Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Au fost desemnate cele mai frumoase și sănătoase grădini din Sibiu

Au fost desemnate cele mai frumoase și sănătoase grădini din Sibiu

Grădinile de legume și plante aromatice îngrijite de Dana Șonda și Zaharia Albu au fost desemnate cele mai frumoase și sănătoase grădini din Sibiu, în cadrul ediției a doua a proiectului “Grădina mea de la oraș“. Proiectul susținut de autoritățile locale are drept scop încurajarea cât mai multor sibieni să își utilizeze spațiul din jurul casei sau chiar cel de pe balcon pentru a cultiva legume și plante aromatice, pe care să le folosească în alimentația zilnică.

După aproape o lună în care s-a derulat perioada de înscriere în cadrul concursului ”Grădina mea de la oraș”, juriul a punctat grădinile de legume și plante aromatice înscrise. Iar în urma jurizării, cea mai frumoasă și sănătoasă grădină din Sibiu amenajată pe balcon a fost desemnată cea a Danei Șonda (27 de ani). Juriul a apreciat atât modul de abordare al amenajării acestei grădini, cât și rezultatele obținute: Diana are pe balcon inclusiv vinete aproape coapte, deși este primul an în care are o grădină. ”Totul a pornit de la faptul că am vrut ca fiica mea de un an și jumătate să nu aibă acces la balustrada terasei. Inițial am vrut să plantez flori, dar apoi când am văzut răsadurile de vinete și roșii mi s-au părut o idee mai bună. Sunt foarte mulțumită de mini-grădina mea, deoarece nu m-am mai ocupat niciodată de o grădină, iar anul acesta este prima dată când mănânc roșii gustoase plantate de mine. Abia aștept să se coacă și vinetele”, și-a descris Dana Șonda inițiativa. Premiul oferit acesteia este de 1.500 de lei, net.

În locul florilor care să blocheze accesul fetiței ei la balustradă, Dana a ales să crească legume În locul florilor care să blocheze accesul fetiței ei la balustradă, Dana a ales să crească legume

Cea mai frumoasă și sănătoasă grădină din Sibiu amenajată în jurul casei a fost desemnată cea crescută de Zaharia Albu (vezi foto principală). Taximetrist de profesie, el a participat și la ediția de anul trecut a concursului, când a primit mențiune. De această dată, Zaharia Albu și-a prezentat mai în detaliu mica grădină amenajată în cartierul sibian Valea Aurie, din care obține și 150 de kg de roșii pe an. ”Pe un petic de pământ, nici 20 mp, am reușit să amenajez împreună cu soția mea, o grădină de legume și fructe în fața blocului. Aici am pus 40 fire de roșii și din acestea scoatem cam 150 kg de roșii, așa a fost anul trecut. Îmi place să amenajez cât mai frumos spațiul, să cultivăm o varietate mare de legume și fructe, atât cât spațiul permite, de la roșii, castraveți, mai multe feluri de mentă, pătrunjel, căpșuni, agrișe, ardei, zmeură, țelină”, își descrie Zaharia Albu grădina. Tehnicile de îngrijire a grădinii sale evită substanțele chimice. ”În fiecare dimineață, soția mea culege melcii din grădină, pentru a nu altera culturile. Folosim irigație proprie, din poze se poate vedea că am pus în spatele grădinii niște butoaie albastre, unde colectăm apa de la ploaie și ce mai trebuie completăm cu cea din casă. Nu folosim pesticide, încercăm să creștem produsele cât mai bio. Pentru a apăra plantele de grindină și insecte, am montat o plasă deasupra grădinii. Rândurile dintre straturi le-am pavat cu dale de ciment pe care eu le-am confecționat”, își mai descrie Zaharia Albu munca. Și premiul acordat lui este de 1.500 de lei, net.

 

Mențiuni

În cadrul concursului și sibienii au putut vota grădinile lor preferate, înscrise în competiție. În urma votului sibienilor, cea mai apreciată grădină amenajată pe balcon a fost cea a Ileanei Sterian (29 de ani). Pe balconul apartamentului, printre flori, ea crește verdețuri aromatice, dar și roșii și un lămâi.

Grădina din balconul Ileanei Sterian Grădina din balconul Ileanei Sterian

În ceea ce privește grădinile amenajate în jurul caselor, cea mai votată de către sibieni a fost cea a lui Alexe Herciu (77 de ani), care cultivă roșii, morcovi, castraveți, ardei, vinete, varză și fasole. ”Răsadurile sunt proprii, îngrășământ natural administrat toamna. La roșii administrez fungicide pe bază de cupru contra manei. La celelalte plante nu administrez pesticide sau fungicide. În timpul vegetației se face întreținerea manuală”, arată Alexe Herciu. Premiile pe care le primesc Ileana Sterian și Alexe Herciu sunt în valoare de 500 de lei, net.

O parte din grădina lui Alexe Herciu O parte din grădina lui Alexe Herciu

Juriul concursului “Cele mai frumoase și sănătoase grădini din Sibiu“ a fost format din Ioan Bebeșelea (bucătar al restaurantului Syndicat Gourmet, câștigător al premiului Terroir pentru colaborarea cu producătorii locali, decernat în cadrul galei Gault&Millau 2019), Lucian Florin Mihalache, administrator al serelor “Grădina Verde“ și Călin Bucur (director al publicației Turnul Sfatului, prin intermediul căreia este organizat concursului). Membrii juriului au punctat patru aspecte cel estetic, cel agricol (caz în care contează și descrierea oferită fiecărei grădini), cel al diversității plantelor care cresc în respectivele grădini și cel al modului de prezentare al fiecărei grădini.

Scopul

Proiectul “Grădina mea de la oraș“ are drept scop răspândirea în municipiul Sibiu a obiceiului de a cultiva legume fie în spații amenajate pe balcon ori terasă, fie – evident – în jurul casei, de cei care locuiesc în astfel de clădiri. Concursul din cadrul acestui proiect are rolul de a-i răsplăti pe cei care au depus un astfel de efort, dar și de a oferi sibienilor șansa de a vedea munca grădinarilor din orașul lor. În cadrul proiectului au fost distribuite sibienilor 3.000 de plicuțe cu semințe de plante și legume aromatice care pot fi crescute inclusiv pe balcon, materiale informative. Totodată, cu ajutorul bucătarilor Daniel Bebeșelea (Syndicat Gourmet) și Dani Joarză (Hochmeister), sibienilor le-au fost oferite spre degustare și o serie de preparate care capătă gust cu ajutorul plantelor din grădina de la oraș.

Mai multe informații despre acest proiect, dar mai ales despre modul în care îți poți amenaja o grădină la oraș, beneficiile acesteia, precum și rețete care au la bază legumele și plantele ce cresc inclusiv pe balcon găsiți la adresa turnulsfatului.ro/gradinameadelaoras

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 4 ani

Va plac lucrurile inutile si concursurile fara nicio noima? :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus