Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Sfatul nutriționistului: Recomand să consumați cât se poate de mult legume și verdețuri cultivate cât mai local

Sfatul nutriționistului: Recomand să consumați cât se poate de mult legume și verdețuri cultivate cât mai local

Consumul legumelor și a verdețurilor nu este doar important, ci este o necesitate pentru a avea o viață sănătoasă și împlinitoare în același timp. Deși specialiștii recomandă consumul cât mai des a legumelor și fructelor, mulți dau prioritate fast-food-urilor din lipsă de timp. L-am rugat pe unul dintre nutriționiștii sibieni să ne explice de ce este important pentru organismul uman să primească „doza” necesară de legume și verdețuri, în contextul în care ne dorim ca tot mai mulți oameni să dea prioritate acestui lucru, în special dacă le permite spațiul: au un balcon sau un teren aferent casei de locuit, ce poate fi transformat într-o mică grădină la oraș.

„Grădina mea de la oraș” este un proiect inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale pentru a încerca să convingem sibienii să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. Or, consumul de legume sau verdețuri – principalele culturi ce pot fi crescute într-un astfel de mediu, fără a avea mari cunoștințe în biologie sau grădinărit – este recomandat nu numai de comercianții de la piață, dar și de medici și nutriționiști.

Nutriționistul Alexandru Mărginean explică: „După cum putem observa, o mare parte din legume și verdețuri sunt sau au o anumită parte - precum frunzele și tulpinile - de culoarea verde. Acest lucru nu este întâmplător, ci este datorat conținutului mare de clorofilă. Clorofila este o substanță extrem de importantă pentru echilibrul sănătății umane, ea ajutând corpul în combaterea anemiei, în insomnie, pietre la rinichi, pancreatită, în echilibrarea sistemului hormonal și chiar în boli precum cancerul”.

gradina_mea3_1

Însă nu numai clorofila este importantă în acest caz. În legume și verdețuri găsim o gamă foarte largă de vitamine și minerale fără de care sănătatea omului ar avea de suferit. „De aceea, recomand să consumați cât se poate de mult legume și verdețuri și pe cât posibil pe cele de sezon și cultivate cât mai local”, sugerează Mărginean. În acest context, specialistul spune că legumele și verdețurile cu cât sunt mai puțin preparate termic, cu atât vor oferi mai mulți nutrienți corpului, astfel încât recomandă consumul lor în stare crudă cât se poate de mult. „De asemenea, ele mai pot fi consumate sub formă de sucuri sau smoothiuri, avantajul mare aici fiind acela că pentru a face un pahar de suc din legume și verdețuri este necesar să puneți o cantitate semnificativă de legume și verdețuri în storcător și așa puteți beneficia de o cantitate mare de nutrienți care vor aduce multă sănătate organismului dumneavoastră, bând doar un pahar de suc. Precum furnica din povestea «Greierul și furnica» este bine să vă pregătiți pentru sezonul rece, astfel să începeți să puneți la congelator cât mai multe legume și verdețuri crude, tăiate în bucăți mici și în pungi mici, așa putând să folosiți la prepararea mâncărurilor și a sucurilor în sezonul rece ingrediente sănătoase”, explică Alexandru Mărginean.

Nutriționistul crede că ideea promovată în cadrul proiectului „Grădina mea de la oraș” este interesantă și importantă atât pentru sănătatea interioară a organismului, cât și cea exterioară, mai ales pentru cei care locuiesc într-o zonă de casă. „Pentru cei care au o parcelă de pământ în jurul blocului sau la casă sau chiar undeva în afara orașului, recomand să vă bucurați la maxim de acest lucru și să cultivați cu încredere legume și verdețuri și chiar fructe, precum zmeură, mure, căpșuni, iar dacă spațiul permite - și câte un pom fructifer. Pe lângă faptul că veți avea parte de alimente sănătoase, puse de mâna dumneavoastră, munca pământului, preferabil desculți atunci când solul este cald, vă va aduce mobilitate în articulații și vă va încărca cu energia pământului care vă va ajuta să aveți o sănătate perfectă precum cea a strămoșilor noștri, iar de fiecare dată când culegeți din rodul mucii dumneavoastră veți avea șansa să vă bucurați de binecuvântarea divinității și puteți mulțumii naturii pentru sănătatea pe care o aveți și pe cea pe care o veți dobândi cu ajutorul ei”, a concluzionat Alexandru Mărginean.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Citește și Concurs. 4.000 de lei pentru cele mai frumoase grădini din Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

cosmin

Acum 4 ani

Fitiar barba draq, de la legume e asa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus