Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cine candidează pentru Primăria Sibiu. Nimeni nu e 100% sigur de candidatură

Cine candidează pentru Primăria Sibiu. Nimeni nu e 100% sigur de candidatură

FDGR e încurcat de actualul primar. Astrid Fodor așteaptă rezultatul procesului pentru a fi sigură dacă va mai putea candida sau nu. Liberalii au un singur membru doritor de a candida pentru funcția de primar al Sibiului, dar încă nu a fost validat. PSD-iștii așteaptă să vadă în sondaje cine stă cel mai bine. USR a deschis lista pentru doritori. Independenții ar vrea, dar nu știu dacă e cazul să intre în luptă.

FDGR așteaptă procesul lui Astrid Fodor

Este pentru a doua oară când președintele FDGR, Paul Porr, cere organizației municipale să întinerească echipa cu care vrea să intre în alegerile locale. Apelul din 2016 a fost un eșec total. ”Trebuie o întinerire, eu am spus asta și acum patru ani. Numai că Forumul este o organizație democrată, nu numai cu numele. Eu nu sunt Dragnea, să spun al doilea din stânga va fi președinte sau consilier sau primar. Acum patru ani, am sugerat pentru municipiul Sibiu trei tineri. Acești trei tineri erau de perspectivă și dacă erau consilieri patru ani s-ar fi putut obișnui cu problemele orașului cu administrația în principiu, ori acești tineri foarte capabili au fost puși pe poziția 21, 27, 29. (…) Da există diferențe de idei (între FDGR și FDGR Sibiu). Eu am argumentat atunci întinerirea și aceiași consilieri, care au fost, s-au votat practic la unison. Așa zisa întinerire a fost că cineva de 70 de ani a fost înlăturat și pus cineva de 82 de ani. Un membru nou a fost cineva care era de un an în pensie. Cu așa întinerirea nu văd șanse reale în viitor”, a declarat Porr într-o emisiune Turnul Sfatului TV.

fdgr-fodor-si-porr

Organizația FDGR a municipiului Sibiu va aștepta însă finalul procesului în care este implicată Astrid Fodor. În cazul în care aceasta nu va fi oprită dintr-o nouă candidatură, drumul ei către un nou mandat va fi deschis. Această posibilitate nu este însă văzută cu ochi buni de Paul Porr.

”Eu sper să nu scadă numărul consilierilor. Depinde și de candidat, care trebuie să fie o locomotivă, dar și de listă. Dacă venim iar cu o listă cu vârsta medie de 65 de ani, zic și eu acum o cifră din burtă, atunci eu cred că sibienii vor spune hai să încercăm cu alții mai tineri, de genul USR sau Alianța USR+PLUS. (…) Sigur, USR va lua voturi de la FDGR. Depinde și cu cine vin ei și cu cine mergem noi. Dar este absolut posibil și poate chiar probabil, cum vor lua și de la PNL și de la PSD, vor lua voturi și de la FDGR”, a mai spus Porr.

PNL. Adrian Bibu așteaptă validarea organizației

Un singur liberal s-a înscris pe lista deschisă în organizație pentru cei care vor să candideze pentru funcția de primar al Sibiului: Adrian Bibu. ”Da, intenția mea este aceea de a candida anul viitor pentru funcția de primar. Aștept însă validarea colegilor mei din PNL și menționez că până la termenul de depunere a candidaturilor în cadrul partidului am fost singurul candidat. În ceea ce privește planurile pentru oraș, am început să îmi formez o echipă de oameni cu care îmi doresc să pun pe hârtie problemele, soluțiile și oportunitățile pe care le vedem noi. Echipa aceasta este formată atât din colegi din PNL, cât și din oameni valoroși din afară, din domenii variate, antreprenori, arhitecți, medici, ong-iști, sportivi, care își doresc tot ce e mai bun pentru Sibiu. Așadar este o muncă în desfășurare, și este prea devreme pentru mine să prezint o strategie completă acum. Mă concentrez de asemenea pe campania pentru prezidențiale, activitatea de consilier local și munca la Sala Transilvania unde am o listă lungă de investiții pe care îmi doresc să le finalizez până la sfârșitul anului”, spune directorul Sălii Transilvania.

Adrian-Bibu-2

În organizație s-a vorbit despre posibila candidatură a actualului viceprimar, Tiberiu Drăgan. Zvonul urma ideea ca actualul primar, Astrid Fodor, să-și dorească un contracandidat cuc are să poată colabora mai departe la Primăria Sibiu. ”E radio-șanțul din Sibiu sau poate nu, poate că nu am eu antene pentru radio-șanț. Ce vreau eu să spun legat de candidatura PNL la Primăria Sibiu: În PNL, Biroul Politic Național a stabilit un termen până la care pentru primăriile de municipiu se depun intențiile de candidatură. Termenul acela a expirat, dar până la expirarea lui un singur coleg și-a depus intenția de a candida la Primăria Sibiu. Despre alte candidaturi nu văd în discuție. Nu văd cum după expirarea termenului să vină cineva să depună intenție”, a declarat prim-vicepreședintele organizației Daniela Cîmpean. Viceprimarul Sibiului lasă însă loc pentru manevre: ”În politică am fost obișnuit cu un lucru: ”niciodată să nu spui niciodată”. Nu mi-am depus intenția de a candida în cadrul organizației, însă nu pot spune că nu voi candida. Poate nu voi candida acum, dar mai sunt și alte alegeri peste patru ani”, a declarat pentru Turnul Sfatului Tiberiu Drăgan.

Liberalii au de validat o singură candidatură pentru această poziție, însă lucrurile vor putea lua o cu totul altă turnură după alegerile prezidențiale. În cazul în care candidatul USR la președinția România, Dan Barna, va pierde aceste alegeri este de așteptat ca acesta să se înscrie pe lista de la locale pentru Primăria Sibiu. În această situație, este posibil ca liberalii să propună drept contra-candidat pe chiar liderul organizației, Raluca Turcan.

PSD mizează pe sondaje. Din nou

De la vârful PSD Sibiu mesajul este clar: listele se vor face, atât la municipii, cât și la Consiliul Județean, în funcție de un sondaj de opinie. ”În perspectiva alegerilor locale vom face un sondaj de opinie, însă unul adevărat, corect, nu ca cele despre care se spune că se fac până acum. În acel moment va fi clar: cine stă cel mai bine în sondaj, va candida”, susțin surse din cadrul PSD Sibiu.

PSD (2)

Și până acum social-democrații s-au lăsat tot de sondaje, însă noua echipă susține că acelea erau de fapt o invenție. ”Nu s-au făcut sondaje pe bune niciodată. N-a dat nimeni mii de euro pentru un sondaj de opinie, listele se făceau în funcție de interesele lui Cindrea”, spun noii social-democrați.

USR face alegeri înaintea alegerilor

USR Sibiu a deschis lista pentru cei care vor să candideze pentru orice funcție la alegerile locale. Etapa a doua, conform acestei proceduri, este ca toți membrii să voteze pentru cei mai buni candidați, de aici urmând să reiasă lista completă a organizației pentru alegerile locale. ”Există o listă deschisă la nivelul organizației în care toți membrii au posibilitatea de a se înscrie pentru candidatura la alegerile locale. Eu personal nu m-am înscris pentru a candida la Primăria Sibiu, ci doar la Consiliul Local Sibiu. Nu știu încă dacă mă voi înscrie, nu am un răspuns în acest moment. Nu exclud 100% această posibilitate. Sunt mai mulți factori de care depinde această decizie, dar în primul rând depinde de mine”, a declarat președinta organizației municipale, Diana Mureșan.

Diana Mureșan președintă USR Sibiu

Termenul final pentru înscrierea pe liste nu s-a stabilit încă, susține liderul USR Sibiu, Adrian Echert. ”Am deschis o listă pentru toate filialele pe care le avem în județ, unde orice membru își poate depune candidatura. După alegerile prezidențiale vom face efectiv această campanie internă pentru a ne stabili candidații la alegerile locale. Deocamdată nu există un termen până la care se închide această listă”

Ciprian Faraon și-a schițat propria platformă-program

Omul de afaceri Ciprian Faraon susține că ar vrea să candideze la Primăria Sibiu, însă nu e convins dacă va avea sau nu susținere. Până atunci și-a întocmit o platformă-program intitulată ”Un Sibiu, altfel!”. ”Sibiul a cunoscut o evoluție din toate punctele de vedere în ultimii 10-12 ani însă a fost o evoluție aproape naturală, nu una planificată, organizată, controlată care să aibă la bază o strategie de dezvoltare pentru următorii  10 – 20 ani. Desigur nu documentele ne lipsesc, în sensul în care legea obligă șefii de instituții să aibă o strategie de dezvoltare durabilă,  ci viziunea, curajul, proiectele mari pentru comunitate,  deschiderea spre cetățean, spre nevoile mediului de afaceri. Nu reușim să stabilim o direcție, propunându-ne una, să anticipăm impactul dezvoltării asupra orașului și al comunității. Suntem reactivi și nu proactivi. Eu vreau un Sibiu, altfel!”, susține Faraon în program.

ciprian-faraon1 (1)

Ideile sale se referă la educație, transport, ecologie, dialog cu cetățeanul, administrație, zonă metropolitană. ”Vreau un Sibiu cu o administrație profesionistă în care plimbatul pe la diverse ghișee până la rezolvarea unor probleme să nu însemne ore petrecute în primărie, nervi consumați, timp pierdut.  Vreau ca  personalul primăriei să lucreze în folosul cetățeanului, să-l asiste, să-i rezolve problema pentru care a venit, să-l îndrume. Vreau ca serviciile esențiale din cadrul primăriei, cele ce interacționează cu publicul, precum urbansimul, taxe și impozite, informații publice, asistența socială, să fie cu adevărat profesioniste, să beneficieze de personal calificat, determinat, să beneficieze de dotări tehnologice moderne, să digitalizeze și să simplifice cat mai mult procedurile de obținere a unor avize/autorizații”, susține Faraon.

Horațiu Marin: Mă tentează ideea

Actualul subprefect de Sibiu, Horațiu Marin, cochetează cu ideea de a candida la alegerile locale. Și-ar dori o candidatură ca și independent. ”Mă tentează ideea de a candida, dar deocamdată nu am luat o decizie. Va conta foarte mult ce sprijin voi avea în vederea acestui demers. Văd ca priorități pentru municipiul Sibiu infrastructura și proiectele despre care s-a vorbit mult în ultimul timp și nu s-a realizat nimic până acum: parc de agrement, spital, centru de afaceri, teatru și stadion”, spune Marin.

horatiu marin pompieri ISU (18)

Poziția lui profesională este deocamdată periclitată de ultimele decizii care s-au luat la vârful organizației PSD Sibiu. După schimbarea de funcție a prefectului Adela Muntean era de așteptat ca și el să-și piardă postul de la Prefectura Sibiu. Modificarea se pare că a fost amânată pe ultima sută de metri, din cauza lipsei de posibili înlocuitori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Andrei

Acum 4 ani

Niste nulitati absolute.... si ne miram ca Sibiul sta pe loc. Marele sportiv “ Bibu” care inca se lauda ca a fost dirrctor de vanzati la A1Sibiu, pe vremea lu’ Marcu si Gavrea, bunicuta Fodor care am vazut cu totii de ce-i instare, penalul PDL-ist de la Transgaz - Faraon traseist politic, nebunelul de Marin - batistuta lu’ Munteanu de la Prefectura, cu astia sa fim mandri? Sa speram ca vine cineva cu o carte de vizita pe meritul Sibiului, care poate demonstra ca a facut ceva in viata , un exemplu de om, caracter, spirit administrativ, altfel e grav cu noi....
Raspunde

Ironim

Acum 4 ani

Prin ce partide a trecut Faraon?Sau ati scris doar asa pentru lipit etichete?
Raspunde

Ciprian FARAON

Acum 4 ani

Andrei, eşti superficial în analiză şi te depărtezi de adevăr.
Raspunde

Adi

Acum 4 ani

Horatiu Marin?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

etc

Acum 4 ani

Horatiu Marin sau Ciprian Faraon... Ceilalti nu au sanse... Pe dna Astrid nici n-o luam in calcul....
Raspunde

Lenroc

Acum 4 ani

Bibu primar, asta ar mai lipsi Sibiului. Amatorul de pliculete să se mute la primărie
Raspunde

Hermanndorf

Acum 4 ani

Non candidati si, evident, vom avea un non primar. O nulitate care va musti de incompetenta si autosuficienta. E adevarat, Sibiul s-a dezvoltat in mod natural, din inertia anului 2007. Nu exista o strategie serioasa si coerenta. Exista o autosuficienta sibiana absolut sterila si goala de continut. In primarie exista conceptul de administratie si management de azi pe maine, la mila Domnului. Pornind de la cele doar cateva zboruri de pe aeroport (ok, tine de CJ) si terminand cu lipsa unei infrastructuri de smart city, de cultura adevarata, nu saltimbanci si lipsa unei strategii rutiere bine gandite. Zero proiecte, zero coerenta, zero proiectie pe 10 ani minim. Avem aceiasi functionari care invart 3 hartii si niste pseudocandidati jalnici. Evident, vom vota dreapta si dupa, vom aplauda ca niste foci maretiile de manifestari culturale promovate de influencerii locali, la fel de jalnici, pe care se cheltuie milioane de euro. Excedent bugetar, iar tu nu ai sala polivalenta, stadion, parcari sub si supraterane, strategie de trafic facuta de oameni cu IQ macar mediu, drumuri noi peste camp spre zona V. Clujul, Brasovul, Timisoara, Oradea sunt in champions league, in timp ce noi jucam la matineu, precum FCH la anul.
Raspunde

IOO

Acum 4 ani

"...strategie de trafic facuta de oameni cu IQ macar mediu..." foarte corecta afirmatia asta!!
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

FDGR trebuie sa gaseasca urgent un candidat ADEVARAT!!! "d-na Fodor" e mult prea paralela cu orice tine de primarie!!! cam la fel sunt si Marin si Faraon...am mai avut din aia...vezi cazul Condurat!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

primaria

Acum 4 ani

Din punctul meu de vedere atât cât am conoscut-o, o variantă foarte bună ar fi d-na MUNTEAN, fostul prefect, o femeie cu mult caracter.
Raspunde

argumente

Acum 4 ani

Zi-ne cateva realizari concrete. Poate ne convingi
Raspunde

onemedia

Acum 4 ani

Eu mai vreau un mandat pt. Fodor! :))) Sa nu ramana caramida pe caramida! Votantii ei merita!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laura

Acum 4 ani

De ce nu vine Dan Barna primar?
Raspunde

Radu

Acum 4 ani

Pentru ca Danut poate ajunge in turul 2 la prezidentiale si atunci poate vine Klaus inapoi la primarie.
Raspunde

Corina

Acum 4 ani

Domnul Barna va fi președinte din toamna! Sa vedem pe cine va recomanda ptr Sibiu.
Raspunde

Gigi

Acum 4 ani

Sigur vine....daca nu iasa presedinte.....si se pare ca nu prea are sanse cu Klaus, il mai ia gura pe dinainte cateodata.....
Raspunde

Vai de bătrânii din FDGR

Acum 4 ani

Oamenii de caracter nu intră în mocirla politică actuală. Dacă ne uităm în jurul nostru vedem oameni care chiar au construit ceva m la viața lor dar care sunt mult prea Onești pentru actuala mizerie politică
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus