Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Prietenii Mocăniței nu sunt deloc încântați de promisiunile lui Trif

Prietenii Mocăniței nu sunt deloc încântați de promisiunile lui Trif

Ministrul Bogdan Trif a anunțat joi, 22 august, că va finanța până la finalul anului turismul pe traseele de mocăniță, prin modificarea planului de investiții în turism. Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței, este încântat de inițiativa ministrului, dacă s-ar adeveri, însă nu prea îi intră în atribuții.

În județul Sibiu există un singur traseu de mocăniță, cel de pe Valea Hârtibaciului, pe o distanță de opt kilometri, care circulă doar ocazional, extrem de rar.

"Ca o informaţie, vă mai pot da în premieră că suntem în lucru pentru modificarea Master-Planului de investiţii în turism şi vrem foarte mult să introducem în anexa pentru finanţare inclusiv traseele de mocăniţă, trasee noi şi de reabilitare. Este nevoie să finanţăm şi acest tip de turism. Mai mult decât atât, vrem să modificăm inclusiv sumele cu care Ministerul Turismului o să vină să asigure cofinanţarea proiectelor, adică o să fie mai mulţi bani de la Ministerul Turismului pentru localităţi", a declarat Bogdan Trif, conform Agerpres.

Întrebat când va începe să finanţeze turismul de pe traseele de mocăniţă din ţară, ministrul Turismului a răspuns că estimează ca până la finalul anului să poată primi cererile de finanţare cu studiile de fezabilitate.

"Până la sfârşitul anului, cu siguranţă o să modificăm hotărârea de guvern, astfel încât şi acest tip de turism să poată fi finanţat. Îi aştept după aceea la Ministerul Turismului cu studiul de fezabilitate şi cu siguranţă o să le finanţăm", a mai spus ministrul Bogdan Trif.

Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței spune că ministrul turismului poate să promită orice, însă mocănița intră sub ministerul transporturilor și nu se pot face în acest moment finanțări, nici pe fonduri europene.
„Nu cred că ministrul turismului știe despre ce vorbește, mocănița ține de ministrul transporturilor și nu se pot accesa fonduri de nici un fel. E mult mai complicat decât pare la prima vedere. Singurele mocănițe care pot fi finanțate de ministrul turismului sunt pe Vișeu și Moldovița, care au traseu montan. Eu apreciez inițiativa, sper să văd ceva concret, dar pe noi nu ne ajută”, a declarat pentru Turnul Sfatului Mihai Blotor.
Mocănița de pe Valea Hârtibaciului nu o să circule prea mult în viitorul apropiat. Documente necesare în acest scop sunt blocate în București, de unde Asociația Prietenii Mocăniței așteptă un răspuns.
„După mine mocănița ar veni și în Sibiu, chiar anul acesta dacă s-ar putea, dar până nu se semnează la București nu putem mișca un deget”, mai spune Mihai Blotor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

5 comentarii

Un sas

Acum 4 ani

Societate feroviara de turism SFT -CFR SA, care a intrat in faliment in anul 2018, lichidator judiciar EURO INSOL BUcuresti
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

cum sa il credem pe trif adjunctul lui ibike(viorika in ungureste)dancila mocanita ...ce-i aia,asta nu stie ce ii un tramvai daramite o mocanita pe vremuri precis avea bona din filipine unde nu sint mocanite
Raspunde

Prietenii trotinetelor electrice 2019

Acum 4 ani

Si noi solicitam domnului ministru si statului roman sa ne faureasca piste, puncte de incarcare a acumulatorilor si dozatoare de smoothie de rubarbar si baby carrots!
Raspunde

Alt Cetatean

Acum 4 ani

Promisiuni deșarte în vânt cam atat poate ministrul turismului actual. Domeniul schiabil Făgăraș si statiunea Cisnadioara sunt încă două exemple în acest sens. Si in Austria si Ungaria au fi fost cu partide si interese dar se vede ceva în urma lor adica un TURISM adevarat.De exemplu!
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Nu se las astia de la Prietenii Mocanitei" nicicum. Proiectul asta-i mort de la incepout, ca de nu se bateau privatii pe el. Am fost recent cu aia de la Viseu si m-a dezamagit total. Pret piperat pentru care timp de o ora poti admira peturile din Vaser si vilele care de care mai colorate din beton si tabla a celor din diaspora. Ultima jumatate de drum e ok, dupa care ajungi la capat de linie unde se afla mesesle, pe care poti manca, daca ti-e foame tare, "orice de pe gratar" cu varza si orez. La un pret de restaurant. Acolo se castiga bani grei, normal ca s-or bagat strainii. Pe Valea Hartibaciului ce sa vada turistii, ca nici PET-uri nu cred ca sunt? ;-)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus