X
zaharia albu

VIDEO Nea Zaharia, grădinarul din Valea Aurie. Își crește roșiile cu polobocul

Zaharia Albu este unul dintre sibienii pasionați de grădinărit. Pe un petic de pământ din apropierea blocului în care locuiește, el a amenajat o grădină de pe urma căreia obține și 150 de kg de roșii într-un sezon. Mica lui grădină este un exemplu de utilizare eficientă a spațiului.

Zaharia Albu este taximetrist, iar împreună cu soția sa împărtășește o pasiune: grădinăritul. De câțiva ani, cei doi și-au amenajat o mică grădină de legume și fructe. “Spațiul este foarte mic. Nu știu dacă sunt 20 de mp aici“, aproximează Zaharia Albu. Dar culturile lui sunt “concentrate“. “Pe 12 mp, cred că am pus 40 de fire de roșii. Și din acestea am scos și 150 de kilograme de roșii. Că le tot cântărim în fiecare an să vedem ce am făcut“, spune sibianul din Valea Aurie. Perfecționist, dar și pentru a-și crește culturile cât mai eficient, Zaharia Albu își aranjează sistemul pe care cresc roșiile cu polobocul, de exemplu. În grădina sa cresc de la roșii de mai multe feluri la izmă, pătrunjel, strugurei roșii, castraveți, căpșuni, agriși, coacăze, ardei, zmeură sau țelină.

“Iau roșii de la supermarket, cu greu mănânc una. Aici, eu am avut roșii și de 1,2 kg una. Și astea îmi aduc aminte de gustul copilăriei, un gust de nedescris“, Zaharia Albu

În fiecare an încearcă ceva nou, iar culturile și le crește cât mai eco posibil. “ În fiecare dimineață, la ora șase, soția coboară de adună melcii. Căci apar mulți melci. E o muncă, dar și o bucurie și o satisfacție“, mai spune Zaharia Albu.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Citește și Concurs. 4.000 de lei pentru cele mai frumoase grădini din Sibiu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cata ipocrizie!

  Astrid Fodor, 2016: “Am constatat că doar un mic număr de cetățeni doresc conservarea grădinilor de zarzavaturi din fața blocului și a zonelor verzi amenajate improvizat” (http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/10/primaria-intre-cei-care-cer-gradini-cu-zarzavat-si-cei-care-cer-locuri-de-parcare-se-vor-planta-copaci-noi/)
  Tot atunci, dna Fodor a declarat ca gardul viu neingrijit stanjeneste circulatia pietonilor pe trotuare si trebuie indepartat. Ei, nu-i nimic, acum e mai bine, sunt masini pe trotuare!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nc

  Pai! Unde-i dreptatea? Serviciul de adminstrare locală, coordonare asociații de proprietari, tocmai a somat o scara de bloc , cerând desființarea acestor straturi. Deci? Nu este un abuz din partea cuiva? Sau in Valea Aurie se poate si in Hipodrom nu?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Till Eulenspiegel

  Ich bin rautacios:cei 20 mp sunt proprietate privata a sotilor Zaharia sau fac parte din domeniul public?Daca cea de a doua varianta este valabila,exista un contract de inchiriere sau concesionare?
  Daca nu exista forma legala prin care sotii Zaharia zarzavagesc pe cei 20 mp sa nu va mirati ca apar sere de ciuperci,ferme de nutrii,gradini de panouri solare etc. Daca toti locatarii unui bloc P+4 si-ar lua in proprietate 20mp ”din apropierea blocului in care locuieste” nu cred ca ar fi benefic,indiferent de productia ”la hectar”.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dovleac

  gradini in spatele blocurilor sunt in toate tarile dezvoltate, Elvetia,Franta, Austria…peste tot planteaza oamenii ceapa, usturoi, leustean…

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  stimabila redactie, voi aveti corector sau fiecare jurnalist isi face materialul si apoi dumnezeu cu mila? unealta la care faceti referire nu se numeste “boloboc” si “poloboc” pentru ca ce ati scris voi acolo este de fapt altceva:
  “boloboc (poloboc) n. Mold. vas de vin sau de rachiu mai mic decât butia și mai mare decât butoiul (între 70—100 vedre): de nu mi-ar deșerta boloboacele AL. [Rus. POLUBOČKA, jumătate butie]. ”
  https://dexonline.net/definitie-boloboc
  ori nu prea cred ca omul isi aranjeaza aracii (parii pentru rosii sau fasole) cu un butoi :)

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Vasile Von Vasile

   taci nene că ești prost
   din același dexonline, da’ neuronu’ tău n-a văzut

   BOLOBÓC s. n. Cumpănă cu bulă de aer folosită de zidari, lemnari etc. pentru a verifica poziția orizontală sau verticală a suprafeței lucrărilor. – V. poloboc.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zaharia

  Boloboc este corect.Aracii fiind drepți (sunt debitati din scandura apoi vopsiți) in partea de sus sunt fixați cu un holsurub de un cablu care susține 10 araci.In acest fel i am pus în boloboc in ambele planuri.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nea Zaharie terenul e a dumitale cumva?Daca esti propietar nu inseamna ca faci ce vrei pe un teren public . De aceste personalitati ,, pensionari ‘’ care se cred stapini sunt o gramada in Sibiu.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact