Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Concert cu sibieni în Vamă. Suburbia11: „Ne bucurăm când vedem că oamenii se simt bine"

Concert cu sibieni în Vamă. Suburbia11: „Ne bucurăm când vedem că oamenii se simt bine

Două trupe din Sibiu cântă zilele acestea în Vama Veche. Despre Onenightstand s-a scris aici. Cealaltă trupă este Suburbia11, un grup care promovează muzica ska, reggae, punk și a adus mereu voie bună pe scenele din oraș. Energie, explozie, veselie și emoție, acestea sunt cuvintele care ar putea descrie primul concert din Vamă, compus în proporție de 95% din piese proprii.

Suburbia11 este o trupă înființată în 2015 în Sibiu. Inițiativa a venit din partea trompetistului, Medve Sandor, care printr-un anunț simplu făcut pe rețele de socializare a reușit să strângă încă patru băieți talentați. Ei sunt: Claudiu Fălămaș - voce, Dragoș Pătrău - chitară, Bogdan Muntean - bas și Alexandru Ciobotaru - tobe, la care se adaugă tilinca, trombonul, acordeonul, armonica interpretate de Sandor. „Acum patru m-am mutat în Sibiu și mi-am dorit foarte mult să cânt ska. Am reușit să îi adun pe băieți și de atunci ne distrăm împreună pe scenele festivalurilor și cluburilor din toată țara și nu numai. Ne bucurăm de fiecare dată când vedem că reușim să îi facem pe oameni să se simtă bină. Asta e cel mai important", spune Sandor.

suburbia11-vama

Ska, reggae, punk și rap sunt genurile de muzică care îi definesc pe băieți. Trupele care îi inspiră de fiecare dată sunt Dubioza Kolektiv, Manu Chao, Rebelution, The Cat Empire. Între piesele proprii din playlist, se amestecă și coveruri precum „The Lost Song", într-o variantă reinterpretată. „Ska-ul este un gen care transmite în primul rând energie și veselie . Acest gen poate fi agresiv - în sensul bun - iar elementele de reggae aduc o relaxare și o bucurie care ne caracterizează", explică Suburbia11.

”Știm că stilul nostru e unul care merge ușor împotriva curentului - petrecerile la care lumea se înghesuie azi sunt de regulă cele la care atmosfera se face de la pupitru și nu de către instrumentiști. Dar am văzut de-a lungul timpului că reușim să mișcăm absolut orice tip de public, și asta ne dă curaj. Am cântat în fața a 15 oameni și în fața a 1.000, de la petreceri corporate la festivaluri în vârf de munte, și de fiecare dată primim înapoi cea mai bună energie”, adaugă Medve Sandor.
Claudiu Fălămaș s-a alăturat trupei în urmă cu șase luni, în acest timp au concertat de mai mult de 20 de ori pe scenă. El este cunoscut pe scena locală pentru proiectele de muzică solo sau împreună cu formația Lipicioșii, precum și cele de teatru în cadrul asociației BIS. „Integrarea mea în trupă a fost rapidă și spontană. Ne-am înțeles perfect de la primele acorduri. Mă bucur să cânt în Suburbia11", spune Claudiu.

suburbia11-vama-5

Dans în nisip și ska

Vama Veche este locul în care nu te poți plictisi, în fiecare colțișor al acestei plaje se întâmplă mereu câte ceva. Într-o seară de miercuri era cald, marea se mișca liniștită la unduirile vântului. Pacea a cuprins plaja, barurile nu au început încă să dea pe afară cu muzică iar eu eram poticnită pe un șezlong și măcinam peisajul când... O trompetă începe să urle, în spatele meu deja era montată o scară, mare, industrială din metal iar pe ea stătea cocoțat un băiat cu cămașă înflorată, cu o bere în mână, cânta. În jurul lui un altul s-a aruncat pe nisip cu un premier și două bețe de tobă, părea cuprins de un ritm puternic. O chitară mormăia un ritm vesel care te făcea să dai din picior și să zâmbești, armonica încerca să prindă din urmă niște acorduri. Lumea a început să apară din toate direcțiile, stăteau și ascultau cum un grup de băieți cântau în tandem, veseli și lipsiți de griji. Acesta a fost doar începutul unei nopți lungi de dans în nisip pe ritmuri de ska.

 

Distracția s-a mutat la „Papa la Soni", o crâşmă de pe plajă, după cum indică o plăcuţă de la intrare. Suburbia11 a început concertul. Energia zbura spre publicul strâns în fața scenei, lumea era gata de distracție. Barmanii deja chiuiau și împărțeau shot-uri de Jager pe lângă paharele pline de bere de pe care se scurgea apa rece. O chitară desprinsă din filmele lui Tarantino a dat startul distracției. Cinci băieți săreau pe scena mică din bar. Claudiu Fălămaș a dat startul cu Babylon, o melodie ce te trece ușor prin muzica ska și prin reggae în egală măsură, astfel toți ne-am „pierdut în Babylon".

suburbia11-vama-3

Rând pe rând fiecare membru al trupei Suburbia11 a făcut un pas în față. Aș începe cu chitaristul care a și început concertul, Dragoș, care aduce un sunet vesel și un ritm pe care îți vine să sari ușor. Nimic complex. Simplu. De sărit. Basistul, Bogdan sau după cum îi spune lumea - Blink - a părut serios tot concertul, acompaniat de un ritm transpus de la Tim Armstrong până când a alergat în public cu basul la gât. A dansat cu noi, oameni adunați de pe plajă și a continuat să mențină ritmul de bas care completa sunetul și îl contura - era mai rafinat. Despre Sandor nu sunt multe de spus, șocul va rămâne mereu legat de multitudinea de instrumente folosite în timpul concertului, de profesionalism și de mișcarea continuă din timpul concertului care se completează cu solistul. Nu sunt multe de spus pentru că rămâi mut. La Horiada a pătruns în sufetul tuturor cu tilinca desprinsă din peisajele montane care semnalează începutul unei hore în mijlocul mulțimi.

suburbia11-vama-4

 

Un moment emoționant care reușește mereu să stoarcă câteva lacrimi sau să îți facă părul să se zburlească îl are ca protagonist pe Claudiu Fălămaș. Toți membri trupei au părăsit scena și s-au retras în culise iar Claudiu și-a pus o chitară acustică pe umăr și cu o lumină difuză, focalizată pe el a dat startul unei balade. O voce caldă, greu de uitat și o chitară care doar amplifica emoția. Publicul nu mișca. Nimeni. Cu ochii mari îl urmăream pe acest băiat mic de statură, acoperit de o chitară cum face magie. Melodia s-a încheiat cu același dans în picioarele goale pe nisip.

suburbia11-vama-2

Alexandru, toboșarul, știe să cânte cu vocea. La bis, după ce tot barul urla să nu se oprească muzica, omul s-a ridicat de pe scaunul din spatele tobelor și a pășit în față. A luat microfonul în mâna dreaptă și a început solemn să interpreteze o melodie cunoscută, „O viața mea". Trupa îl acompania la fiecare acord și toți au reușit să nu schițeze nicio grimasă de râs. Publicul, în schimb, s-a amuzat copios. La final „noul" solist a ținut să sublinieze recentele evenimente cu replica „Mulțumesc Neversea". Un moment suculent. O voce...

Publicul a sărit și a cântat constant. Spre final toată lumea s-a oprit doar pentru a începe să cânte în cor „La mulți ani" pentru mulţi-instrumentistul Sandor, care a serbat în Vamă vârsta de 30 de ani. Un moment de conexiune perfectă cu trupa. S-a intimidat și a început să mulțumească imediat pentru urări. Barmanii au venit repede cu cinci shot-uri de Jager după încheierea cântecului în aplauzele publicului entuziasmat.

suburbia11-vama-5

Crâșma s-a zguduit, publicul a sărit constant pe ritmul alert de ska, timp de o oră jumătate, cei mai timizi dansau în spate, cert este că nimeni nu a stat. După cum am aflat a doua zi, la campingul de la lângă bar s-a încins o a doua petrecere pe muzica celor de la Suburbia11, oamenii s-au trezit cu chef de dans după somnul de după-amiază. Pe scurt a fost un adevărat ska-ndal, energia zburda și în adâncurile mării, care nu mai era nici ea liniștită după un astfel de tam-tam. Shot-urile au continuat să curgă și după finalul concertului, până petrecerea s-a stins. Nisipul s-a netezit, marea a rămas singură să continue petrecerea cu valuri, alge și scoici.

„A fost genial. Îi ador pe băieții ăştia"

Dacă tot eram în bar și petrecerea nu contenea, am întrebat oamenii din public ce părere au despre Suburbia11 sau cum a fost concertul. Pentru mulți a fost prima experiență cu băieții, alții i-au urmărit în toată țara. Părerile au sunat cam așa:
„A fost drăguț, energia acestei trupe este la un nou nivel. E mișto că reușesc că aducă pe piață niște genuri de muzică mai uitate sau care păreau că o să moară în România", spune Alin, un tânăr entuziasmat.

„Mi-nu-nat", urla barmanul la finalul concertului.

„Cel mai tare concert din Vamă", a spus Claudiu.

„Sper tare concertul și mă bucur foarte tare că ne-am găsit cu toții pe aici", exclamă o tânără.

Alte cuvinte cu care publicul a deschis concertul au fost variațiuni de la super până la fain, „blană", extraordinar, mișto și cam toate adjectivele din zona aceasta. În public am găsit și doi ascultători străini, care au ajuns în Vamă recent, unul era din Chile, celălalt din Anglia.
„E extraordinar, m-am simțit aproape de energia și chiar și de versurile lor, deși nu le-am înțeles. Au fost foarte puternici, m-au făcut să mă simt important", a spus Filipe.

„Concertul a fost extraordinar, plin de energie, iar vocalul chiar se adresează publicului, atât în timpul piesele cât și între. Părea că publicul cerea din ce în ce mai mult din partea lui iar el oferea tot mai mult. Îmi pare rău că nu am înțeles tot", a explicat Ned.

Suburbia11 este foarte activă în mediul on-line, pe Facebook găsiți mai multe live-uri din toată țara, inclusiv concertele de la mare. Instagramul are o colecție impresionantă de poze din timpul excursiilor. Tricourile sunt la standurile montate spontan la locațiile de concerte sau pot fi procurate prin mesaj direct pe Facebook. Ziua Incoștineței poate fi cumpărată de pe iTunes și va apărea și pe alte platforme de streaming.

suburbia11-vama-1

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus