Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Concluzia spitalului privind cazul femeii decedată după operația de piatră la rinichi: mortul e de vină

Concluzia spitalului privind cazul femeii decedată după operația de piatră la rinichi: mortul e de vină

După evaluarea cazului sibiencei de 31 de ani care a suferit complicații în urma unei operații banale de extracție de piatră la rinichi, rezultând în decesul femeii, Comisia de Etică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a transmis un răspuns din care reiese că pacienta a beneficiat de tratament corespunzător. Problema ar fi fost, spun reprezentanții spitalului, o afecțiune pe care femeia o avea.

Potrivit comunicatului de presă transmis în această dimineață de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, pacienta ar fi avut o afecțiune denumită coagulare intravasculară diseminată, ceea ce înseamnă practic că femeia avea probleme grave cu coagularea sângelui.

Concluzia comisiei formată în spital a fost că „asistența medicală acordată pacientei a fost în conformitate cu standardele și normativele în vigoare, respectându-se protocoalele medicale. Pacienta a  beneficiat de îngrijiri medicale complexe acordate de o echipă multidisciplinară, fiind asigurat în timp util un tratament corespunzător”.

Redăm în rândurile de mai jos întregul răspuns al SCJU Sibiu:

Concluzii ale Comisiei de Etică, Deontologie Medicală și Disciplină a SCJU Sibiu

În urma analizării documentației medicale întocmite pacientei T.E și a declarațiilor medicilor urologi implicați în acordarea asistenței medicale, Comisia de Etică, Deontologie Medicală și Disciplină a SCJU Sibiu, a constatate următoarele:

Pacienta, în vârstă de 31 de ani, cunoscută în antecedente cu infecții urinare asociate litiazei renale stânga, a fost internată în data de 15.07 în cadrul Secției Clinice Urologie, cu dureri colicative lombare stângi, grețuri și stare generală ușor influențată. Pacienta a fost investigată clinico – anamnestic, imagistic (ecografic și examen CT) și bioumoral fiind stabilit diagnosticul de calcul coraliform stâng cu indicație de nefrolitotomie percutanantă stânga (extragere chirurgicală a unui calcul renal), pe care pacienta informată, a acceptat-o.

In data de 17.07, după o pregătire preoperatorie corespunzătoare, tratament profilactic cu antibiotic inițiat cu 24 de ore preoperator, s-a intervenit sub anestezie rahidiană și s-a practicat: nefrolitotomia percutanată stânga, cu extragerea integrală a calculului coraliform prin două traiecte, fixare sondă ureterală stânga cu ureteropielografie stânga, două sonde de nefrostomie stânga, fixare de sondă urinară și lavaj continuu la nivelul sondei ureterale. Evoluția intraoperatorie și perioperatorie imediată a fost una fără evenimente.

Postoperator, după aproximativ 5 ore, pacienta a prezentat sângerare subcutanată la nivelul sondei de nefrostomie, care se cupează de către medicul curant prin aplicarea unui pansament compresiv; pacienta prezentând cianoză periorală, pentru care au fost recoltate probe sanguine în regim de urgență. În urma rezultatelor analizelor s-a indicat suspiciunea de Coagulare Intravasculară Diseminată (CID) în context septic brusc instalat (urosepsis), motiv pentru care a fost solicitat consult Anestezie și Terapie Intensivă, pacienta fiind transferată în cadrul acestei secții. În cadrul ATI s-a instituit tratament de reechilibrare electrolitică, transfuzie de sânge și produse derivate de sânge, terapie cu antibiotic cu spectru larg, tratament combatere a CID, antialgice. Inițial, evoluția a fost favorabilă, pacienta prezentând ameliorarea simptomatologiei, conform monitorizării continue a funcțiilor vitale pacienta fiind conștientă, cooperantă, afebrilă și fără semne de sângerare activă.

În data de 18.07 a fost solicitat consult hematologic stabilindu-se diagnosticul de coagulare intravasculară diseminată (CID) și se efectuează aspirat medular și puncție medulară care indică suspiciunea de sindrom de activare a macrofagului. De asemenea, s-a solicitat consult specialitatea Boli Infecțioase în urma căruia s-a recomandat continuarea tratamentului cu antibiotice. Ulterior, în cadrul coagulopatiei de consum care apare în CID, pacienta a repetat episoadele se sângerare. A fost administrat tratament corespunzător: concertat eritrocitar, plasmă, masă trombocitară, factori de coagulare. În contextul degradării stării generale și al sângerărilor prezente a fost efectuată nefrectomie de urgență (extirpare rinichi). Postoperator, pacienta s-a aflat în stare generală gravă, sedată, intubată, cu instabilitate hemodinamică și respiratorie pentru care s-a administrat tratamentul corespunzător. Analizele hematologice au continuat să releve anemie, trombocitopenie severă, leucocitoză, cu probe biochimice alterate în contextul tulburărilor hidro-electrolitice și acido-bazice la care se adăugă insuficiența multiplă de organe (plămân, rinichi, ficat, cord).

În data de 20.07, pacienta cu stare generală foarte gravă, ventilată mecanic, instabilă hemodinamic, febrilă, a prezentat bradicardie extremă, continuată cu asistolie. Au fost efectuate manevre de resuscitare la care pacienta a răspuns, cu reluarea activității cardiace. A fost solicitat consult cardiologic care a constatat stare generală gravă, stop cardiorespirator resuscitat.

Ulterior, au fost solicitate multiple consulturi de specialitate: chirurgical, ginecologic, boli interne, boli infecțioase, gastroenterologie, nefrologie, hematologie, fiind stabilite următoarele diagnostice: stare septică, insuficiență multiplă de organ, coagulare intravasculară diseminată, insuficiență respiratorie acută, insuficiență renală acută, insuficiență hepatică, status post stop cardio respirator resuscitat, ascită, șoc infecțios, coagulopatie de consum, hemoragie digestivă. În condițiile instabilității hemodinamice se recomandta hemofiltrarea, procedură inițiată în data de 23.07.

În perioada următoare starea generală a pacientei a continuat să rămână gravă, cu comă profundă, areactivă, febrilă, cu ventilație mecanică.

În data de 29.07.2019 ora 18:05, pacienta cu stare generală foarte gravă, prezintă bradicardie severă, care nu a răspuns la administrarea medicației specifice, pacienta intrând in asistolie. Au fost efectuate manevrele de resuscitare la care pacienta nu a răspuns, la ora 18.50 declarându-se decesul.

Având în vedere constatările formulate, comisia a concluzionat că asistența medicală acordată pacientei a fost în conformitate cu standardele și normativele în vigoare, respectându-se protocoalele medicale. Pacienta a beneficiat de îngrijiri medicale complexe acordate de o echipă multidisciplinară, fiind asigurat în timp util un tratament corespunzător.

Din nefericire, în pofida eforturilor personalului medical, care a utilizat toate resursele disponibile, salvarea vieții pacientei nu a fost posibilă în acest caz complex și deosebit de grav. Ne exprimam din nou întreaga compasiune față de familia pacientei și suntem solidari cu aceasta în momentele de durere pe care le traversează.

Director medical, Președinte Comisia de Etică, Deontologie Medicală și Disciplină Conf. univ. dr. Florin Grosu

Purtător de cuvânt Decebal Todăriță

Reamintim că o femeie de 31 de ani din Sibiu a murit în urmă cu o săptămână în Spitalul Județean Sibiu, după ce a fost operată miniminvaziv pentru piatră la rinichi, iar situația ei s-a agravat la scurt timp. 

Soțul femeii crede că medicii ar fi putut face mai multe pentru soția sa. „De la prima operație până la cea de-a doua din a doua zi, ce s-a întâmplat nu știu. Dar eu așa cred că ceva s-a întâmplat după prima operație până la a doua. I-au scos rinichiul și de atunci nu și-a mai revenit. Au spus că e o simplă operație, o operație banală. Iar ieri a decedat. A fost în comă profundă aproape două săptămâni”, spunea Alexandru Tocaciu după moartea soției sale.

Citiți întreaga poveste în articolul de mai jos.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/07/30/femeie-de-31-de-ani-moarta-dupa-o-operatie-banala-la-sibiu-cum-au-ramas-doi-copii-fara-mama/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

mihai

Acum 4 ani

Cand unii isi verifica prietenii/neamurile/colegii, in 99% din cazuri rezultatul va fi "ai nostri n-au fost de vina". Cel mult vreo mustrare scrisa, taiat 5-10% din salariul pe 1-2 luni si life goes on. Pe lista lunga de "entitati" in care nu poti avea incredere in Romania conduc detasat jandarmii dar militienii si doctorii se apropie cu pasi mari... Pacat, astea-s serviciile din Romania pentru care platim cu totii in timp ce murim incet cu ele de gat.
Raspunde

pacientul englez

Acum 4 ani

Am mai spus-o pe acest forum: nu mi-as lasa nici pisica la Spitalul Judetean Sibiu....
Raspunde

dd

Acum 4 ani

S-au spalat pe maini!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

raspandache

Acum 4 ani

Nimeni nu-si doreste, medic fiind, sa-i moara pacientul pe masa de operatie. E de la sine inteles ca toti au facut ce-au putut ca sa-i salveze viata. Doar ca viata omului nu e nici macar in mainile medicilor, ci este intotdeauna in mainile lui Dumnezeu. Iar pe Dumnezeu nu-l putem judeca noi.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 4 ani

La cum se comporta personalul medical, cred ca nici Dumnezeu nu mai poate face nimic… rusine sa le fie, este o mizerie de nedescris in spital, nimeni nu stie decat sa te poarte de la o usa la alta (poate ca sa vezi mai bine mizeria crasa care domneste in spital!), sa te trimita la cabinetul privat, ca apoi sa te cheme la spital sa te trateze, nimeni nu are pic de demnitate sau onoare, totul este pe baza de spaga sau interventii, au o scarba si o flegma in ei de zici ca sunt membri ai Academiei Romane, iar noi le suntem datori pe veci...
Raspunde

io

Acum 4 ani

raspandache, ai dreptate - viata omului nu e in mainile medicilor. In mainile lor e altceva.. incepe cu "pl" si se termina cu "ic" ;)
Raspunde

pacient

Acum 4 ani

eu stiu ca inainte de operatie se fac analize de sage si alte analize a se stii din timp ce boli are pacientul de care nu stie, coagularea sangelui, probleme cu inima, etc ... in aceste analize cred ca ieseau problemele de care suferea doamna. oare ?? apropo veniti cu o traducere la termeni care ia-ti enumera sa iteleaga omul de rand nu specialisti !!!
Raspunde

Spirache

Acum 4 ani

Traim intr-o lume in care cineva trebuie sa fie de VINA. Cautam vina,,,asta este telul suprem. Suntem o natie de justitiari, dam verdicte in ziare (cand presa trebuie sa fie obiectiva) , dam verdicte pe retele sociale, suntem experti in tot si in toate, fara a ne uita la noi insine. Sistemul medical e departe de a fi perfect, are multe probleme, dar poate putem pleca de la prezumtia ca, macar in acest caz, au facut ceea ce era posibil. Am citit intregral comunicatul....Nu este nici o propozitie, niciun cuvant care sa arunce vina inspre pacient...Absolut niciunul. Dar presa pune titlui si emite judecati - in goana dupa rating. Face spectacol din o drama, nu din empatie pentru familie ci dintr-un interes pur comercial...Domnilor jurnalisti, cati dintre voi vor mai merge, peste un an, sa-l intrebe de sanatate pe sotul femeii, pe cei doi copii? Asa ca nu mai postati in justitiari, nu mai fiti ipocriti. Da, e o drama, a murit o tanara in floarea vietii, cu doi copii...Este insa tot o drama, la proportii multl mai mici, felul cum ne inrolam cu totii in armata cautatorilor de VINA cu orice pret.
Raspunde

nam

Acum 4 ani

Lasand la o parte aspectele consemnate in comentariul dvs (cu care sunt de acord), consider ca discutia trebuie dusa pe taramul competentei/incompetentei si responsabilitatii/responsabilizarii indivizilor care alcatuiesc societatea in care traim. Personal, consider ca aici avem cea mai mare problema.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 4 ani

pentru o operatie banala cum era aia , nu se fac analize complicate care sa conteste acele probe cum ca "doamna" ar avea probleme cu coagularea sangelui ... "Dansa" trebuia sa stie ca are acele probleme si trebuia sa le spuna .. si daca te intepi cu un ac si observi ca iti curge sange continuu fara sa se opreasca , trebuie sa iti dai seama ca ai anumite probleme ... "Doamna cu pricina" trebuia sa stie ca are asemenea probleme si trebuia sa le spuna medicilor .. asa ca hai sa nu mai dam vina pe cadrul medical si daca nu cunoasteti anumite treburi , continuati sa va dati cu cercul prin fata blocului si nu mai cautati rost de scandal din orice . Multumesc .
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 4 ani

Drama este ca a fost omorata, nu a murit… astia sunt singurii criminali care scapa eventual cu o mustrare (nu de constiinta, ca nu prea au asa ceva…)! Cat despre jurnalisti, tocmai aia scoteau in evidenta, ca sunt scosi basma curata, nu trebuie luat exact cum e scris, ei fac apel la vorba aia romaneasca. Daca tot pomenesti de treaba aia, te intreb eu, medicul ala va intreba A DOUA ZI pe cineva din familia aia ceva?!? Cautatori de vina?!? Nu, tataie, nu e de vina nimeni, nu-I asa?!? Hai ca sunteti culmea, nu v-ar fi rusine!!!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Dar de coagularea intravasculara de care doamna suferea se stia? sau s a aflat dupa operatie cand starea s a agravat....
Raspunde

Gh. Serbu

Acum 4 ani

Coagularea intravasculara diseminată a apărut după operație. Nu este vorba despre o boala de care sa suferi ani de zile . Este o complicație care apare ca urmare a unei cascade de modificări patologice in funcționarea normala a organismului. Fie măsurile luate de medici duc in câteva zile la dispariția coagulări intravasculare, fie toată povestea se termina prin deces.
Raspunde

Alexandru

Acum 4 ani

Intamplator, si eu am fost operat de aceeiasi doctori la urologie acum cativa ani. Nu am decat cuvinte de lauda la adresa lor, sunt foarte multumit de modul in care am fost tratat. Chiar nu cred ca nu si-au dat interesul.
Raspunde

Cosmin

Acum 4 ani

Orice deces este o tragedie mai ales pentru familia direct afectata. Doctorul care a efectuat prima operatie este un doctor de nota 10, profesionist in adevratul sens al cuvantului. Am beneficiat de serviciile dansului si am fost extrem de multumit, cazul meu fiind unul atipic, complicat. Totodata a refuzat orice fel de "atentie" avand o mentalitate corecta si deschidere necondotionata fata de pacient. E pacat de valorile spitalului judetean Sibiu sa fie denigrate pentru motive independente de ei, pe de o parte sunt extrem de apreciati pentru interventii revolutionare si vieti salvate dar pe de alta parte acuzati fara temei in cazuri extrem de complicate precum cel de fata. Sa nu uitam ca rudele au acuzat initial cele 5 ore in care medicul initial nu a vizitat pacienta dar pe de alta parte, acesti oameni sunt prinsi in operatii ore intregi, dupa care trebuie sa se recupereze. Avem pretentia sa fim operati de profesionisti care sa fie cu mintea limpeda si odihniti dar cand sa mai fie timp si pentru astea? Pe langa interventiile chirurgicale trebuie sa faca si vizite, perfectionare, studiu iar pe langa toate astea, viata de familie
Raspunde

123

Acum 4 ani

Au dat raspunsul care trebuia. Nu cred in ancheta corecta si cinstita, au gasit imediat multe diagnostice. Femeia este de vina. Nici usturoi nu au mancat nici gura nu le-a mirosit. Se apara intre ei, s-au spalat pe maini, gata rezolvat, operatie reusita pacient decedat.
Raspunde

Elena

Acum 4 ani

Sunt multe cazuri complicate rezolvate cu succes in sectia de urologie,de echpa de medici de exceptie ,condusa de dr.Grigore. In aceasta sectie sunt tratati pacienti din judet si din tara. Despre acestea nu scrie nimeni sa multumeasca doctorilor ,asistentelor si infirmierelor . Din pacate sunt si situatii nefericite.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus