Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Vine criza? ” Sunt comune care primesc 2.000 de lei. Costă mai mult să se convoace consiliul local”

Vine criza? ” Sunt comune care primesc 2.000 de lei. Costă mai mult să se convoace consiliul local”

Rectificarea bugetară propus de Guvernul Dăncilă e văzută în Sibiu ca un semn al sosirii crizei financiare. De la Consiliul Județean se semnalează că fondurile nu sunt nici pe departe suficiente, iar primarii sunt și mai fermi: ”comunitățile locale au fost batjocorite”.

Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, susține că există localități care au primit la rectificare 2000 de lei, adică mai puțin decât ar costa diurna de ședință a consilierilor locali. ”Pentru UAT-uri au fost transmise cereri prin intermediul nostru, la nivel național. Sunt comune care primesc 2.000 de lei. Nu 2.000 de mii lei. În condițiile acestea, costă mai mult comuna să convoace consiliul local, să adopte hotărârea de rectificare”, a declarat Cîmpean în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV.

daniela cimpean (9)

La nivelul Consiliului Județean s-au cerut la rectificare 33 de milioane de lei și s-au primit 1,5 milioane. ”Fondurile repartizate prin rectificarea bugetară nu vor fi suficiente nici pentru Consiliul Județean, nici pentru UAT-urile din Sibiu. Le-am fundamentat foarte serios solicitarea pentru o rectificare pozitivă, însă din păcate, deși spre exemplu nevoile județului, din datele pe care le-am trimis la nivel național erau de 33 de milioane de lei, prin rectificare bugetară primim 1,5 milioane de lei”, spune Cîmpean.

https://youtu.be/B77Jwf6iarQ

Pentru a plăti salariile până la sfârșitul anului, decizia conducerii Consiliului Județean a fost să ia din fondurile alocate dezvoltării. ”Cheltuielile respective pe care le avem mi-au dat posibilitatea să iau din fondul de dezvoltare. Avem această posibilitate și probabil că acolo vom ajunge”, a mai spus Cîmpean.

Mai rău ca pe vremea lui Boc

Daniela Cîmpean spune că rectificarea bugetară este doar un semn al crizei și că urmeze și alte măsuri de austeritate. ”Există chiar în transparență decizională, pe site-ul guvernului, o ordonanță de urgență prin care se prefigurează că vor fi blocate angajările și la nivel local. La trei posturi vacante se poate angaja o persoană. Se pregătesc astfel de măsuri. Spre deosebire de Guvernul Dăncilă, Guvernul Boc susținea el asistența socială, intra în atribuțiile bugetului centralizat, acum toate aceste instituții care consumă foarte mult au fost date către autoritățile locale. Nu am acceptat angajări sau măriri de salariu dacă nu se încadrau în bugetul alocat. Deci până la finalul acestui an salariile se acoperă. Se vor descurca cei care au fost prudenți și și-au făcut o analiză serioasă”, a mai spus Cîmpean.

Valentin Ivan: Rectificarea bugetară, o batjocură la adresa comunităților!

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, susține și el că rectificarea bugetară este un afront la adresa comunităților locale. ”Ca să mai puncteze o "reușită" marca PSD, Guvernul face prima rectificare bugetară din anul fiscal 2019, diminuând bugetele Ministerelor Educației, Fondurilor Europene și Transporturilor și trimițând fonduri insuficiente către comunitățile locale.  Rezultatul este următorul: comunitățile locale au fost batjocorite cu sume pentru echilibrare care nu acoperă nici măcar cheltuielile necesare funcționării administrațiilor locale. În această situație se află și județul Sibiu, care a primit ”fabuloasa” sumă de 14.942.000 RON. Acești bani nu acoperă nici cofinanțările proiectelor aflate în derulare, periclitate de la întocmirea bugetului pe 2019 când au fost calculate ca excedent, și nici sumele aferente celor trei luni de întârziere a adoptării bugetului. Alocările rezultate din aplicarea OUG 113/2018 au rămas la stadiul de promisiuni, Guvernul transferând autorităților locale responsabilitatea, dar nu și fondurile necesare pentru a-și realiza proiectele”, susține Ivan. ”Rectificarea bugetară este de fapt pură demagogie. Adevărul este că administrațiile locale sunt în continuare private de finanțare”, a mai spus primarul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

raspandache

Acum 4 ani

Păi blegilor, nu ăsta e visul lui Werner Iohannis Klaus? Bani mai mulți la servicii să ne apere de evoluție și dezvoltare economică? Iaca s-a împlinit, Dăncilă a luat de la Educație, Infrastructură, Sănătate, Cultură ca să bage în pușculița fără fund a serviciilor. Că acolo s-au dus banii luați de la aceste ministere. Nenorocirea e că acești prostovani care înjură veorica sunt gata să voteze la două mâini fix partidele de casă ale serviciilor. Nu că PSD-ul n-ar fi devenit unul dintre ele deja...
Raspunde

yyy

Acum 4 ani

banii sunt in pensii speciale, amante angajate sa isi pileasca unghiile, tichete pt biciclete, masini de spalat vase, furtune zburatoare, balaone de sapun, tichete de vacanta la sovata pt toti copitatii PSD si multe altele. dar prostul daca nu e fudul...
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

"valori naționale" gen dracnea, vasilica, orlando, si alte sute (baroni, parlamentari, polițiști pe modelul caracal, doctori care desi unii au de la 3mii euro venituri lunare in sus, dar ei tot așteaptă spaga, functionari in institutii publice care lucreaza 3-4 ore pe zi) ajutați de votantii psd spălați pe creier de catre a3... va spune ceva? Omul sfințește locul. Avem din pacate ce meritam.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 4 ani

Dar nu e o situatie generata in mare masura de maririle de salarii pe care si le-au votat odata cu "autonomia"?
Raspunde

diurna de ședință a consilierilor locali

Acum 4 ani

Sa se faca 2.000 de mii lei! Sa se deie diurne si pentru mers la veceaua! Ce e cu saracia asta? Altii pentru 2000 de lei nici nu se dau jos din pat si sarmanii consilieri trebuie sa se duca la... consiliu!
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

Nu este nicio criză ,pur şi simplu sistemul privat (prin taxe şi impozite ) nu poate muncii cât poate risipii sistemul bugetar .În sistemul bugetar concediile de odihnă pot ajunge până la două luni pe an ,sporuri de tot felul (care mai de care mai ciudate ) puzderie de mini vacanțe , ,vineri (cei care vin la lucru ) pe la 12 fug toți în weekend , vouchere de vacanță ,salariile din sistemul bugetar depăşesc cu mult veniturile celor de la privat.Se poate spune că dacă eşti bugetar ți-a pus DUMNEZEU mâna în cap ,PSD-ALDE i-a transformat pe cei de la privat în slugile bugetariilor ,de fapt salariile colosale pe care le au bugetarii nu sunt în pericol ,pentru că PSD-ALDE ,a dat o lege în care se spune că banii de la investiții pot fi redirecționați la salariile puturoşilor de bugetari . Nu cred să existe în lume bugetari care să-şi batjocorească mai mult țara aşa cum o fac cei din România.
Raspunde

dana

Acum 4 ani

Tampitul de Dragnea a permis celor din administratie sa-si stabileasca ei salariile si rezultatul se vede. Ar trebui ca toate institutiile statului sa afiseze salariile functionarilor si atunci ar intelege toata lumea unde sunt banii. Cei de la primariile de comune au salarii de mii de euro si nu- i gasesti niciodata la birou si nimeni nu le face nimic.
Raspunde

Eu

Acum 4 ani

Restructurați sistemul și analizați performanta. Plătiți degeaba cel puțin jumătate din posturi. Daca nu sunteți capabili cereți ajutor. Putem digitaliza orice și am scăpa de birocrație și supra încărcarea sistemului cu angajați degeaba. De ce nu vrei. Tot ce povestiți sunt basme de copii. Habar nu aveți de nimic. Dați un exemplu de proiect ad varat făcut de voi.... Un drum pe care sa plantați pomi stg de pe lungimea lui, urbanismul pentru loc limitrofe, infrastructura sau altele. Trebuie interzis prin lege sa se taie banii de la investiții. O firmă daca are cheltuieli mai mari decât trebuie cu personalul diponibilizeaza și face performanță, la voi e exact invers. Angajați neamuri întregi pe bani multi fara niciun beneficiu. Praf in ochi electorali
Raspunde

Un cetatean

Acum 4 ani

Ne am saturat de incompetenta funcționarilor statului! De salariile lor barosane și de aroganta și tupeul lor! Am angajat pe una de la stat la privat și a rezistat 2 sapt . Nu știu sa facă nimic! Voi de la primarii mai Terminați cu cheltuibil banilor pe festivaluri și cumetrii in centrul .. satului .. găsiți fonduri extra buget și faceți chermeze . Nu din banii noștrii! Dacă la privat media salariului e 1800 lei la stat e 3000 lei . Noi muncim de ne cocoșam și voi luni de-abia va treziți si vineri e zi scurta ! Susțin restructurarea din temelii a sistemului de stat și ii Invit măcar o luna sa muncească la privat sa vadă cum se câștiga fiecare leu ! Și dc ai bani cheltui dc nu muncești mai mult ca sa i faci!!!
Raspunde

miki maus

Acum 4 ani

nimic nou: VĂ RUGĂM SĂ NE SCUZAȚI, NU PRODUCE(ȚI) CÂT FURAȚI"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus