X
bani lei salariu

Un sibian primește al doilea cel mai mare ajutor de șomaj din țară: 9.933 lei

A fost director general și a intrat în șomaj. De la un salariu de peste 100.000 de lei pe lună, a ajuns la un ajutor de șomaj de ”doar” 9.933 de lei. Sibianul se află pe locul doi în clasamentul celor mai bine renumerați șomeri pe care îi are România, se arată într-un articol publicat de wall-street.ro.

Pe primul loc se află un director de societate comercială din Arad, care primește o indemnizație de 15.824 de lei. După sibian, în clasament urmează trei bucureșteni: un manager de proiect (9.5013 lei), un analist financiar (9.261 lei) și un director comercial (7.052).

Salarii cu cel mult un zero în plus

Șomajul se calculează în funcție de indicatorul social de referință, care este de 500 de lei în 2019 și un procent din venitul realizat anterior. O persoană care nu a lucrat niciodată primește 50% din indicatorul social, adică 250 de lei pe lună. După un an de contribuții sociale primești ca șomaj 75% din indicatorul social, iar după 5 ani 75% din indicatorul social, dar și un procent de 5% din media salariilor din ultimul an. Maximul ajunge după 20 de ani de plată în sistemul de contribuții sociale, când poți primi ajutor de șomaj după calculul: 75% din indicatorul social, plus 10% din media salariilor din ultimul an.

De asemenea, este importantă și durata minimă de contribuție atunci când vine vorba de stabilirea duratei de acordare a șomajului. Astfel, persoanele care au contribuit timp de minim un an, pot primi șomaj pentru șase luni, persoanele care au contribuit minim 5 ani primesc șomaj timp de 9 luni, iar pentru o perioadă de contribuție mai mare de 10 ani șomajul se poate întinde pe 12 luni.

Șomerii de lux

În total, sunt peste 250.000 de someri înregistrați oficial la nivel național, iar câteva zeci de mii încasează lunar bani de la stat sub formă de indemnizație de șomaj. Unii dinte ei pot ajunge, conform acestui calcul la sume de peste 10.000 de lei lunar. În primele șase luni ale anului 2019 au fost plătite indemnizații de șomaj în valoare totală de peste 180 milioane de lei, sumă în scădere față de totalul de 206 milioane de lei plătite în prima parte a anului 2018, arată wall-street.ro.

Rata șomajului în Sibiu: 1,66%

La sfârșitul lunii iunie 2019, în evidențele AJOFM Sibiu erau înregistrați 3.283 șomeri, rata șomajului fiind de 1,66%. Dintre aceste persoane, 937 beneficiau de indemnizaţie de şomaj, iar 2.346 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.209 șomeri provin din mediul rural și 1.074 sunt din mediul urban. Cei mai mulți șomeri sibieni, 899, provin din grupa de vârstă între 40 – 49 ani.

bursa locuri de munca someri AJOFM (5)

După nivelul de educație, cei mai mulți șomeri sunt cei cu studii primare sau fără studii au – 40,94%. Sunt urmați de cei cu studii gimnaziale şi profesionale – 33,20% și de cei care au absolvit studii liceale şi postliceale – 19,09%. Doar 6,76% din totalul șomerilor înregistrați au studii superioare sunt 6,76%.

Clasamentul celor mai mari indemnizații de șomaj

Arad – Director general societate comerciala, 15.824 lei

Sibiu – Director societate comercială, 9.933 lei

București – Manager proiect, 9.503 lei

București – Analist Financiar, 9.261 lei

București – Director comercial, 7.052 lei

Prahova – Director unitate bancară, 5.946 lei

Neamț – Director de vânzări, 5.814 lei

Cluj – Inginer electrotehnist, 5.788 lei

Prahova – Director societate comercială, 5.340 lei

Ilfov – Manager proiect, 5.269 lei

Cine poate lua șomaj:

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, șomer este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  1. a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
  2. b) starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
  3. c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare;
  4. d) este disponibilă sa înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact