X
propunere spital judetean sf

Opt firme împărțite în două asocieri și-au asumat să proiecteze noul spital județean al Sibiului

Două asocieri, compuse din opt firme românești, slovace și italiene, au depus oferte în cadrul procedurii de achiziție a serviciilor de actualizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic ale viitorului spital județean și de pediatrie al Sibiului.

Termenul de depunere a ofertelor pentru contractul estimat la 8,08 milioane de lei, fără TVA, a fost stabilit pentru ziua de miercuri, 21 august, la ora 15:00 (termen ușor prelungit față de cel inițial stabilit în urma clarificărilor apărute pe parcursul licitației). Până la expirarea termenului au fost depuse două oferte, anunță reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, beneficiarul investiției.
Este vorba de asocierea Popaescu &co SRL (București) – Egis România SA (Ilfov) – Geo Arc SRL (Ilfov) – Studio Sqm SRL (Sibiu) – Api Arhitekti d.o. (Slovacia) și de asocierea formată din S&M Expert Project SRL (Iași), V.A.M.S. Ingegneria (Italia) și RPA (Italia). ”Se estimează finalizarea evaluării celor două oferte în cursul lunii octombrie. După comunicarea oficială a rezultatului final al evaluării se pot depune contestații în termen de zece zile”, explică reprezentanții CJ Sibiu.

Un contract cu mai multe termene

Contractul include elaborarea mai multor documentații, inclusiv asistență tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Pentru actualizarea studiului de fezabilitate au fost alocate două luni de la semnarea contractului. Ulterior recepției acestei documentații va trebui elaborat și un plan urbanistic de detaliu în termen de șase luni. Pentru întocmirea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire au fost alocate trei luni, iar pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – două luni.

Toate aceste componente ale contractului au fost împărțite, de asemenea, pe un grafic de execuție cu mai multe etape. Iar pentru fiecare etapă, reprezentanții CJ Sibiu și-au asumat un termen maxim de acceptare sau respingere de zece zile lucrătoare. În cazul în care, la diferite etape, sunt înregistrate întârzieri reprezentanții CJ au inclus printre măsurile la dispoziția lor inclusiv cea a rezilierii contractului.

Fiecare din aceste activități are alocări bugetare distincte: 1,45 de milioane de lei pentru actualizarea SF-ului, 80.000 de lei pentru elaborarea PUD-ului, 3,53 de milioane de lei pentru serviciile de proiectare în faza documentației pentru obținerea autorizației de construire, respectiv 2,4 milioane de lei pentru elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. Pentru întocmirea caietului de sarcini necesar achiziției lucrărilor de execuție au fost alocați 60.000 de lei, iar pentru asistența tehnică pe perioada lucrărilor (pentru care nu este precizat, deocamdată, un termen) – 550.000 de lei. Sumele nu includ TVA.

“Fiecare din serviciile contractate vor începe în urma emiterii unui ordin de începere a serviciilor de către autoritatea contractantă. În cazul în care se renunță la o etapă sau mai multe, autoritatea contractantă va notifica prestatorul, iar acesta nu va avea pretenții ci privire la plata serviciilor aferente etapelor care nu se vor mai presta“, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Două scenarii și obligatoriu un hotel

Actualizarea studiului de fezabilitate presupune generarea a două scenarii. Primul este cel aferent capacității maxime a noii unități medicale (cele 1.239 de paturi de spitalizare continuă și cel 70 pentru spitalizarea de zi). Cel de-al doilea scenariu solicitat este cel al unei “structuri medicale inițiale, propusă ca urmare a expertizelor privind evaluarea activității spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu și a Municipiului Sibiu cu privire la paturile aferente secțiilor pentru adulți și copii“. În acest al doilea scenariu structura medicală inițială “va fi restructurată în conformitate cu viziunea studiului de fezabilitate realizat în 2007 de către Health Care Company Krankenhausbetriebs, Proiect București SA, Mosar Archetekten, Krankenhaus Spittal/Drau“, se mai arată în caietul de sarcini în discuție. SF-ul respectiv, cel din 2007, este cel elaborat la comanda Ministerului Sănătății, când în discuție încă mai era amplasamentul de pe Calea Poplăcii (care acum nu mai poate fi folosit, deoarece schimbul de terenuri între Sibiu și MApN nu s-a mai produs“.

SF-ul din 2007 (din care provine și imaginea care ilustrează acest articol) prevedea ridicarea unei clădiri cu trei etaje peste parter și subsol, însă structura propusă atunci prevedea un total de doar 462 de paturi.

Pentru noua unitate medicală, în funcție de conceptul spațial-volumetric și funcțional stabilit se pot asigura servicii parțial sau integral comune adulților, cât și celor din pediatrie, mai prevede documentația de licitație. Care subliniază faptul că pe lângă funcțiunile de bază aferente unui spital se vor avea în vedere și proiectarea unui corp de clădire cu destinația “spații de cazare pentru circa 50 de persoane“, dar și a unui heliport pentru urgențele medicale. Totodată, noul spital va trebui să aibă și un adăpost de apărare civilă.

Nu prețul e cel mai important criteriu

Spre diferență de majoritatea procedurilor de achiziție lansate de autoritățile publice, cea pentru SF-ul și proiectul viitorului spital nu pune prețul cel mai mic drept criteriu definitoriu în atribuirea contractului. Prețul contează doar în proporție de 40%, restul procentelor fiind împărțite între alte opt criterii. Spre exemplu, de la metodologia propusă pentru implementarea contractului (10%), la planificarea resurselor umane propuse pentru realizarea contractului (10%) la încadrarea în timp, succesiunea și durata activităților propuse în contract (tot 10%) Se acordă punctaje diferențiate (între 2% și 6%) și în funcție de experții propuși (expert tehnic arhitect, manager de proiect, ingineri etc.). Cu cât aceștia dovedesc faptul că au fost implicați în cât mai multe proiecte, cu atât mai multe puncte primesc.

Amplasamentul propus pentru noul spital. Sursa foto: CJ Sibiu

Amplasamentul propus pentru noul spital. Sursa foto: CJ Sibiu

Autoritățile propun ca locul de ridicarea a noii instituții medicale să fie cele 20 de ha de teren aflate pe Calea Șurii Mici, la ieșirea din oraș. În anexele documentației de licitație există și un studiu de evaluare și prognoză a calității mediului, elaborat în ianuarie 2018 de o echipă de la Universitatea “Babeș Bolyai“. Studiul concluzionează că “în arealul investigat, calitatea aerului și solului corespunde exigențelor de calitate pentru teritorii protejate (zone de locuit, parcuri, rezervații naturale, zone de interes balneoclimateric etc, inclusiv în cazul specific de amplasare a unei unități medicale“.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dl. Cană

  “Nu prețul e cel mai important criteriu

  Prețul contează doar în proporție de 40%, restul procentelor fiind împărțite între alte opt criterii.”

  Voi întelegeți ce scrieți în articol?!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Sibiene din centru, acum poti vedea ca parcela in cauza e imediat dupa ultimele case de pe Surii Mici, de la podu Kogalniceanu mai e cam 1 km, maxim. Podul e si el unde e, chiar daca e margine de oraș, daca cobori pe kogalniceanu, apoi Reconstrucției, turnului, distanta intre pod si butoiasu de aur, e f mica. Butoiasul se afla sub km zero ar orașului (Huet). Da, probabil ca unii vaneaza clădirile si terenul de sub actualul judetean, dar hai sa iesim toti in strada si sa cerem parc pe toate hectarele alea. Eu voi fi primul. Și dacă trebuie, dupa reinfiintarea DNA (adusa la tacere momentan, de comuniști), aceasta sa intervină daca se simte miros de corupție si șpăgi. Oricum eu nu imi fac speranțe mari in privința demararii si mai ales a finalizarii vreunui spital in orice alta locatie decat actuala, motivul e simplu – spitalul Medlife de pe Izvorului, aflat in proprietatea (procent maxim, 100%) unor oameni prea puternici ca sa accepte sa le plece judeteanu din vecinatate. Sa nu mai vorbim de multe alte centre medicale, clinicute si cabinele medicale individuale, care daca spitalul pleaca de acolo, afacerile le sunt incurcate, la unii tare, la altii fatal. Asa ca vom trai si vom vedea cum se trag sfori ca proiectu fie
  sa demareze dar sa intarzie ff mult (deja s-a dovedit ca se taragane povestea de ani), fie se stopează dintr-un motiv sau altul (povesti cu miros de la rusciori, sapam si gasim vreo cetate, sau găsim vreun cuib de lilieci ocrotiți prin lege, etc). Dar ca idee, pt cine a facut la viata lui construcții, stie ca in f multe situatii mai ieftin si mai bine iesi dacă faci de la zero ceva la standarde, decat sa te apuci de modificat ziduri. Comparam proiectul propus (standarde actuale, parcari, liniste, etc etc) cu clădirile pline de bacterii care exista acum la judetean?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Dl. Cană, mie imi suna clar ce zici ca nu e clar. Degeaba vin unii cu un proiect cu pret f mic, daca de exemplu il finalizeaza într-o perioada prea lunga de timp. De obicei la multe achizitii publice (licitații), castiga cel care vine cu prețul cel mai mic. La altele insa, ca acesta, sunt mai mulți factori si procente si castiga cel care obtine un scor final cel mai bun.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Dl. Cană

   Da’ are 40% … ideea e ca aparent e cel mai important din lista, nu zici rău ce zici acolo dar nu despre asta vorbeam. Dacă licitațiile astea aveau o relevanta spoiam cu calitate în stânga și în dreapta dar toate cad aiurea în câteva luni, repara doreii și de 4 ori aceeași lucru fie ca e drum sau clădire. Noroc cu bisericile, la alea le e frica de bunuțu și lucrază cum pot ei mai bine :))

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Da, asa e, din pacate meseriașii romani buni sunt pe dincolo, mai sunt si pe aici dar au in cap preturi de vest la mnaopera, sunt si aroganti si neseriosi mulți dintre ei. Trebuie facute contracte clare si complete, clauze pt calitate si garanții la tot ce se face, pe multi ani, nu pe 2. Cine are chef de seriozitate si de proiecte serioase, se baga. Cine vrea tunuri si smecherii, va sta deoparte si isi va gasi alti fraieri (sunt destule proiecte in judete roșii și unde totu se deruleaza pe baza de șpăgi împărțite intre mai marii județului/orașului si mafia locala psd).

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Si ce sa vezi, la Cluj (centru medical mult mai mare decat Sibiul) noul spital regional, cu 849 paturi si 1396 locuri de parcare, heliport etc, va fi construit la Floresti (cum ar fi Selimbar la noi). In orice caz pozitia acestui spital fata de centrul Clujului sau actuala locatie a judeteanului este mai lunga in kilometri si mai dificila (trafic mult mai grav in Cluj fata de Sb) decat cea a pozitionarii spitalului din sibiu (drumul hotilor) fata de zona centrala din Sb. Asa ca nu va mai plangeti, important este sa se faca si sa intram in lumea civilizata. Da, era foarte ok pe un teren al armatei (poligon ideal), dar nu se poate, asta e situatia si tara, astia sunt borfasii din Armata (iubitori de psd evident). Evident ca nu poti darama spitalul judetean ca sa pui altul in loc, in timpul ala (ani de zile), da, se poate functiona pe stadion, montam 2 corturi mari si aia e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact