X
timponline.ro

Ploile au întârziat recoltarea grâului. Inclusiv în Sibiu

Fermierii din mai multe județe ale țării încă se mai află cu combinele pe câmp pentru a recolta grâul. Se întâmplă din cauza ploilor. În timp ce în sudul țării majoritatea fermierilor au încheiat secerișul, în județele din centrul României, la Sibiu și în Mureș abia de acum încolo se intră în câmp la stâns grâul, scrie Agrointeligența.

Sursa citată a discutat cu mai mulți fermieri din Neamț, Mureș, Sibiu și Arad, pentru a avea o situație mai clară.

„Am terminat rapița și abia acum începem la grâu. Cam în două săptămâni cred că o să terminăm, dar depinde foarte mult de vreme. Nu am avut niciun fel de probleme, am făcut toate tratamentele. Avem calitate chiar foarte bună, putem lua 32-34”, a declarat fermierul sibian Teodor Aflat pentru Agrointeligența.

Potrivit fermierilor, în acest an calitatea grâului are de suferit, din cauza fuzariozei (boală a plantelor provocată de o specie de ciuperci și manifestată prin apariția unei pâsle dese de culoare alb-roz pe organele atacate, care putrezesc – n.n.), însă acest lucru a putut fi evitat dacă ministrul Agriculturii ar fi permis aplicarea de tratamente cu avioanele acolo unde, din cauza ploilor, nu se putea intra cu utilajele agricole.

Într-o analiză realizată de Agrointeligența se menționează că din cauza vremii ploioase, în ferestrele dintre ploi, agricultorii nu au putut interveni să aplice tratamentele la grâu, utilajelor le fiind imposibil să intre în lanul cu solul noroios. S-a ajuns astfel ca în vestul și nord-vestul țării, gradul de afectare din anumite ferme să facă imposibilă valorificarea producției la un preț acceptabil.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact