporție cu cei vechi, s-o tina tot asa. E în interesul lor să-și facă o regiune din care sa nu mai fie nevoiți sa plece atâția.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus