Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

În țara unde polițiștii caută până și o pisică dispărută

E neagră-cenușiu și deși nu pare după nume, e femelă. Pablo e pisica familiei, fără de care viața ni s-ar părea cel puțin mai tristă. Ne-a adoptat anul trecut în Italia și de atunci a rămas cu noi. În această vară am adus-o în România, iar pentru această onoare pe care ne-a făcut-o a trebuit să fac drumul cu mașina și nu cu avionul. La întoarcere, însă, am pierdut-o.

La granița dintre Ungaria și Slovacia, pe autostradă, am fost oprit pentru un control de rutină. Când am deschis ușa, a zbughit-o afară și dusă a fost. Cei care au apucat s-o vadă alergând mi-au zis că a luat-o în susul autostrăzii, fugind de frica mașinilor care rulau cu viteză. Am luat-o la pas însoțit de un polițist și am mers aproape un kilometru, fără să vedem nicio urmă. La întoarcere, toată parcarea era pregătită pentru o acțiune de amploare.

O mașină de poliție bloca accesul în partea de parcare unde am oprit eu, ca nu cumva pisica să vrea să se întoarcă la mașină și să fie speriată de alte automobile. O polițistă și-a dat jos vesta reflectorizantă și a sărit din două mișcări gardul de lângă autostradă. O altă echipă s-a dus în josul autostrăzii, iar un polițist s-a urcat pe capota unei mașini să se uite în împrejurimi cu binoclul. M-am simțit prost să nu fac mare lucru, când pentru Pablo deja se formase o celulă de criză. Din 10-15 mișcări am sărit și eu gardul, însă nici țipenie de pisică. Între timp, polițista a mai făcut două-trei drumuri peste gard, ca să apară cu un binoclu profesionist, iar mai apoi cu o lanternă și cu ceva mâncare pentru Pablo.

La ”centrul de control” din parcare se făceau alte planuri. S-a apelat o asociație de protecție a animalelor, pentru a ne consilia. Cum să faci să chemi o pisică de familie din sălbăticie? Unde s-ar putea ascunde? Ce ar face prima oară? Aflu că o echipă a asociației ar urma să vină la fața locului, să vadă unde-i Pablo. Un polițist vine cu o informația proaspătă. S-a uitat pe hartă și a văzut că dincolo de autostradă e o fermă. A găsit numărul și a vorbit cu proprietarul. Mi-a spus, ușurat, că, în cazul în care apare în zilele următoare Pablo, fermierul are numărul meu și mă va suna.

După o oră petrecută pe marginea autostrăzii, chemând pisica, eram pregătit să abandonez. I-am scos din mașină mâncarea, apa și geanta pentru transport în care stătea de obicei. Urma să fiu sunat, dacă pisica se întoarce. Echipajul de poliție era încă la datorie. Mi-au recomandat să duc lucrurile mai aproape de o gheretă unde tot timpul e cineva, astfel încât, dacă se va întoarce pisica, să și fie văzută. Abia atunci am zărit primul semn de vietate. Câteva frunze mișcate și dintr-un desiș de urzici apare Pablo, pisica. Operațiune încheiată cu succes, motiv pentru căutători să-și facă poze cu micul animal.

Am pierdut o pisică în Slovacia și niște oameni au făcut tot ce-a ținut de ei să fie găsită. Vorbesc de Slovacia, nu de Elveția, Germania, Suedia sau de alte țari despre care se spune că ”sunt altfel”. Tot foști comuniști, estici cu problemele lor, ca și noi. Dar oameni cu bun simț, săritori, dornici să facă ceva pentru un semen. Sau pentru o pisică.

În România noastră încă ne chinuim de o lună să dovedim un criminal care și-a recunoscut crimele. Încă încercăm să înțelegem ce-a fost în mintea și inima unor oameni care au vorbit la telefon cu o fată care spunea că e răpită, bătută, violată și sechestrată. Încă încercăm să înțelegem un sistem care cere ajutorul interlopilor.

Dar dincolo de asta, e vorba de oameni. Nu era în atribuția slovacilor să găsească o pisică din Italia, adoptată de-un român din Sibiu. Nu era în atribuția lor să închidă o parcare, să sară garduri, să localizeze cel mai apropiat fermier, să alerteze ONG-uri pentru protecția animalelor. Și totuși...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Calin

Acum 4 ani

Frumos articol Alin . Multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus