Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Micile afaceri: Librăria ambulantă a Sibiului îți aduce gratis cărți acasă

Micile afaceri: Librăria ambulantă a Sibiului îți aduce gratis cărți acasă

O mică librărie online, creată în Sibiu pentru locuitorii săi, transportă cărțile în mod gratuit la cei care doresc să se bucure de o lectură plăcută. Totul a pornit din dorința lui Horațiu Băhnean, absolvent de geografie și scenarist originar din Mediaș, de a aduce un plus orașului în care trăiește deja de mai bine de patru ani.

Conceptul de Librărie Ambulantă a apărut după ce Horațiu a avut dureroasa revelație că majoritatea oamenilor din jurul său au renunțat la citit. A așteptat până a ieșit din concediul de creștere a copilului, timp în care a pus cap la cap proiectul unei librării online, a pus câțiva bani deoparte pentru a da startul afacerii, iar în iulie 2019 a pornit timid, dar cu speranțe, cu o pagină de Facebook.  

„Ca fiecare am și eu plăcerile mele, interesele mele, pasiunile și nebuniile mele... în ultima categorie încadrându-se probabil și „Librăria Ambulantă Sibiu”. Cum altfel să numesc o idee de afacere care pornește în momentul în care constați că respectivul domeniu, produsul, nu mai are căutare? Ideea librăriei ambulante a venit ca răspuns la o necesitate, a venit după un eșec de anvergură al lui Moș Crăciun. Anul trecut am cumpărat cărți pentru toată lumea. Niciodată nu am fost atât de entuziasmat în privința darurilor de Crăciun. Abia așteptam să fac pe Moșul și apoi să vorbim despre cărțile respective, și să luăm altele, și, și, și… cât de mult am putut să mă înșel. Cadourile mele au fost un eșec aproape total. Cu excepția câtorva persoane trecute de prima tinerețe, toți cadorisiții au reacționat cu priviri surprinse (nu plăcut), cu strâmbături din nas și ulterior cu indiferență față de acele cărți”, își amintește Horațiu.

Untitled1

Deși era conștient de faptul că lumea, în general, nu mai citește, abia atunci l-a „pocnit în moalele capului”. „A fost un lucru care m-a întristat, înainte de orice. Mi s-a părut o pierdere uriașă, un handicap pe care ni l-am asumat din ignoranță și o prost înțeleasă comoditate. Oamenii trebuie să citească! nu doar postări de pe Facebook, tabloide (au și acelea locul lor), ci cărți cu povești, cu zâmbete și aventuri, cărți științifice, de orice fel. Cărțile sunt una dintre puținele surse de informație, de cultură, de vise, rămasă nediluată de viteza pe care o are lumea în care trăim”, spune acesta.

„Bunicul meu îmi spunea adesea: Când ai o nemulțumire, hai cu o propunere, dacă nu taci din gură și vezi-ți de treabă!”

Horațiu spune că un alt motiv pentru această nouă mică afacere sibiană a fost faptul că întotdeauna și-a dorit să își poată permite să cumpere cărți la prețuri accesibile și să nu fie nevoit să aștepte mai mult timp ca să strângă bani.

„Înainte de idee însă, a fost dorința, dorința de a intra într-o librărie și a putea cumpăra mai multe cărți, titluri mai ieftine; dorința de a nu mai trebui să aleg între cumpăratul unor cărți și plata unei facturi de utilități. Dar dacă achiziționezi frecvent cărți și mai cumperi și pentru alții... se simte la buget. E o pierdere de timp destul de mare și mai mult ajungi să apreciezi valoarea unei cărți în funcție de prețul ei”, spune sibianul.
Misiunea Librăriei Ambulante este de a repopulariza cititul, iar prețurile cărților să încurajeze acest lucru. „Cărțile suferă de o lipsă cronică de PR. Nimeni nu mai vorbește despre ele, nimeni nu le mai face reclamă. Există o sumedenie de mesaje transmise prin varii medii de largă audiență care te îndeamnă să faci mișcare, să bei cu măsură, să nu fumezi... nimeni nu spune: Ia și tu o carte! sau: Citiți zilnic minim 30 de minute... că vi se atrofiază creierul. Ei, asta vrem să schimbăm noi!”, explică bărbatul.

Untitled

„Ne dorim să ajungem cu căruța cu cărți peste tot”

Horațiu își amintește cum, cu mulți ani în urmă, în localitatea în care a copilărit, un domn pe care toată lumea îl știa drept Nea Boroș se plimba toată ziua pe străzi, de la casă la casă, cu căruța cu sifoane.

„O să ne plimbăm și noi cu căruța lui Boroș din școală în școală, din cartier în cartier, vom parazita cât mai multe evenimente publice din Sibiu, îndemnând lumea să citească și oferindu-le ce să citească... și dacă dă Dumnezeu să putem accesa niște fonduri europene, oferindu-le gratuit ce să citească”, spune acesta.
Până când vor avea posibilitatea să se plimbe cu caravana prin Sibiu și împrejurimi însă, afacerea funcționează pe Facebook. Lumea poate intra aici și comanda cu un mesaj sau cu un telefon una din cărțile scoase la vânzare. În ceea ce privește prețurile cărților, acestea sunt destul de mici.
„Sunt mici deoarece adaosul nostru comercial este foarte mic. Nu primim de la edituri discount-urile pe care le primesc marii retaileri din domeniu, dar noi nu avem cheltuielile lor, așa că putem ține prețurile la cărți cât mai jos. Nu intenționăm să devenim un uriaș al pieței, scopul nostru principal fiind promovarea cărților și a cititului, nu vânzarea acestora”, explică Horațiu.
Deocamdată, livrările gratuite sunt făcute în Sibiu și Șelimbăr, „pentru a nu crește artificial costul cumpărării cărților și pentru că suntem din Sibiu și pentru că putem și vrem să facem acest lucru”. Livrarea presupune costuri foarte mici, pentru că se plimbă cu bicicleta.

A pornit cu mai puțin de 1.000 de Euro

Când a făcut primul pas, Horațiu avea la dispoziție 900 de Euro. „Mai am vreo 50 de euro în momentul acesta. Asta în situația în care totul se face "in house" (mai puțin contabilitatea). La buget o să se mai adauge lunar cât se va putea, fără că cineva să facă sacrificii sau să-și pună casa la bătaie. Lucrurile vor evolua încet, în mod sigur, dar asta nu e un lucru rău. Când nu te grăbești poți fi mai atent la calitate. Nu vom fi o librărie cu milioane de titluri. Vom alege ce e mai bun de peste tot și asta le vom oferi clienților. Viața e scurtă și timpul prea prețios ca să ți-l pierzi citind cărți slabe. Ne dorim ca toate cărțile din biblioteca noastră să îmbogățească viața celor care le citesc”, spune Horațiu.

În perioada imediat următoare Librăria Ambulantă Sibiu va lansa și website-ul. De asemenea, în viitor și-ar dori să lanseze și prima campanie, al cărei nume provizoriu este „Nu tu ești hoțul de cărți” - campanie care să impulsioneze cititorii să cumpere cărți, nu să le descarce ilicit de pe unul din multele site-uri existente pe internet.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Psiholog Oradea

Acum 4 ani

O idee foarte frumoasă! Felicitări!
Raspunde

Silviu

Acum 4 ani

I-n-c-r-e-d-i-b-i-l ce adaus comercial au marii retaileri! Cautati de curiozitate cateva preturi ale cartilor vandute de catre Libraria ambulanta vs marii retaileri si o sa intelegeti de ce nu se mai vinde carte in Romania! Distribuitorii mari iau mult mai mult decat scriitorul si editura. Nu-l cunosc pe intreprinzatorul sibian, dar ii doresc mult succes si sper ca afacerea lui sa dainuiasca in timp!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus