X
Ioan Popa fost politist sectorist

Interviu cu un fost ”sectorist” sibian: Fiecare om știa la cine să apeleze

Așa zis-ul ”sectorist” era polițistul care știa tot ce mișcă în cartier. Nu venea nimeni în vizită fără să fie trecut în registru și nu trecea nicio ceartă fără ca aceasta să ajungă la urechile polițistului. De ani buni, însă, ”sectoristul” a fost transformat în polițist de proximitate. Iar odată cu asta, timpul a devenit limitat. Despre cum era să fii ”sectorist” în Sibiu și nu numai ne povestește Ioan Popa, un fost polițist ieșit la pensie de doi ani. Din cei 25 ani de experiență, peste 16 a lucrat ca ”sectorist” în carteirul Ștrand, după care a fost polițist de proximitate. Acesta crede că dacă sectoriștii ar mai fi existat, situația de la Caracal putea fi evitată.

Reporter: Cum a fost  să fiți sectorist? Ce înseamnă concret?

Ioan Popa: Era și greu, dar și frumos. Fiecare avea cartierul lui, știa cunoașterea populației, aveam unele din lucrările penale de autor cunoscut, aveam petițiile, aveam lucrările generale, verificările pe linie de evidența populației, de arme și muniții… În general cam tot ce face un polițist de proximitate astăzi.

Rep: Ce făceați dumneavoastră zi de zi concret? Cum decurgea programul?

I.P.: Audieri și, în mare parte, muncă de teren. Cunoașterea populației era cel mai important lucru pe care îl făceam atunci. Aveam cărțile de imobil pe care le verificam zilnic. Deținătorul cărții de imobil spunea cine locuiește, cine nu mai locuiește. Persoanele care veneau în imobil, pe baza legii 105 erau obligate să se înscrie în cartea de imobil, să-și facă viza de reședință sau să-și facă buletinul dacă se mutau definitiv.

Rep: Practic, trebuia să știți tot ce mișcă în sectorul dvs.

I.P.: Practic, da, așa e. Știam cam tot ce mișca în sectorul de responsabilitate, dar vreau să spun că eram pe raza municipiului Sibiu vreo 30 și ceva de sectoriști, pe când, după aceea, poliția de proximitate din 35 de sectoriști au făcut șase sectoare, la care doi polițiști de proximitate răspundeau de cinci foste sectoare.

Rep.: Aveau sibienii încredere în dumneavoastră în acea perioadă? Veneau să vă spună când aveau vreo problemă?

I.P.: Fiecare cetățean își cunoștea sectoristul. Știa la cine să vină, la cine să apeleze. Aveam oameni care mă sunau și seara. Știau numărul de telefon. La un moment dat am și distribuit niște pliante în care spuneam: sectoristul dvs este… cu numărul de telefon.

Rep.: Cât de importantă era această muncă de teren?

I.P.: Foarte importantă. Cunoașterea populației este primordială. Este pe primul loc în munca din poliție. Noi știam tot și toate persoanele. Aveam evidența persoanelor eliberate din penitenciar, aveam evidența persoanelor violente, consumatorii de alcool, că droguri nu prea existau atunci. Aveam în evidență stările conflictuale. Cam tot ce trebuie să cunoască un polițist.

Rep.: În felul acesta reușeați mai ușor să țineți lucrurile sub control?

I.P.: Da. De multe ori veneau cei de la Judiciară, acum Investigații Criminale și apelau la noi pentru că le dădeam informații despre persoană, știam unde să o căutăm, cu cine are legături, cu cine ar acționa. Dacă se întâmpla ceva, se știa că prima dată se vine la sectorist.

Rep.: Pentru ce vă chemau oamenii?
I.P.: Stările conflictuale inter și intra familiale. Între familie și vecini. De exemplu, cum am avut eu zona Ștrand-Bulevardul Victoriei erau acele locuințe care s-au bătut cu legea 105. Când au vândut locuințele cu legea 105 nu au făcut și ieșirea din indiviziune a terenului aferent locuinței și vă dați seama, terenul era comun. Și se certau pentru un metru, o parcelă, un strat de zarzavat, pentru un hol comun, pentru o baie comună și tot felul de lucruri.

Rep:. Cum ați resimțit trecerea de la sectorist la polițist de proximitate?

I.P.: Pentru noi nu a fost binevenită această schimbare în sensul că a venit un volum foarte mare de muncă. Și aici mă refer la lucrările penale, care erau foarte multe. Țin minte că aveam peste 60 de lucrări penale cu autor cunoscut în lucru. Ne spuneau că erau simple, dar tot trebuiu să le dăm soluții legale prin Parchet, audieri.

Rep.: Se vorbește de reintroducerea așa zișilor sectoriști. Cum vedeți acest lucru?

I.P.: Este un lucru foarte bun. Salut această inițiativă deși nu știu dacă sunt suficienți oameni pentru că mulți au ieșit din sistem. Trebuie un pic de pregătire și, zic eu, trebuie și o școală militară. Însă, sunt și persoane care nu au făcut școala militară și fac foarte bine munca aceasta.

Rep.: Dacă ar fi existat sectoriști, credeți că s-ar fi putut evita situația de la Caracal?

I.P.: Da. Omul acela cunoștea fiecare persoană, fiecare locuință. Este o vorbă: sectoristul cunoștea și culoarea la gresia din baie a persoanei care locuia acolo. Sigur știa, sigur avea informații, îl avea în evidență pe acest individ de la Caracal. Știa cu ce se ocupă, știa că face ceva contrar legii. Dacă îl întreba pe polițist în acel moment care este persoana care ar putea fi predispusă la așa ceva, sigur ar fi avut niște informații. Dacă nu era chiar el, din cinci pe care îi avea în supraveghere sau care erau predispuși la săvârșirea acestor fapte sigur putea să numească această persoană.

Rep.: De data aceasta, Poliția a apelat la ajutorul interlopilor…

I.P.: Nu pot să vă dau detalii. Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar dacă așa s-a procedat e foarte rău pentru că interlopul are scopul lui, nu are scopul de a ajuta poliția, de a ajuta cetățeanul.

Rep.: Publicul dă vina pe Poliție. A fost doar greșeala Poliției?
I.P.: Nu cred. Și polițistul acela și-a făcut datoria. Sigur și-a făcut datoria. Ar fi vorbit cu fata aceea, dar dacă nu ai date și informații care să te ducă la locul exact, degeaba. Cauți într-un oraș o locație. Probabil polițistul de proximitate va fi știut ceva că și ei au, dar e foarte greu. V-am spus, s-au înmulțit aceste sarcini pe care polițiștii le au și nu ai timp să le rezolvi pe toate. Erau cazuri în care, dimineața, ca polițist de proximitate nu mai știai în ce parte să fugi. La Parchet te chema, la școală te chema pentru că a avut loc un conflict între elevi, la o stare conflictuală te chema. Mai aveai și probleme legat de serviciu: tragere, pregătire.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

15 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Doru

  Sectoristii solutionau si lucrari penale cu A.N. si A.C.
  La inceput proximistul nu solutiona lucrari penale, dar duoa 1-2 ani, s.a ,,hotarat,, ca acestia sa solutioneze si lucrari penale si nu numai…respectiv toate competentele sectoristului, plus cateva in plus, uitandu.se ca, proximistii, erau mai putin ca numar, cu zone mai mari….oricum ,,conceptul,, politiei de proximitate, este acela de a nu ,,face rau,,, respectiv a nu solutiona lucrari penale si chiar de a nu aplica sanctiuni, decat daca constata o contraventie, in flagrant…ideea era buna….se crease o legatura mai buna cu comunitatea, care avea si o incredere mai mare in politie…

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Doru

  In prezent, este aproape imposibil revenirea la ,,sectoristi,,, deoarece, sunt foarte putini oameni, ca proximisti, mai ales dupa 2017, cand, foarte multi politisti cu experienta, printre care si proximisti(fosti sectoristi), au iesit la pensie, ,,fortati,,, de anuntata modificare a legii pensiilor, militare, modificari efectuate de ,,Olguta,,…astfel, au fost ,,promovati,,, in coeficient de 70%, agenti de siguranta publica, in ,,proximisti,,, fara nici o ,,scolarizare,, si fara a avea ca colegi, politisti de proximitate, cu vechime, respectiv cu experienta, de unde sa ,,fure,, meserie…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ionel

  Un leneș, un trântor,nu lucra nimic. Cum de s-au găsit el va vorbească.Da nu mai vorbim de alte preocupări care le avea. Ar trebui să vorbiți cu adevărații polițiști!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ironim

  Hai sa fim seriosi ! Sectoristul/politistul de proximitate era,pentru doi lei,in aceeasi troaca cu infractorul.Stia si tacea daca avea interesul sa taca.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibiu

  In urma cu vreo 2-3 ani am sunat la Sectia de politie nr. 1 pentru a sesiza ca o persoana dubioasa umbla prin bloc. Bloc aflat la 100m de respectiva sectie de politie. Am fost intrebat daca am fost agresat si apoi mi s-a spus ca este schimb de tura si nu au pe cine trimite. Punct. La 100 de metri!!!

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   dancp2

   GHINION eu nu am fost militian,respectiv nu am avut studii superioare de acest fel
   da la barul poarta verde cite cafele si votkici a beut pe moca?domnul iluzionist militzist?etvas gagici nu?

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Handi-Dandi

  Politistii de proximitate au insemnat mult pentru actul de cercetare infractionala; numai cine nu cunoaste ce inseamna “politie” nu intelege acest aspect.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  GEN. SUCEAVA,COL. GAVRILA, GEN. NEAMTU. COL. UDREA,COL.PETRE

  CEL MAI BUN SECTORIST,POLITIST COMPLET, AL TUTUROR TIMPURILOR LA POLITIA MUNICIPIULUI SIBIU,ERA TOTUSI ,PLT.ADJ.SEF VASILE BOSNEANU. VENIT DE LA POLITIA CAPITALEI DIN BUCURESTI,CU O VASTA EXPERIENTA, SCOLIT, ACET BRAV POLITIST CONSTITUIE UN EXEMPLU DE URMAT LA SIBIU. MAI STIE CINEVA DE EL, CE FACE ,DACA MAI TRAIESTE., LUATI LEGATURA CU EL,DOMNILOR DE LA TURNUL SFATULUI, VORBITI CU FISTII SEFI SI LUI, COL. BACILA, COL.BOTOC,COL .GHERGU, COL ROTARESCU SI O SA VEDETI CA EL A FOST CEL CARE A PUS LA PUNCT BANDE INTREGI DE INFRACTORI SI INTERLOPI, TRAFICANTI DE VALUTA, HOTI DE SI DIN AUTO, SPOARGERI DE CASE SI APARTAMENTE, CRIME CU UN GRAD DE DIFICULTATE RIDICATE…EL A FOST POLITISTUL CARE A PRINS TALHARI LA DRUMUL M ARE, PE CEI CARE AU TALHARIT PE FOSTUL SEF DE CADRE DIN POLITIA JUDETULUI SIBIU, COLONEL GAVRILA…TOTI ACESTIA TRAIESC SI VA POT SPUNE “SECRETUL MUNCII DE POLITIST, CHIAR IN FOLOSUL COMUNITATII. NU MAI DATI EXEMPLE LA INTAMPLARE, “SECTORISTUL POPA E UN CAZ NEFERICIT…SA FITI IUBITI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Interviu
 • Contact