X
raliul mongoliei 5

Unde a ajuns sibianul care a pornit într-un raliu spre Mongolia cu o Dacia

De 8 zile sibianul Valentin Dragomir se află într-un raliu inedit, urmând să parcurgă în total peste 20.000 de km. Linia de finish este în Ulan Ude, Rusia. Inițial, mașinile opreau oficial în capitala Mongoliei, Ulan Bator, însă din cauza taxelor legate de importul automobilelor, s-a decis mutarea liniei de finish în orașul rusesc.

Valentin Dragomir are 38 de ani, s-a născut și crescut în Sibiu și ne-a spus că visează să participe la acest raliu de aproximativ 5 ani. Raliul Mongoliei a fost demarat în anul 2004, la el participând inițial șase echipe dintre care patru au finalizat cursa. Peste 2 ani numărul participanților a ajuns la 167 – 117 dintre ele au ajuns la final. Cursa începe în Europa, mai exact în Cehia.

Cu 4 zile în urmă Valentin Dragomir și cu ceialalți colegi români care s-au înscris în cursă au intrat pe teritoriul Asiei. Acesta a descris cum a fost traseul și ce i-a impresionat cel mai mult pe turci atunci când a tranzitat orașul Istanbul.

„În sfârșit am intrat în Asia, simțim asta din plin, deoarece nu mai găsim gram de alcool la benzinarii și magazine, dar #rezistam, ultimele 3 zile au fost obositoare și într-un ritm alert, am colectat câteva zâmbete, am vizitat câteva chestii frumoase, dar mai important am cunoscut oameni faini (până la urmă,acesta e scopul).
Caravana noastră este formată dintr-un echipaj britanico-irlandez, un echipaj italian ce cară cu ei 50 kg de spaghete 😂😂😂, într-un Fiat Panda care mereu are probleme și cele două echipaje românești. În drumul nostru spre Istanbul, am cunoscut ospitalitatea familiei lui Leo Alexa din Mioveni, care ne-a așteptat cu masa pusăși cu paturile făcute (mulțumim). Am dus Panda la reparat la București. Am plecat spre Vama Veche, cu 60km/oră, spre petrecerea organizată de MR2019, am dormit la cort și am făcut o baie binemeritatăîn Marea Neagră. Am dormit la un hotel cu aquaparc pentru doar 15 euro de persoană, cu mic dejun, la Burgaz Resort, dar cel mai frumos a fost în Istanbul, unde pălaria mea cu România, pe care o purtam cu mândrie, atrăgea foarte mulți turci ce ne întrebau în românește “ce faci?” sau ne spuneau că dulciurile lor sunt “tzatza de matza”😂 (cineva s-a distrat învățându-i asta). Acuma suntem la Kocaeli și ne pregătim pentru un drum de 700 km până la Capadoccia”, a scris sibianul.

raliul mongoliei

Au urmat cei 700 de km cu o nouă concluzie: „Deși drumurile turcești sunt foarte bine asfaltate, semnalizate și curate, sunt și foarte sinuoase și cu schimbări bruște de altitudine, la vale e super, dar la deal… e altă poveste. Peisajele sunt fabuloase și se observă dispariția ușoară a vegetației, semn că ne apropiem de zonele deșertice”.

raliul mongoliei 3

Astăzi participanții români din Raliul Mongoliei au ajuns în vama Turcia-Iran. „Drumul a fost ok, oamenii prietenoși, ne oferă ceai, am primit chiar și o pălărie cadou, însă prezența excesivă a armatei turce, înarmată până în dinți și a unui ghetou de refugiați păzit de blindate, plus multe fete care cerșesc, cu fețele acoperite, parcă îmi dau ceva fiori reci și mă fac să fiu mulțumit de ceea ce am și locul în care trăiesc”.

raliul mongoliei 4

raliul mongoliei 2

Valentin Dragomir spune că prin participarea în acest raliu își dorește să acumuleze o experiență unică în viață și că are în plan să fotografieze „1.000 de zâmbete de la 1.000 de persoane cu 1.000 de povești de viață”. Traseul și experiența povestită de sibian poate fi urmărită pe pagina de Facebook creată pentru acest raliu.

Raliul Mongoliei are trei reguli principale: vehiculul nu trebuie să aibă motorul mai mare de 1 litru (1000 mc), în mașină se află doar șoferul și trebuie să fie adunată suma de cel puțin 1.000 de lire sterline – banii vor fi utilizați în felul următor: 500 de lire pentru organizația Cool Earth, iar restul – unei organizații sau acțiuni caritabile la alegere.

Un sibian se pregătește pentru un raliu inedit: 20.000 de km cu Dacia până în Mongolia și înapoi

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact