X
daea in piata cibin 1

Petre Daea, în Piața Cibin. „În primul rând, oamenii mi-au mulțumit. În al doilea rând, am constatat dorința lor de a valorifica producția”

Înainte de a ajunge la Festivalul „Mangalița de la Racovița”, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut cumpărături la Piața Cibin din Sibiu și a discutat cu vânzătorii și producătorii locali.

Petre Daea s-a aflat în județul Sibiu pentru a doua oară în ultimele 3 luni, după ce în a doua jumătate a lunii mai l-a însoțit pe fostul lider al PSD în Poiana Sibiului.

De data aceasta, ministrul a fost invitat la prima ediție a festivalului dedicat porcului de Mangalița, mai exact dedicat consumului cărnii de porc din această rasă. Petre Daea a venit în a doua zi a evenimentului, duminică, 18 august. De dimineață însă, acesta a fost pe la Piața Cibin din Sibiu, unde, după cum ne-a spus, a discutat cu producătorii.

Mai întâi, despre mulțumiri

Șeful de la Agricultură a discutat cu mai mulți producători și a făcut cumpărături. Acesta a ales să se aprovizioneze cu prune, piersci, zmeură, roșii, castraveți și brânză de burduf. Pe lângă aceasta, l-am întrebat pe ministrul Agriculturii ce mesaje a primit de  la oamenii din piața din Sibiu și care au fost principalele probleme pe care i l-au transmis aceștia.

„În primul rând, o mulțumire deosebită pe care o au toți legumicultorii, că primesc acea subvenție pentru tomate și care le-a dat acest stimul financiar, atât de necesar pentru a continua și a produce în legumicultură. Am constatat și am discutat cu tineri care au intrat în acest program. Din cele 20.000 de solicitări, 64% au fost depuse de tineri, iar peste 1.000 sunt cei care au renunțat la pribegie, adică practic au venit în țară și s-au apucat de o asemenea activitate, considerând-o profitabilă pentru ei și plăcută, pentru că știu să facă ceea ce părinții lor au făcut. Astăzi, printr-un sprijin direct al statului își valorifică și știința, și efortul muncii lor, câștigând pe măsura efortului pe care îl fac”, a spus Petre Daea.

Precizăm că subvenția pentru producătorii de roșii în România este de 3.000 de euro pe an pentru o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați. Consiția este ca această surpafață să fie un spațiu protejat, adică seră, solar etc.

Despre rugămintea producătorilor

„În al doilea rând, am putut constat această dorință a lor de a valorifica producția. Pentru că familia se împarte aici: sunt membrii familiei care lucrează pur și simplu în solarele respective sau în câmpul deschis pentru a produce legume și o parte, de regulă cei în vârstă, părinții, vin la vânzare în piață. Rugămintea lor și nevoia este de a intra într-un circuit comercial, zic eu, sănătos și respectabil. Sănătos din punct de vedere al câștigului și respectabil din punct de vedere al atitudinii față de producători”, a continuat ministrul.

daea in piata cibin 2

„Le-am spus producătorilor sibieni să aibă puțină răbdare”

Șeful de la Agricultură a mai amintit în acest sens despre crearea Casei de Comerț a Produselor Agroalimentare „Unirea”. „Este la începutul activității. Le-am spus [producătorilor sibieni] să aibă puțină răbdare, că se va pune în mișcare și veriga aceasta de valorificare a produselor. Practic, preluarea, sortarea, transportul și pregătirea pentru piață, în așa fel încât producătorul să rămână la locul de producție, iar comerciantul să valorifice într-un respect față de munca producătorului și a consumatorului, înțelegând ici prețurile cu care scot aceste produse pe piață”, a expicat oficialul.

Amintim că Guvernul a aprobat în noiembrie 2018 înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, cu scopul de a procesa şi furniza produse agricole local şi la export. Potrivit explicațiilor oficiale, Casa de Comerţ Agroalimentar se bazează pe trei piloni de structurare şi dezvoltare: crearea unei reţele naţionale, în profil teritorial de clustere agricole, care să integreze, la nivelul uneia sau mai multor UAT-uri (Unitate Administrativ Teritorială), resursele locale de producţie agricolă şi servicii specifice, având în structură cel puţin un centru de colectare/distribuţie a produselor; crearea unei reţele de centre regionale de însilozare, depozitare şi procesare industrială; crearea unei reţele naţionale de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, care să asigure piaţa internă cu produse agro-alimentare proaspete şi procesate de origine autohtonă.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Relu Miclaus

  Activitatea ministerului se vede cu usurinta in calitatea produselor, bunastarea legumicultorilor si in cresterea exporturilor. Dupa multi ani de chin, acum agricultura noastra e solida si printre primele din Europa, desi dl. Ciolos a facut cat a putut sa ne ingroape ca tara si agricultura, avantajand alte tari. Guvernul PSD tace si face nu ca unii scelerati care se dau in stamba pe facebook, tipa ca niste isterici, sclavi ai multinationalelor care ne farimiteaza tara!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Zinco

   Relule, pune mana si munceste! Stai pe banii statulului, pe functia pe care te-a pus PSD-ul si faci propaganda de partid. Hai, trage tare, califica-te macar la locul de munca, fiindca maine-poimaine vine USR-ul la putere si ajungi in somaj. Nici ca maturator stradal nu te mai poate apoi ajuta sa te angajezi PSD-ul.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   motanul garfield

   Asa crezi matale! Cei care au pus umarul la distrugerea agriculturii sunt cei care toata iarna nu dau numai ceapa din Austria in supermarketuri si mere din Polonia… Nu mai vorbiti in plus si nu va mai lasati manipulati!

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact